• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MUFLONEK: u nás nikdy nebyl táta na Štědrej den, takže nejdřív jsme jezdili k dědovi a babičce a když děda umřel, babi jezdila k nám. Asi pět let jsme měli takový dámský jízdy a když jsem začala chodit s bývalým, ten se s rodinou moc nemusel a když se pak ještě přestěhoval do Prahy, nebylo co řešit a natáhla jsem ho k nám taky. S manželem jsem to měla v plánu taky tak udělat (babi mezitím umřela), jenže ten je naopak na svou rodinu hodně fixovaný, první Vánoce jsme strávili každý u svých (já teda jen s maminou) a nevím teď jestli od druhých nebo třetích mě pozvali k nim... bylo mi to hrozně líto, protože z Vánoc ve 4 během 3 nebo 4 let byly Vánoce ve 3, pak ve 2 a nakonec tam mamina byla sama. I loni. Ale co se dá dělat, mně je s jeho rodinou hrozně prima a mamča to bere sportovně, pustí si televizi... koneckonců třeba druhá mužova babička to má podobně, její muž dělá vrátného a často slouží právě přes Vánoce... moje druhá babička to samý, tam jsme taky vždycky jezdili až druhej den... člověk se nemůže rozpůlit :(
    MIMISEKU: jo! :D
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    No my letošní vánoce musíme nějak vymyslet aby babička nebyla sama... :O( První vánoce bez dědy:O(

Na tu krůtu jsem dostala taky chuť.o)))
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    LUBAR: šikulka! :)

Co takhle vyhlásit soutěž - kdo první zachytí někde vánoční výzdobu - kde bude nejdřív? nějakou fotečku mobilem klidně :)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    Jsem sama ze sebe v šoku, dneska jsem koupila první dárek, ťuklo mě to čirou náhodou do oka, a teď večer jsem objednala dárky pro všechny děti v rodině. Přitom já obvykle kupuju dárky až na začátku prosince, sama sobě nerozumím ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: trooošku ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: co, máš to letos vyvěšené v předstihu, ne? :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: mno dobrá...

heheh, koukám ten adventní sraz v záhlaví, to je dobrá provokace :D jsem lemra teda ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: zkus nahánět širší rodinu v létě... zvlášť třeba moji, která nebyla v stavu se dostavit ani na půl roku předem oznámenou svatbu...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: a vadí ten termín něčemu? :)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: tedy za úrodu, ve velkém městě se holt děkuje za jiné věci :) i když ten chleba zas visí naúrodě :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: dožínky se leckde slaví stále, zvlášť na vesnicích, ale opravdu po žních, tedy v srpnu...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: já když vidím ten recept na krůtu, tak bych taky hned slavila Díkůvzdání ;)))
    TRISSIE: tak ono dožínky jsou taky de facto poděkování Bohu za úrodu, tak ne že by se na to nedalo v našich domácích podmínkách nějak navázat, ale z pozice jednotlivců to asi neprosadíme :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: spíš fakturu na novou klávesnici místo té poslintané :D kšááá!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: tak ono i to dnešní Thanksgiving má s tím původním (které bylo v červnu, odehrálo se jednou v roce 1621 a pak znova až v roce 1676 a mělo podobu dožínkové slavnosti) dost málo společného.

Musím říct, že když jsem k té tradici něco hledala, tak mě docela překvapilo, jak moc se to datum šoupalo a hlavně ten důvod jeho posledního přesunutí za Roosevelta!
    víc třeba http://www.wilstar.com/holidays/thankstr.htm
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: souhlas! jsem pro díkůvzdání, je za co děkovat! jen bychom nemohli vzpomínat na původní význam oslavy - tuším příchod pilgrims - poutníků do ameriky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a musím se přiznat, že bych hodně chtěla slavit Díkuvzdání.

Tady by na mě samozřejmě všichni koukali jako na debila, co importuje emérické zvyky, ale mě prostě přijde hezké, když se sejde širší rodina a všichni popřemýšlí, za co můžou být v životě vděční.

Ani není potřeba děkovat za to Pánu Bohu, ale je tolik věcí, které jsou pro nás samozřejmé, a ve skutečnosti pro větší čast světové populace vůbec samozřejmé nejsou...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ono ty anglosaské vánoce vůbec mají něco do sebe.

Ne že bych se chtěla vzdávat našeho Ježíška, ten patří k nám, ale ty jejich jsou jednodušší na zorganizování (žádné zamykání jednoho pokoje a vysvětlování, kterak se Ježíšek dostal i se stromečkem zavřeným oknem do 7. patra, rodiče mají hezky celou noc na zabalení dárků a jejich přemístění pod stromeček), a protože člověk nemusí přemisťovat ty dárky, tak není takový problém se na jídlo sejít u někoho z rodiny a bufetovat (myšleno jíst nikoli s pevným zasedacím pořádkem) toho krocana s přílohama...
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: bohužel mám hlad a bohužel si dovedu ty dobroty živě představit!
    I toto jsou Vánoce!
    Jinak tip na vylepšenější bramborový salát - místo majonézy či smetany/jogurtu dávám od Heinz salátovou majonézu (stojí přes 40kč a je light) - chutná úplně jinak, je to pak fascinující lahoda!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIMISEKU: vždycky záleží na množství, kolik toho sníš :-)

ale jinak to plné menu je
    krůta pečená na zelenině s masovou nádivkou
    brambůrky pečené na sádle
    glazovaná mrkvička
    pikantní kapustičky
    gravy svařené s vínem
    šalotkovo-chlebová bílá omáčka
    brusinková omáčka
    párečky z nádivky

Dohromady se to úžasně doplňuje, jak můžou potvrdit účastníci předloňské silvestrovské party u nás.

a teď vyfasuju od Quanti RO :-)
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    TRISSIE: z dietní krůty se stane prostě kalorická bomba :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam