• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHČeskosaské Švýcarsko (Zadní země) nejdivočejší kout v cz
    PUPU
    PUPU --- ---
    RABBIT: hmm, zadna lace. ale pro tu srandu... proc ne. diky za info
    RABBIT
    RABBIT --- ---
    Dostal jsem se k tomuhle projektu, který si podle mne zaslouží nějak podpořit, tak ( bez dovolení) sdílím. Dneska jsem ty lidi upozornil, že by bylo dobré, aby jasně uvedli, co se stane, když nevyberou dost peněz a kniha se nebude realizovat - odpověděli velmi rychle, poděkovali a slíbili nápravu.

    Tulákům Jetřichovicka
    http://tulakumjetrichovicka.cz/
    PUPU
    PUPU --- ---
    ja tedy bohuzel fotky nemam, nebot mi oba fotaky zabavila rodina (deticky sly na exkursi do sklarny, coz je pochopitelne dulezitejsi). nicmene jsem se jich aspon na pul dne zbavil, takze:

    Auto odstavene v Hrensku za 120,-. no nevim, prijde mi to dost, ale parkoviste bylo plne, prestoze byl patek. Davy lidi proudi nastesti vyhradne smerem na Pravcickou branu, pripadne na soutesky. Ja tedy odbocuji podel Suche Bele. Udolim pokracuji po silnicce, pote po lesni ceste, po cesticce a na zaver korytem potoka. Nikde ani noha, dokonce i zvuky prestaly. Az neskutecny klid... Nekde ve fazi cesticky si vsimam trosek kamenneho mustku, o chvili pozdeji zbytku schodu vytesanych do kamene. Vypada to, ze kdysi tu byvala frekventovana a udrzovana stezka, dnes tu neni nic. Jen cedule se zakazem vstupu. Z koryta potoka se oddeluje cesticka smerem doprava, podle mapy se jedna o prichod pod lezeckou oblast Tetrevi steny. Skaly okolo uz jsou pekne, lezci se tu asi obcas objevuji; ted tu ovsem neni ani noha. Pokracuji dal a vys Matzseidelovym dolem a vykrucuji si hlavu na obe strany. Skaly sahaji az do nebe. Cesticka odbocuje nekam k protejsim Meitz-Seidlovym stenam, tam uz se mi nechce. Jdu dal, dokud to jde, pak uz stoupam po strani nekam za Tetrevi steny. Vrcholove partie jsou pro tuhle oblast klasicke, jen se bojim, ze klasicky bude i pokus o sestup (na nemecke strane pravidelne konci nekolikametrovou stenou...). Nastesti se ceska strana vyznacuje jen blatem a vodou, do ktereho se parkrat borim. Labyrint mezi skalami me nastesti navadi na spravnou stranu, stacim se zpet do udoli Suche Bele (v teto fazi blative korytko). Sestup k odbocce do druheho udoli je trochu narocnejsi, clovek si musi vybrat mezi zarostlym korytem a prudkymi svahy, ale nakonec se dari. Z posledniho kamene vypadavam na odbocku a pak uz si jen vychutnavam cestu zpet.

    Pekne, ale bojim se to moc inzerovat. Kdyz vidim ten dav turistu dole a predstavim si, ze by se promenoval i tady, nemam z toho dobry pocit.
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Taky z víkendu:

    visnakovo | Vandr do Jeskyně víl – rajce.net
    http://visnakovo.rajce.idnes.cz/Vandr_do_Jeskyne_vil/
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    Z víkendu..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Návraty k divočině: Národní park České Švýcarsko — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10316514721-navraty-k-divocine/411236100221002-narodni-park-ceske-svycarsko/
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    SESTRENICE_HADA: Musím ale podotknout, že na Šumavě jsem měl jeden z nejsilnějších vandrovních zážitků v našich a přilehlých krajích:

    Šel jsem podvečerem po hranici z Luzného směrem na Medvědí vrch a protože se už docela stmívalo, slezl jsem z hřebene na českou stranu s tím, že někde na nějakým potoce zakempuju (oheň, čaj, kotleta, přístřech, spacák). Jenže: mapa značně neseděla, cesty byly jinde a i reliéf měl slabiny, takže jsem docela slušně zabloudil. Nevěda pořádně kde se nacházím, vylezl jsem v houstnoucí tmě na kopec, že se zorientuju podle nějakých světel, vysílačů nebo staveb, prostě toho čeho v krajině střední Evropy až moc. Při pohledu z kopce mě přeběhl mráz po zádech: kolem dokola NIC, jenom mrtvé stromy, mezi nima mladé smrčky a oblé hřebeny kolem dokola.
    Tenhle pocit jsem zažil jenom párkrát, nejblíž na Ukrajině. Že se toho dočkám u nás mě v životě nenapadlo...
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    PREBRAL: Z medvěda (malýho) jsem našel jenom půlku spodní čelisti, jinak jsme po nich našli jenom vychozený pěšiny ale beze stop - že jsou po medvědech jsem odhadl podle analogie s tím co jsem viděl vloni na Kamčatce a nahlas jsem o tom radši nemluvil :)
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    VISNAK: No, ale než si těma pár šumavskejma převisama nechat naplánovat vandr, vždycky bylo lepší najít seník, pochmurnou lesní boudu nebo zbytek zaniklého stavení.

    Btw, vítej zpátky, koukám, že vás medvědi nesežrali... :-)
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    HEULWEN: Prodávám jak jsem koupil, podle letopočtů to spadá spíš do období prusko-rakouských válek, takže spíš vojáci (myslím že jeden má i zřetelnou čáku) než honci.
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    SESTRENICE_HADA: Hehe, na Šumavě převisy jsou, chce to jenom hledat :)
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    VISNAK: Ahoj Višňáku! Super fotky. O těch rytinách postav jsem slyšela, že to jsou postavy myslivců a že se u těch skal začínaly hony. Jestli jsou to tedy ty u Jetřichovic kus od zelené. A kde je ten hrobeček Frama? Někde u Černé brány?
    SESTRENICE_HADA
    SESTRENICE_HADA --- ---
    VISNAK: Mně připadá zase divočejší Šumava - normálně tam jdeš a kolem sebe vidíš padlé stromy, nikde žádný převis, který by ti nabízel útočiště. Díky za fotky, v Českém Švýcarsku jsem vyrostla, teď když vidím ty fotky, bez váhání bych se tam okamžite vrátila. V mně tenhle kus přírody budí dojem pohostinné a přátelské krajiny se vždy otevřenou náručí člověku, který se jí vydá prozkoumat.
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Ha, narazil jsem na tohle vlákno...
    Českosas mám rád, často tam jezdím a přesto si netroufám tvrdit, že to tam znám. Ale co kácej všude v prvních zónách, tak bych tomu nejdivočejší kout neříkal...
    Broumovky mě teda připadají výrazně divočejší.

    visnakovo | Světla a stíny NP České Švýcarsko – rajce.net
    http://visnakovo.rajce.idnes.cz/Svetla_a_stiny_NP_Ceske_Svycarsko/
    _M1KUS_
    _M1KUS_ --- ---
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    PUPU: To zni jako slusny vylet :-)
    No, tenhle presne ne, ten je, pokud vim, pekne za zabradlim a v miste, kde se prelejza, je cedule s tim, ze je to desne "horolezci only", tam asi pantaty nepotkas. Tahle cesta se vyznacuje tim, ze nema to ocelove lano na jisteni, kovova stupatka tam nejsou nebo jsou urvana, a hlavne to cely vypada z obou koncu jako normalni pesina, ktera bude pokracovat schudkama ve skale.
    PUPU
    PUPU --- ---
    HEULWEN: naprosto pekelny pocasi. behem dvou dnu 20 minut NEprselo. stopoval jsem to. ale aspon jsem to zase videl pro zmenu bez lidi. a k tem klettersteigum... to myslis tohle? http://pupu.cz/ferraty/index.php?sfpg=U2Fza28vamlya2EvKjAwOC5qcGcqYzc0YzhiY2MyMzA4NzFlN2QzNGU2YjBlOWJlZTlkNDI
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    PREBRAL: Ohoo, tak to si musim doplnit vzdelani, tam to neznam.
    PREBRAL: Previs je slusny, kam se hrabe Tisicak na Blizakach :-)
    PUPU: Koukam, ze jste take meli pekne pocasi. Tady to pro zmenu trochu znam. Ale divim se, ze by se toho nemecti turiste zalekli. Jednou kdyz jsme prolejzali nekde tam za Rauschensteinem ty cesty, co jsou napul klettersteigy, tak to bylo plny skolnich vyletu, brichatych pantatu, teticek a babicek, ucpavalo to tezsi mista... Stravili jsme tam asi hodinu pomahanim starsim lidem vylezt dva metry po skale, kde nebyl zadny schudek nebo se protlacit mezi balvanama :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam