• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COOKMoldova - Moldavsko - Moldávie


    tak co? byli jste v tyhle malinky chudy zemi? okostovali jste vynikajici konak a vino? libila se vam nikdy neustavsi hudba v marsrutkach? nebo se moldavii jinak zabyvate? sledujete deni v moldavske politice, podnestri nebo gagauzii? mate na nej nazor? narazili jste na zajimave zdroje? sem s tim.


    spriznene: [ Rumunština ]
    [ Rumunsko - informace, postrehy z cest, tipy a zajimavosti...uz jste tam byli? ]
    [ CCCP - Sovetsky Svaz v obrazech 1917-1991 (fotografie, design, architektura a jine umeni) ]
    [ Ruska Federace - udalosti a vyvoj dnes a zitra... ]
    rozbalit záhlaví
    COOK
    COOK --- ---
    EFFKA: Byli jsme v Orheiul Vechi, coz je takova dira s pokojikem pro mnicha ve skale obtekane meandrem reky. Je to pekny, vykoupat se muzes v ty rece. Busem do Orhei a pak za par supu taxikem tam. Nebo rovnou z Kisineva tagem. Pak jsou slavny nejvetsi vinny sklepy na svete, ale tam jsem nebyl. Jinak je v Moldavsku z turistickyho pohledu imho prdlajs. Jak prirody, tak pamatek. Ale zdaleka jsem nebyl vsude, obzvlast sever neznam. Treba neco najdete.
    V Kisineve neni dva dny co delat. Jestli teda necestujete poprvy do post-sssr a nebudete se nechavat ohromovat tamni infrastrukturou atd. V tamnim historickem muzeu je obrovsky panorama jassko-kisinevsky operace z WWII, kde vam pustej zvuky z kazety, kdyz budete hodny. Bizarni zazitek.
    Maj dobrej a levnej konak. A vsude sladky vino. A vynikajici slunecnicovy seminka, jestli umite louskat.
    Slysel jsem, ze se neda koupat v Dnestru kvuli nejakejm nebezpecnejm virum. Ale moc nevim, jestli je to pravda.
    Zato Odesa ma ohromny kouzlo. Nic konkretniho, ale silna atmosfera nekdejsi kosmopolitni metropole. Doporucil bych stravit vetsinu toho tydne tam.
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    zdravicko. planujeme na srpen vylet do moldavie a zakoncit v odesse a to cele na tyden. jedine, co je jasne je, ze poletime do Kisineva a odletat budem z Odessy. Muj plan je pobyt v kisineve treba dva dny, pak se nekam presunout jinam v Moldavii, ale pak musime zpet do Kisineva a odtamtud vlakem do Odessy a tam stravit posledni dve noci...co byste doporucili v Moldavii videt, pripadne kde par dnu pobyt? Auto asi mit nebudeme (btw pujcoval jste si tam nekdo auto?). Taky bych rada videla nejaky folklorni festival ci tak neco...a hlavne bych se nekde taky vykoupala (reka, jezero, rybnik). Mate nejake tipy, jak tech cca pet dni v Moldavii naplanovat?
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    MOKLAT: Přidám info/historku ke kartičce se vstupem na 10 hodin. Věděli jsme o ní, když jsme jeli maršrutkou z Kišiněva do Tiraspolu na půl dne se podívat a věděli jsme, že ji dostaneme na hranicích. Dojeli jsme k něčemu, co se zdálo být hranicemi a zastavili bokem na jakémsi malém parkovišti. Chvíli se nic nedělo, pak vystoupil jeden kluk a šel si něco vyřizovat do "hraniční" budky. Všichni ostatní zůstali sedět. Že to jsou asi všichni místní s trvalou "povolenkou" k přejezdu hranic nám ale došlo až později - a pozdě. Do maršrutky mezitím nakoukl pohraničník, všechny si nás po jednom velmi přísně změřil pohledem, ale jinak ani nepípl, nich nechtěl vidět/vědět a zase odešel. Po chvíli jsme se rozjeli a zastavili u hraniční budky a čekal jsem skutečnou kontrolu a vyřizování. Jenže naskočil akorát ten kluk, co už si byl vyřizovat něco dřív, maršrutka se rozjela a my už si to ládovali do Tiraspolu a začínalo nám docházet, že nemít kartičku může být při odjezdu asi docela průser.

    Řešení: zašli jsme v Tiraspolu na místní centrálu OVIR (ОВИР - ОТДЕЛ ВИЗ И РЕГИСТРАЦИИ) - str. Kotovskogo, 2A, kde jsme zkusili vysvětlit náš "problém". Bohužel ale ruštinou (ani moldavštinou/rumunštinou) moc nevládneme, tak to šlo docela ztuha, ale naštěstí se v osazenstvu vyskytl nějaký mladý "důstojník", který zvládal lámanou angličtinu. Odvedl si nás do místnosti s imigrační přepážkou, kde smutně sedělo dalších pět roztodivných lidí, posadil nás ke stolu a s polovážnou tváří se začal vyptávat: odkud jsme, co jsme přijeli dělat, na jak dlouho, kdy (přesně) jsme přijeli, kam, jakým druhem auta, jakou mělo barvu, jakou mělo poznávací značku... No věděli jsme maximálně barvu. Řekl, že to asi nevadí, šel k přepážce a s úřednicí za ní začal něco vyřizovat. Proběhly k tomu asi tři telefonáty, kdy jsem z útržků poznal, že se hovoří o nás. Nakonec vítězoslavně přišel se dvěma formuláři a stál nad námi a říkal nám, co kde máme vyplnit. Pak proběhl, tuším, ještě jeden telefonát a ve finále nám přinesl ony vytoužené kartičky opravňující nás k desetihodinovému pobytu.

    Popřál nám pěkný den a propustil nás s úsměvem, naštěstí se to odehrálo bez úplatků i dalších zásadních problémů, ale i tak jsme měli asi docela "štěstí" a strávili tam asi jen něco přes hodinu...
    MOKLAT
    MOKLAT --- ---
    před pár dny jsme projížděli podněstřím po trase oděsa kišiněv felicií kombi z roku 1997. Hledal jsem info ale našel jen něco sporadického. Rád bych se podělil o aktualizované informace. Situace je následující - místo razítka do pasu dostanete kartičku se svym jménem a časem příjezdu - tu nesmíte ztratit na tu vás potom zas pustí ven - na 10 hodin jenom tranzit. Za auto jsem platil pojištění na 15 dní - minimální doba - 51 podněsterskejch rublů, dalších 130 rublů byl poplatek za úřední úkon vydání průjezdního dokladu na to auto - sestával se ze 2 desetin ceny toho auta a nejspíš jakýsi poplatek za razítko nebo ten blanket nebo co. Na všechno jsem dostal účtenku. V jediné směnárně na hranicích, kterou jsem našel přijímají jen americké dolary, Eura, ukrajinské hřivny a ruské rubly.
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    Tak jo, krásně jsme to zvládli. Nakonec to dopadlo tak, že nás v Kišiněvě na týden ubytovala italská známá známé známéhom, tak jsme vyjížděli na výlety z Kišiněva a nikde ani nestanovali (i když stan jsem s sebou přivezený měl). Krásné to bylo. Tady nějaké blikance z cest (jsou tam teda na začátku i rumunské Jasy a na konci Oděsa):
    https://goo.gl/ATnw3v
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PEDRONITOS: bacha ale na psi se stanovanim. Docela tam pobyhaji smecky.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PEDRONITOS:
    - Podněstří na 24 hodin úplně v pohodě, registrace probíhá na "hranicích", na více dnů se pak musíš ještě nahlásit - registrovat v místě pobytu.
    - ano, po Moldavsku lidí běžně cestují (za prací, do školy apod.), autobusy a maršrutky jezdí takřka všude, od ranních do večerních hodin.
    - stanovat se dá beze strachu podobně, jako kdekoli jinde, ale běžné to tam tolik není. Lidé tě rádi za nějaký drobný příspěvek ubytují anebo tě nasměrují tam, kde tě ubytují komerčně. Hotely jsou po Moldavsku běžné, tedy ve větších městech samozřejmě, nebo tam, kde je v okolí nějaká turistická atrakce a uživí se. Ale s tím stanem bych se fakt nebál. Moldavsko je relativně řídce obydlené.
    - lidé stopují běžně, běžné je ale za stop připlatit, byť turista by to mohl ukecat (stopují lidé, co jezdí třeba do práce nebo zkrátka tam, kde není jiná možnost dopravy).
    - hranice Moldavsko a Ukrajina by měla být v pohodě, projížděl jsem párkrát busem.. sleduj aktuální informace.

    ruština je velkou výhodou, byť v některých oblastech se beztak domluvíš jenom rumunsky :)
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    DEJV: Díky. Kamarádka-spolucestující rusky částečně umí, na to právě trochu spoléhám.
    DEJV
    DEJV --- ---
    PEDRONITOS:
    - pred dvema lety se do Podnestri poustelo na 24h. Zvaci dopis neni potreba, ale je rozumne nechat v pase nejaky ten drobak.
    - do Odesy se dostanes i vlakem z Tiraspolu
    - marsrutky a busy jezdi casto, jediny problem je s jazykem: chce to umet alespon Rusky.
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    Zdravím lidi znalé moldavských poměrů!
    Zhruba za měsíc bychom se asi ve třech lidech rádi vydali cca na dva týdny do Moldavska. Rád budu za jakékoliv poznatky. Například co si myslíte o takovémto plánu cesty, dává smysl?:

    Z ČR vyjet vlakem směr Budapešť - Oradea - Cluj-Napoca - (případná zastávka na den a noc někde v rumunské Moldávii) - Iasi. Pak busem třeba Iasi - Balti a pak to vzít nějak severojižním směrem s jednou či více zastávkami v Podněstří. Doputovat na jih (Moldavska, ne Podněstří) a z něj přejet moldavsko-ukrajinské hranice (taky busem?) do Oděsy, tam pobýt dvě noci a odletět letadlem Oděsa-Praha...

    Pár hloupých otázek:
    - Na jak dlouho nás jednorázově pustí do Podněstří, pakliže nás pustí vůbec? Je tam teď nějaké časové omezení? Kdysi jsem kdesi zaslechl/četl, že snad jen na 24 hodin to lze a ještě s pozvánkou - tak ostré to asi nebude, nebo jo?
    - Dá se po Moldavsku a Podněstří pohybovat mezi městy a vesnicemi nějakými busy, či maršrutkami, nebo něco na ten způsob, podobně jako jinde ve východní Evropě?
    - Dá se v pohodě a beze strachu stanovat za vesnicí/městem, v lese, v přírodě, u pole atd.? Existují ve větších městech nějaké hostely, ubytovny apod.? Ideálně si to představuju vždy tak dvě tři noci stanovat a pak se někde jednu noc vyspat "pohodlněji" se sprchou.
    - Jak je to v Moldavsku se stopem? Je to tam běžné, nebo na to nejsou zvyklí? Nebo jsou zvyklí brát za peníze?
    - Je v pohodě přejezd moldavsko-ukrajinské hranice směr Oděsa?

    Díky za jakékoliv poznámky a rady. Úplné lamy nejsme, projeli jsme na stopa Pobaltí, západní Ukrajinu, loni jsme byli dva týdny v Gruzii, takže zhýčkaní úplně nejsme - na druhou stranu, každý východ je v něčem specifický. ;)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    GO ON. Fruits from Moldova.
    https://www.youtube.com/watch?v=HjAay_X5i9Q
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Ilan Shor. Muž, který štípl moldavským bankám miliardu dolarů. Teď kvůli němu možná padne vláda
    http://zahranicni.ihned.cz/...ipl-moldavskym-bankam-miliardu-dolaru-ted-kvuli-nemu-mozna-padne-vlada
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: haha, tak už chápu, proč nechceš skládání talířů :)) tak ať vám to klapne a jsou všichni spokojení!
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SPIPI: hehe tenhle clanek jsem cetl, kdyz jsem planoval nasi :)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: pro mě to byl pekelnej zážitek :) já mám teda zkušenost jenom s jednou svatbou (v Bălţi), ale vzhledem k tomu, že mi všichni řikali, že to tam je takhle normální, tak jsem se z dalších pozvánek prostě vykroutil :) a taky jsem se z toho musel vypsat..
    Svatební moldavské šílenství | josef smida
    https://jsmida.wordpress.com/2014/09/22/svatba-moldavsko/
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SPIPI: tak pul na pul, ja jsem byl tedka na svatbe setrenky nevesty, loni na svatbe brachy nevesty a to bylo na jihu u ceadir - lunga, oni pochazeji z bulharsky mensiny, tak to byla sranda. my to mama na chateu vartely, treba vrstveni jidla jsem zakazal a muziku budeme mit taky kombinovanou..
    normalni svatba na jihu vypada takhle: ten moderator tam jede vsechny svatby https://www.youtube.com/watch?v=gYlN-kXWhc4
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: dik. Ja si k tomu musim neco vic precist a taky se poptat tamejsich. Dlouho jsem to vubec nesledoval.

    Btw. svatbu budes mit v tom jejich pekelnym moldavskym stylu? :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    to moc nevim, tak porad se to tam meni, ale za nitky tahaj prorusaci myslim.

    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: vlada na to nejak reaguje? Respektive odrazi se to vubec nejak v real politice?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    tak od sestenky ze dneska, ja mam ve stedu svatbu kousek od kisineva, je to tam poklidny, ale masivni



    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ja byl pred ctrnacti dny, primo u palace jsem nebyl ale kisinev jinak funguje normalne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam