• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GOBERSČokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Jinak tedy jediné "mínus" je cena - např zákusek cca 90kč, 4 pralinky asi 250? (nevím přesně, kupovala je má maminka:)
    ale vzhledem k tomu, jaké suroviny používají je cena asi ok:)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Tak jsem dneska zažila čokoládový orgasmus:)
    Vřele doporučuju Café Saint Tropez v Pasáži U Nováků - je to cukrárna a pralinkárna, vlastní ji čech a francouzka, jsou údajně jediní v čr, co dělají opravdu ručně pralinky (třeba o Godiva nebo Leonidas se majitel moc hezky nevyjadřoval...prý nepoužívají uplně stopro suroviny..)...a ty jejich zákusky...ochutnala jsem Ceylon, což byl zákusek z čokoládové peny s černým čajem, s čoko polevou. Veškere čoko věci dělají z Valrhony (kterou si u nich můžete koupit i samotnou). Kromě toho mají částečně otevřenou kuchyni (za sklem), takže je možno vidět přípravu dortů atd. a je to fakt hezká podívaná:)
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Zahlédla jsem v Bille čoko Lindt(79 Kč)- s borůvkovou příchutí a ten druhý druh byla asi hrušková příchuť - je to dobré?
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    CAMELLA: Chápu, ale mně prostě třísknutím plochou nevypadnou. Takže musím bouchnout našikmo a tam už možnost poškození formy vidím. Ale ono se to vychytá...Holt někde je něco špatně:-) Pokouknu po nějakém videu z pralinkárny...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEEKEY: a proč by se tím ta forma měla vlastně zničit? On ji nemlátil o hranu, ale prostě celou plochou tý formy flákl o plochu stolu..
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    CAMELLA: Zřejmě tu formu neplatil:-) Ale zdá se, že je to normální, takové vyklepnutí.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ted jsem koukala na objektiv, kde byla reportáž z belgických pralinkáren...a bylo tam i vidět v jedné ruční dílně, jak to chocolatier vyndava z formy - normálně s tím docela drsně flákl o pracovní desku...a vyndaval to z mrazáku..
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    SELLIGAN: Je celá řada forem podobných a lepších a levnějších na trhu, já to kupovala v době, kdy toho moc k dostání v této oblasti nebylo, dnes už bych do toho taky asi nešla. To složitější vyklepávání je asi daň za to, že jsou tak členité. I když možná existuje finta (třeba speciální vymazání, speciální čokoláda, ...), že s tím problém ynejsou. Já ji ale neznám:-)
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Chm, teď koukám, že v komentech na té stránce se někdo vyjádřil ohledně zfušovanosti a lepivosti formy, no tak drsně bych to nehodnotila, když vypadnou pralinky ven z formy, jsou nádherné. Jde o to vychytat to vyklepnutí, ale pravda je, že je to z hliníku, a tak se to může přelomit:-)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DEEKEY: jeej to je krása
    ale kdyz drzí, tak to asi shanet nebudu :)
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Taky musím říct, že mi trvalo asi dva roky, než jsem se odhodlala v ní ty pralinky udělat, spotřebuje to šíleně moc čokolády, je to piplačka, vymazávat naněkolikrát rozpuštěnou čokoládou, po každém natření strčit do ledničky, pak znova a několikrát, pak náplň a zalít čokoládou a zase nechat tuhnout v chladu. No a pak to vytřískávat ven:-)
    Je to moc hezký dárek, to je fakt, ale té dřiny:-)
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    SELLIGAN: To právě vymazané je a stejně to tam nějak napevno ulpí:-) Je ale fakt, že ty formičky jsou hodně členité, tak asi i proto.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DEEKEY: a vymazat nepomuze?
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    Mám formu na přepychové pralinky, jenže je z nějakého zvláštního kovu a abych z ní pralinky dostala, musím s ní dost bouchat o stůl, takže je jen otázkou času, kdy se přelomí a nebudu mít formu na pralinky:-)
    WATTEVILLE
    WATTEVILLE --- ---
    A co normální kovové formičky, ty mám a jsou dobré, např. http://cukrar-shop.wbs.cz/Formy_na_cokoladu.html
    NIKUSKA
    NIKUSKA --- ---
    NEFRIT: jj da se to vyndat v pohode. a jeste pouzivam platicka od bonbonier, maji nektery taky dobry tvary a jde to znich skvele ven
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    NEFRIT: no, ja jsem jeden rok delala na vanoce jen asi 5 druhu pralinek
    Byly chutove uzasne, ale ani jedny z nich nevydrzely prevoz autem 2hodiny...vse se krute rozteklo...
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    NIKUSKA: Supr nápad, s formičkami na led. Dá se to z nich vyndat dobře?
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    SELLIGAN: Receptů je ve všech kuchařkách hrozně moc, nevím, jestli má cenu tady nějaké psát. Ta čokokuchařka, co ji mám, je stará asi dva roky, jsou v ní kromě pralinek i nejrůznější dorty, zákusky, krémy a tak, prostě jako v každé knížce. Co se týče pralinek, zatím jsem z ní dělala takové, na které nemusím mít formičky, třeba různé truffles, na jaké nás tady láká Sibyla. A pak takové směsi všeho možného dobrého zamíchaného do rozpuštěné čokolády uplácaného do kuliček. Docela jsem s tím rodině už dvoje Vánoce vyrazila dech, vrhali se po nich jako po žádném cukroví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam