• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GOBERSČokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    XMARGE: lindtky sou 2 varianty, alespon mi to bylo tvzeno. je svycarska, drazsi a pak polska. lisi se kvalitou
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    AOTEAROA: Já lindtky kupuju v místní vietnamské večerce za 49 kus, tak aspoň tak:o) Kouknu po nich, díky za tip.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    XMARGE: dominikánskou jsem koupila v akci za 35, ale už ji nemůžu sehnat (měla nejvíc kakaa, 85%), ty další dvě stály teď 50 Kč za kus. Opravdu jsou ale lepší než Lindtky, které stojí 50 Kč maximálně v akci. na druhou stranu ty Lindtky aspoň většinou dokážu nesežrat před vařením... :D
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MRTVYKOTE: Díky. Do kauflandu chodím an Hachez, tak mrknu na ty Katy:o)
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    XMARGE: nevyžádaný tip: do pečení/vaření používam vysokoprocentní Katy (prodává je kaufland), mají stejné rozdělení jako ty Finest, mají i docela dobrou mléčnou (ale já mléčným neholduji) chuťově jsou dobré a cenově cca 22kč
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    AOTEAROA: kolik stojej? Ja ty vysokoprocentni lindtky pouzivam do peceni, jinak mi moc nejedou:-(
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    AOTEAROA: jo, Tesco Finest su o dost lepsie nez Lindt, skvele chutia a vonaju... Madagskar mam asi najradsej a tiez maju skvelu bielu :)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    Co říkáte na čokolády Tesco Finest? Měla jsem teď tři různé, ty s vysokým obsahem kakaa a názvem země odkud pocházejí boby, a jsem u vytržení. Za ty peníze mi to přijde fakt úžasný, každá chutná úplně jinak, nádherně voní, a vůbec mi nepřipomíná Lindt 85 která mi nechutnala.
    Měla jsem Dominikánakou, Madagaskar a Ekvádor a jsou prostě super.
    TMA
    TMA --- ---
    BONEMINA: Kdysi jsem ochutnal Hersheys. Ačkoli podle složení to myslím byla čokoláda, tak chuťově (ale ne konsistencí ta byla podobná jako u skutečných čokolád) se to blížilo české náhražce Zora. Nejlepší na celé čokoládě byly vložené kusy mandlí a i ty chutnaly divně.

    Americké jídlo je dobré v tom, co je typicky americké, pokud potkáš americkou náhražku jídla odjinud, tak se jí vyhni, je prostě divná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já se shodou okolností zrovna nedávno účastnil diskuse, kde jedná má známá komentovala degustaci amerických čokoládových bonbonů (značku nezmiňovala).. a smála se při ní jen proto, že to v puse neměla ona, toliko pozorovala ostatní. Prý naprosto příšerné!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dostala jsem jako dárek pytel čokoládových čtverečků Ghirardelli, mléčné s karamelem, hořké s karamelem a mléčné s karamelem a mořskou solí. Přijde mi, že se zbytečně přeceňuje. Jestli je tohle fakt to lepší z US čokoládové produkce, nechci vědět, jak vypadá to horší.
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZKAOU: Čokoláda, která se neroztéká? A co třeba guma, která nepruží, nebo voda, která neteče?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Studentship for European Nationals: Multidisciplinary PhD on chocolate - Job Opportunities - University of Cambridge
    http://www.jobs.cam.ac.uk/job/4702/


    Univerzita v Cambridge hledá výzkumníka čokolády | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...iky/relax/apetit/univerzita-v-cambridge-hleda-vyzkumnika-cokolady_315943.html
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    XMARGE: mnam :-)

    ATLAS: diky moc, to vysvetluje vsechno.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    HAMADRYAD: zrovna v kauflandu maj moji oblibenou mlecnou cokoladu znacky Hachez. Ma 55% kakaa a cukr az na 4.miste:-) a je fakt vyborna:-)
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    HAMADRYAD: K tomu temperovani - uplne laicke vysvetleni (a rozumim tomu teda jako koza petrzeli, takze omluv pripadne nepresnosti)
    Asi si ze zakladni skoly vzpominas, ze pevne latky maji krystalickou strukturu. Kdyz tekutou latku chladis, tak ti stuhne. Hacek je v tom, ze mnohe latky mohou mit ruzne krystalicke struktury dle podminek za kterch tuhnou. Tyto krystaly pak maji ruznou stabilitu.
    Cokolada takhle za beznych podminek tvori pri ruznych teplotach asi (rozumej mozna, domnivam se) 7 krystalu. Pokud taveninu prudce schladis, tak ti vznikne krystal ktery bude stabilni pri teplote blizke te teplote, na kterou jsi to vychladila - coz znamena, ze pokud ji priohrejes, tak se zase tento krystal rozpusti.
    Cokolada ma nejlepsi kvalitu, kdyz jsou v ni obsazeny mam pocit dva ruzne krystaly - jedna se o stabilni krystaly a i ten pomer je dulezity. Takze se nejdriv necha mirne vykrystalizovat pri jedne teplote a pak se zchladi a znovu ohreje na jinou nizsi teplotu naz byla ta prvni a necha se dozrat pri dalsi teplote. Tim se dosahne toho, ze ta vnikla tabulka neobsahuje krystaly nestabilni vznikajici pri nizkych teplotach. Cokolda diky tomu ma homogenni lahodnou chut.
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    kdyz uz jsme tak u toho slozeni a vyrabeni cokolady, je tu nekdo, kdy by mi mohl jednoduse a cesky vysvetlit, jak se dela temperovani, prosim? k cemu musi behem toho procesu dojit? chapu, proc se to dela, aby se nejak ustalil tuk a cokolada vydrzela cerstva a kvuli konzistenci, ale co je pointou toho procesu??

    a taky jsem z te zaplavy anglictiny moc nepochopila, proc se konsovani rika conching, neco s muslemi, ale nerozumim...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    STEPNI_VLK: kdyz je to mlecna, tak proc ne... respektive jsem jeste nepotkala mlecnou coko treba v kauflandu, co by nemela na prvnim miste ve slozeni cukr... a nektere jsou lahodne.
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    IORETH: mne podle chuti prislo, ze hlavne setri na cokolade - byla doopravdy priserne sladka. jinak mi prisla relativne ok. stravila jsem ted nekolik dni researchem na internetu o vyrobe cokolady a prijde mi, ze tou jemnosti mleti to asi nebude, pac (pokud to chapu dobre) kdyby to nebylo namlete dost jemne, tak bychom to fyzicky citili na jazyku (vychazim z toho, co pise pan/i na chocolatealchemy.com).

    jinak diky za slovo "konsovani", jsem si rikala, jak se to asi rekne cesky :-))
    HORA
    HORA --- ---
    Dneska jsem vyzkoušel dvě čokoládky z nabídky ekvádorského výrobce Kallari a
    musím říct, že jsou moc dobrý a příjemně jemný. Doporučuju:)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam