• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    http://www.glenmorangie.com/home.php todle je taky dobrej kousek.... a taky jemnej:]
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    KAZIMIR: tak to si dej Jacka Danielse s kolou asi nej wisko colova combinace!;]a navic ten f tom pulitru klidne bejt i muze..:]
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VALDA: No bajecne, bajecne... whisky byla a zpivalo se pak uplne bajecne. :-))
    VALDA
    VALDA --- ---
    je hezké míti jasno :)

včera jsem v rámci "poznávání irska" zkusil Jamesona a byl to docela omyl - myslel jsem že si někdo dělá srandu ze mě pak jsem po nějakém váhání zkusil i Tullamore a byla to krapet lepší zkušenost. Ale budu muset zkusit nějaký větší kalibr, protože irský "konzum" to u mě moc nevyhrál. :)

GOBERS: jak dopadly vánoce?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dívka!

Včera jsem s kamarádem dopil půl flašky Bushmills 10 yo single malt jako předkrm, pak jsme dorazili stejný množství Laphroaigu (neuvěřitelná věc), a závěr večera patřil půl flašce Lagavulinu, kterej zatím pro mě nemá žádnou konkurenci mezi skotskýma a o irským Midletonu lehce pochybuju. Budu si muset dřív nebo později koupit Blue Label, abych si sáhnul na ten pomyslnej vrchol a mohl srovnávat s etalonem, ale Lagavulin je v tuto chvíli pro mě nektar snů.
    Koňak Hennessy X.O. za trojnásobnou cenu nenabízí nic navíc oproti Lagavulinu, naopak v mnoha směrech selhává.

Zároveň včera došlo k přímému porovnání asi patnácti druhů skotské proti sobě, počínaje VAT69 přes Label 5 a Glen něbo a Ballantines a Glen něco jinýho a Dun Beaghan a další a další a Laphroaig a samozřejmě Lagavulin to vše smetli ze stolu jak vichřice.

Aspoň mám vyřešeno.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MIKEX: arbeg je strasne dobrej. v tuto chvili muj nejoblibenejsi. na laphroaig sem si musela zvyknout. kdyz sem ochutnala poprvy, mela sem pocit, ze si ze me nekdo dela srandu. ted ji mam docela rada.

ale jako konzumni visky (rozumej vypit 8 panaku a jit z hospody domu) preferuju jamesona...
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    VALDA: je to Aberdeen area tam to kuci dělaj jemný :-)
    LAKER
    LAKER --- ---
    VALDA: ee, nic takovýho necejtim, ale jak rikam, jsem laik. Nicméně mam chuťovej orgasmus, neuveritelný pití.
    VALDA
    VALDA --- ---
    hmm ... to je fajn ... mé whisky jsou cca 2000km odtud (odem mě) ... paráda - ještě, že jsem si to tu všechno přečet

LAKER: :((( ani trošku kouře a rašeliny?? ;(
    LAKER
    LAKER --- ---
    MIKEX: no jakožto laik si nejsem jistej, jestli vás navnadim :] Taková lehce ovocná, řek bych rozinková vůně.
    chuťově neuvěřitelně jemná, sladová ovocem, medem, jemně kořeněná. a zanechává opravdu dojemně dlouhej voříškovej ocas.
    zkrátka dobrota .. vrrr
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    LAKER: Balvenie jsem měl jenom 'obyč' a výborná, připadala mi jako vychytaněší Glenfiddich jak nakládá PortWood 21 si nedokážu moc představit jestli to máš ještě na jazyku tak se trochu rozepiš třeba se začnou otvírat lahve:-) Zítra letím domů tak budu nakupovat na letišti (většina základních je tam do 30E což je bomba :-))).
    Co si pamatuju tak hnedka vedle Balvinie stála Old Putney která mi zas tolik nechutnala ale v hodnoceních je vždycky hodně vysoko... Měl jste někdo?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já si snad toho Midletona naleju...
    LAKER
    LAKER --- ---
    tak právě piju The Balvenie PortWood 21yrs singlemalt. a musim konstatovat, ze je to nejlepsi whiska jakou jsem kdy pil, a to jsem o ní nikdy neslyšel. :o
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    REAP: Je fakt že Famous Grouse, Whyte&Mackay nebo Bushmillskou s mixérem nikdy nepohrdnu, Jameson sem moc nedal ale dám mu ještě šanci.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mikex: Po tom všem, cos pil ve skotsku, bych se docela divil, kdybys byl kdovíjak nadšenej irskejma... spíš bych takovej vývoj očekával.

Osobně jsem ty irský tolik nestudoval, ale chutnal mi docela hodně 18tiletej Jameson a pak samozřejmě Midleton Very Rare. Kouknul bych se taky po topmodelu od Tullamore Dew a Bushmills, jestli nedělají něco drahýho a špičkovýho, to by mohlo těm skotskejm konkurovat. Jinak ty základní kdovíjaká palba nejsou, ale to ty základní skotský taky ne...
    REAP
    REAP --- ---
    MIKEX: Hoho, mně Jameson chutná a to i Busshimls malt, v drinku raději než skotskou.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    teď koukám že Ardbeg boduje! BBC:Island whisky wins top accolade[link]

a ještě jedna zajímavost: Na trhu se pohybuje whisky pod názvem Serendipity (šťastná náhoda) která byla stočená do lahví ve stáčírně s názvem Bottling Hall Boo-Boo (aneb Chybova Stáčírna [volný překlad]). To co je v lahvích je omylem smíchaná dvanáctilétá Old Glen Moray (single malt ze Speyside) a velice velice starý Ardbeg (nepíšou jak starý ale velice velice u whisky bude asi 20 a víc...) v poměru 2:8. Jelikož to technicky není Single Malt tak se nesmí jmenovat Ardbeg. Každopádně bych ji ochutnal (podařilo se mi ji najít na netu pod 100liber ještě zkusím prozkoumat místní whisky krám a zajít do lépe vybavených náleven třeba jenom na panáka)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    BOOOK!

Sem teď momentálně v Irsku tak mám možnost porovnávat s mojí skotskou zkušeností

Začínal jsem jako amatér na Glenfiddich, Glenmorangie a do teď k nim mám vřelý vzath (spíš tedy Glenmorangie) a nakupuju je jako dárky které nezaskočí a neurazí řekl bych ideální dveře do dobrodružného světa ostřejších chutí. Pokud je vidím někde za slušnou cenu tak taky neodolám. Obzvláště mě potěšilo když jsem měl možnost ochutnat jejich jinosudovky Glenfiddichu (Grand Reserva v sudech od kubánského rumu, Ancient - americký burbon, a Solar což už si nepamatuju ale nějaká kombinace s tím že se to po pár let přelilo někam jinam), které jsou zajímavé a vynalézavé.

Pak nastalo dobrodružné období kdy jsem se potkal s Ardbeg, Arran, Balvinie, Crraganmore, Glenlivet, Dalwhinnie, etc.. (asi třicet kousků co měl v mé oblíbené hospodě na topshelvu a pravidelně je obměňovali...)

To co mě nejvíc zaujalo byl Laphroaig, Ardbeg, Talisker, Lagavulin asi ne náhodou jsou tři z nich z Islay a Talisker ze Skye. Tudíž Ardbeg pro jeho jemnost, Lagavulin pro vyváženost chuti, Talisker ani nevím proč asi proto že jeho chuť je prostě trochu jiná (budu muset nakoupit a znovu prozkoumat) no a Laphroaig protože to není hračka pro děti :))) s ním sem měl asi štěstí že mi byl doporučen whisky znalcem, vychválen a několik jeho variant darováno (10, CaskStrenght, 15, nedávno i QuaterCask) tudíž jsem měl prostředky i čas se tomu věnovat a teď na něj nedám dopustit.

Irsko... abych pravdu řekl tak Irská je pro mě spíš zklamáním (dalo se to i tušit když moje nejoblíbenější nejsou zrovna z Highlands). Základní Jameson je patok, Bushmills o něco lepší, BlackBush už se dá, Bushmills Malt a Jameson 15 lepší, Redbreast mi docela chutí a Middleton jsem ještě neochutnal ale chystám se. Nevím nevím ale něco mi na nich prostě nesedí, možná ta jejich lehká chuť a jemný dojezd, jsem v Irsku teprve chvilku takže se tomu budu určitě ještě věnovat a kdyžtak podám report.
    Pokud má někdo doporučení pro starého whiskymila jak najít to pravé ve whiskey, poraďte rád ozkouším :-)

REAP
    REAP --- ---
    MACHALIK: Tuzemák je fajn ;)...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Reap: Ale neprd, nejde to docela dobře pít. Než to, to si radši dám rum z brambor. Přijde mi fakt hodně špatnej.

Tamtu: On mi teda Laphro nepřijde nijak výrazně rašelinitej, spíš jak uzenka.

Speedy: Masakr, ta cask strenght. Ta se rovnou ředí prej, má to hrozný volty. Tu jsem ještě nikdy nepil. Musel to bejt krásnej výlet.
    Já byl na exkurzi v Jamesonovi a odvezl jsem si Midleton. Taky dobrý :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam