• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Další silnej Bush, tentokrát Sherry sud. Tenhle měl právě ten můj kámoš, spalovač mrtvol.

    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280428494811&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tou dobou už bys tu Bowmorku mohl mít doma :)
    Fakt je skvostná. A vzhledem k tomu, že se mi to tady nečekaně prodloužilo, začínám mít velký cukání si sem něco koupit. Tady se ve kšeftech nic podobnýho nedá sehnat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já myslím, že o tom ideálně dáme řeč, až se stavíš na košt toho vína.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: A ještě je tam teda ta Bowmorka, a v aukci (většinou nebejvá):
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360209274357&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123



    Trochu drsný poštovný, ale zas by mohla jít levně.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Abychom to nezasírali v Brně:
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160378237159&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123



    To je jedna z těch silnejch Bushů. Su zvedavej na cenu.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: já netvrdím, že to má nějaký zásadní význam pro zákazníka, jen to prostě destilérky občas používají, toť vše :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCSOFT: Pokud máš pocit, že informace o věku nejmladší maltky v cuveé k něčemu je, tak potom jasně, pak má věk u blended taky smysl.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: dovolil bych si oponovat... věk u blended whisky není nesmysl, občas se to použije v zásadě značí stáří nejmladší malt složky. Ale není to zákonem regulovaná záležitost, občas to prostě někdo v tomhle smyslu použije.

    Ředění whisky je taky dobrá debata, vůbec je tahle místnost v poslední době informačně nabitá :) Osobně mi cask strenght přijdou lepší v kombinaci s neutrální studenou vodou a některé nejsem schopen si bez toho naředění opravdu vychutnat. A bylo to i věc, kterou několik palíren na Islay rovnou doporučilo. Konkrétně třeba v Ardbegu u Supernovy, v Caol Ile a u Bruichladdich.

    V Caol Ila byl ale slušný úlet test asi tříleté pálenky (v Laphroaigu šlo ochutnat i čerstvě vypálenou, ale jen omočením prstů do sudu... měl jsem si ho poznačit a pak shánět po letech :o), dost masakr. Člověk as až diví, kolik toho pitomý starý sud a mořský vzduch za ty roky přidá :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ty seš ten v tom Irsku? Dala by se u tebe nějak ta rumová objednat? Já nemám tušení, kde ji sehnat, na internetu není a v ČR už vůbec ne.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: jo má něco kolem 54%, Dělám pro vlastníka Bushmills - Diageo plc, máme ji na zaměstnaneckým krámě většinou je tak o 20-30% levnější než v normální distribuci takže by to nemělo bejt víc jak 60eur. Pravda je že Burbon ani tu třetí tam nemáme...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MIKEX: Ta rum cask 14 yo je jedna z těch tří cask strength - měla by mít nějakejch 50+ %, tus měl za 42 EUR? a dá se běžně koupit? Kde? Bourbon cask strength stála hrubě přes 100 EUR a dražil jsem ji v aukci.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: Jen dodatek k Irskejm. Určitě souhlasím že Bushmills 10y/o (zelená krabice - single malt) je za tu cenu (30e) to nejlepší co se dá z irskejch koupit.
    Měl sem možnost se poprat s lahví Bushmills 1608, 16, Rum Cask 14 a ochutnat 21 -

    1608 - vychozený peníze, není to ani single malt a používají nějký speciální slad ("crystal malt") který hodně karamelizuje takže je to sladký jak cecek, nebrat
    16 - je skoro dvakrát dražší než 10 a cestuje skrz několik druhů sudů takže opět je ta chuť dost zaoblená a oproti 10 se tam něco cestou ztratilo - možná tak dárek někomu protože to vypadá dobře :-)
    21 - měl jsem jenom na ochutnání a připadalo mi to dost podobný 16

    Rum Cask 14 je ale povedená, silnější, ostřejší než 10 a ne zase o tolik dražší (42e) určitě stojí za vyzkoušení!

    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: aha, tak to ziju uz nekolik let v milny predstave.
    du se stydet do baru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je mi ale vysvětlení :(
    U míchaných se nikdy neuvádí věk --- protože jsou míchaný, a tudíž nejde určit věk.
    Jakmile se u whisky uvádí věk, tak to je ten věk, po kterej zrála.
    Je-li to single malt 25 yo, tak je to jednodruhová whiska, která zrála v x sudech 25 let a nakonec se slila do jedné kádě a odtočilo se z ní milion flašek.
    Je-li to single cask 25 yo, tak je to pochopitelně i single malt, a je to jednodruhová whisky z jednoho konkrétního sudu, která v něm zrála 25 let a stočila se do flašek a není smíchaná s žádným jiným sudem.
    Co ti řekli, je jakási hybridní kravina, která nedává smysl.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: snazila jsem se dohledat a neuspesne.
    uz je to asi da roky. byla to osmileta whisky a tenkrat mi bylo vysvetleno, ze osmileta jednosudova je proste osmileta jednosudova, kdezto osmileta michana je namichana a nejmladsi whisky je osum let a proto je chut takova jemnejsi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já ty entry level věci moc neznám. Doporučuju Deanston 12 yo 46,3 % (1000,- Kč). Nebo Laphroaig Quarter Cask 8 yo 48 % (1300,- Kč). Nebo Bushmills 10 yo 40 % (800,- Kč) pro zjemnělé jazyky. Dál už fakt nevím, ony i ty Ardbegy a Bowmory a Glenmorangie a Lagavuliny a další věci v této oblasti jsou si víceméně podobný, tam se nějaký změny nekonají. Výrazný a osobitý chutě je třeba hledat jinde, snad ten Laphroaig je takovej vytrčenej i v té levné třídě, je hodně upřímnej a nevyšolichanej. Mezi Ardbegama, Bowmorama, Lagavulinama, Caol Ilama a dalšíma z Islay třeba nevidím rozdíl, ne okolo litru za flašku. Neporadím.

    S těma pěti flaškama - co tak našetřit? Finančně je jedno, jestli si koupíš pět flašek ročně postupně nebo jednou za rok pět zaráz. Jde jen o tu prvotní investici, jinak je to stejný množství alkoholu a budeš ho pít stejně dlouho. Akorát jedině takhle máš možnost mnohýho srovnání (a co teprve když už všech pět dojíždíš a koupíš dalších pět a máš jich po krátkou dobu deset).
    Jinak mně stačí den klidu a už jsem schopen identifikovat cokoli. Spíš nedoporučuju whisku pít po ananasu, to je škoda whisky a ještě si hrozně popálíte jazyk. Ananas je hajzl.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Thanx za cenné rady.
    Nicméně dvě poznámky.

    1) jistě tady většina uvítá více tipů na lahve v rozmezí 800-1500 kaček. Beru v potaz, že máš praxi a vatu na kvalitnější lahve, ale spousta začátečníků nemá ani jedno ani druhé:) Do 800 kaček lze koupit běžnou "uživatelskou" blended, do tech 1500,- už slušný entry existuje, no ne?

    2) k té Tvé doporučované Bowmore http://www.thewhiskyexchange.com/P-5747.aspx Bacha na to, po čem ji budete pít. Já finančně nezvládnu mít doma 5 lahví, proto piju jednu a pak až další a další... A díky tomu, že jsem předtím dopil tenhle Ardbeg http://www.thewhiskyexchange.com/P-66.aspx, trvalo mi tak třeti nu lahve Bowmore, abych vůbec dokázal specifikovat její chuť. Po té silné jodové voltáži Ardbegu prostě němely chuťové buňky šanci se přeorientovat:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jednosudovost přece nemá nic společnýho se stářím. S jakejma staršíma ročníkama? Jednosudový můžou bejt i třicet let starý.
    Jaký jsi zkusila?
    TUILE
    TUILE --- ---
    me teda jednosudovy moc neuchvatily.
    jak nejsou michany se starsima rocnikama, tak sou takovy ostry.
    (teda je pravda, ze sem ochutnavala jen dve)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To jsem chtěl napsat, ale nakonec na to zapomněl: kdybys někdy chtěl kupovat silnou whisku, tak doporučuju vyhledávat nějaký takový, který maj třeba 53,4 %, nikoli 50 %, protože na ty první nikdo nijak nesahal. Kulatý číslo vypadá podezřele a s velkou pravděpodobností bude buď zaokrouhlenný nebo ta whiska na něj doladěná. Zlomky a desetinný čárky indikují opravdu stočenou uisku ze sudu tak, jak byla.

    Single cask znamená, že ta whiska je z jednoho jedinýho sudu, tj. když máš dvě flašky stejný single cask whisky, lišící se číslem flašky o pár stovek, tak je vysoce pravděpodobný, že jsou z různejch sudů, takže ta flaška, která byla ze sudu blíž u okna, bude teoreticky chutnat trochu jinak než ta, která byla ze sudu uprostřed sklepa, kde pod ním ležely pochcaný koňský hobliny. To je single cask. A ano, druhotně bejvaj tyhle whisky i cask strength, ale to s tím nesouvisí. Single cask je další stupeň v nárůstu kvality (lepší je spíš použít slovo osobitosti), protože je to ještě míň míchání a tudíž průměrování chutí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam