• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: A čím si to vysvětluješ? Frčí tam jiný alkohol nebo na to nemají prachy?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mám tady absťák jak sviňa. To nejlepší, co se tady dá sehnat, je předraženej základní Ardbeg :(
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A pak jsem ještě měl tuto (u jinýho kámoše) a ta mi přišla úplně dokonalá:

http://www.thewhiskyexchange.com/P-7008.aspx

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ještě jsem se bavil s kámošem a ten si hrozně pochvaloval tuhle whisku, co si koupil:

http://www.thewhiskyexchange.com/P-1999.aspx

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Další silnej Bush, tentokrát Sherry sud. Tenhle měl právě ten můj kámoš, spalovač mrtvol.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280428494811&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tou dobou už bys tu Bowmorku mohl mít doma :)
    Fakt je skvostná. A vzhledem k tomu, že se mi to tady nečekaně prodloužilo, začínám mít velký cukání si sem něco koupit. Tady se ve kšeftech nic podobnýho nedá sehnat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já myslím, že o tom ideálně dáme řeč, až se stavíš na košt toho vína.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: A ještě je tam teda ta Bowmorka, a v aukci (většinou nebejvá):
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360209274357&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123

Trochu drsný poštovný, ale zas by mohla jít levně.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Abychom to nezasírali v Brně:
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160378237159&ssPageName=ADME:B:SS:DE:1123

To je jedna z těch silnejch Bushů. Su zvedavej na cenu.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: já netvrdím, že to má nějaký zásadní význam pro zákazníka, jen to prostě destilérky občas používají, toť vše :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCSOFT: Pokud máš pocit, že informace o věku nejmladší maltky v cuveé k něčemu je, tak potom jasně, pak má věk u blended taky smysl.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: dovolil bych si oponovat... věk u blended whisky není nesmysl, občas se to použije v zásadě značí stáří nejmladší malt složky. Ale není to zákonem regulovaná záležitost, občas to prostě někdo v tomhle smyslu použije.

Ředění whisky je taky dobrá debata, vůbec je tahle místnost v poslední době informačně nabitá :) Osobně mi cask strenght přijdou lepší v kombinaci s neutrální studenou vodou a některé nejsem schopen si bez toho naředění opravdu vychutnat. A bylo to i věc, kterou několik palíren na Islay rovnou doporučilo. Konkrétně třeba v Ardbegu u Supernovy, v Caol Ile a u Bruichladdich.

V Caol Ila byl ale slušný úlet test asi tříleté pálenky (v Laphroaigu šlo ochutnat i čerstvě vypálenou, ale jen omočením prstů do sudu... měl jsem si ho poznačit a pak shánět po letech :o), dost masakr. Člověk as až diví, kolik toho pitomý starý sud a mořský vzduch za ty roky přidá :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ty seš ten v tom Irsku? Dala by se u tebe nějak ta rumová objednat? Já nemám tušení, kde ji sehnat, na internetu není a v ČR už vůbec ne.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: jo má něco kolem 54%, Dělám pro vlastníka Bushmills - Diageo plc, máme ji na zaměstnaneckým krámě většinou je tak o 20-30% levnější než v normální distribuci takže by to nemělo bejt víc jak 60eur. Pravda je že Burbon ani tu třetí tam nemáme...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MIKEX: Ta rum cask 14 yo je jedna z těch tří cask strength - měla by mít nějakejch 50+ %, tus měl za 42 EUR? a dá se běžně koupit? Kde? Bourbon cask strength stála hrubě přes 100 EUR a dražil jsem ji v aukci.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: Jen dodatek k Irskejm. Určitě souhlasím že Bushmills 10y/o (zelená krabice - single malt) je za tu cenu (30e) to nejlepší co se dá z irskejch koupit.
    Měl sem možnost se poprat s lahví Bushmills 1608, 16, Rum Cask 14 a ochutnat 21 -

1608 - vychozený peníze, není to ani single malt a používají nějký speciální slad ("crystal malt") který hodně karamelizuje takže je to sladký jak cecek, nebrat
    16 - je skoro dvakrát dražší než 10 a cestuje skrz několik druhů sudů takže opět je ta chuť dost zaoblená a oproti 10 se tam něco cestou ztratilo - možná tak dárek někomu protože to vypadá dobře :-)
    21 - měl jsem jenom na ochutnání a připadalo mi to dost podobný 16

Rum Cask 14 je ale povedená, silnější, ostřejší než 10 a ne zase o tolik dražší (42e) určitě stojí za vyzkoušení!

TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: aha, tak to ziju uz nekolik let v milny predstave.
    du se stydet do baru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je mi ale vysvětlení :(
    U míchaných se nikdy neuvádí věk --- protože jsou míchaný, a tudíž nejde určit věk.
    Jakmile se u whisky uvádí věk, tak to je ten věk, po kterej zrála.
    Je-li to single malt 25 yo, tak je to jednodruhová whiska, která zrála v x sudech 25 let a nakonec se slila do jedné kádě a odtočilo se z ní milion flašek.
    Je-li to single cask 25 yo, tak je to pochopitelně i single malt, a je to jednodruhová whisky z jednoho konkrétního sudu, která v něm zrála 25 let a stočila se do flašek a není smíchaná s žádným jiným sudem.
    Co ti řekli, je jakási hybridní kravina, která nedává smysl.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: snazila jsem se dohledat a neuspesne.
    uz je to asi da roky. byla to osmileta whisky a tenkrat mi bylo vysvetleno, ze osmileta jednosudova je proste osmileta jednosudova, kdezto osmileta michana je namichana a nejmladsi whisky je osum let a proto je chut takova jemnejsi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já ty entry level věci moc neznám. Doporučuju Deanston 12 yo 46,3 % (1000,- Kč). Nebo Laphroaig Quarter Cask 8 yo 48 % (1300,- Kč). Nebo Bushmills 10 yo 40 % (800,- Kč) pro zjemnělé jazyky. Dál už fakt nevím, ony i ty Ardbegy a Bowmory a Glenmorangie a Lagavuliny a další věci v této oblasti jsou si víceméně podobný, tam se nějaký změny nekonají. Výrazný a osobitý chutě je třeba hledat jinde, snad ten Laphroaig je takovej vytrčenej i v té levné třídě, je hodně upřímnej a nevyšolichanej. Mezi Ardbegama, Bowmorama, Lagavulinama, Caol Ilama a dalšíma z Islay třeba nevidím rozdíl, ne okolo litru za flašku. Neporadím.

S těma pěti flaškama - co tak našetřit? Finančně je jedno, jestli si koupíš pět flašek ročně postupně nebo jednou za rok pět zaráz. Jde jen o tu prvotní investici, jinak je to stejný množství alkoholu a budeš ho pít stejně dlouho. Akorát jedině takhle máš možnost mnohýho srovnání (a co teprve když už všech pět dojíždíš a koupíš dalších pět a máš jich po krátkou dobu deset).
    Jinak mně stačí den klidu a už jsem schopen identifikovat cokoli. Spíš nedoporučuju whisku pít po ananasu, to je škoda whisky a ještě si hrozně popálíte jazyk. Ananas je hajzl.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Thanx za cenné rady.
    Nicméně dvě poznámky.

1) jistě tady většina uvítá více tipů na lahve v rozmezí 800-1500 kaček. Beru v potaz, že máš praxi a vatu na kvalitnější lahve, ale spousta začátečníků nemá ani jedno ani druhé:) Do 800 kaček lze koupit běžnou "uživatelskou" blended, do tech 1500,- už slušný entry existuje, no ne?

2) k té Tvé doporučované Bowmore http://www.thewhiskyexchange.com/P-5747.aspx Bacha na to, po čem ji budete pít. Já finančně nezvládnu mít doma 5 lahví, proto piju jednu a pak až další a další... A díky tomu, že jsem předtím dopil tenhle Ardbeg http://www.thewhiskyexchange.com/P-66.aspx, trvalo mi tak třeti nu lahve Bowmore, abych vůbec dokázal specifikovat její chuť. Po té silné jodové voltáži Ardbegu prostě němely chuťové buňky šanci se přeorientovat:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam