• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Nejenom že je irská a ne skotská, navíc má "jen" 40%. Což se mi k Tobě nijak nehodí. Takže mám z toho opravdu usuzovat, že je to dobrý? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PETER_PAN: Příště zkus ještě toho Bushe 10 yo, je skvělej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PETER_PAN: Nelituj v rámci vzrůstajícího pokroku :) Je to jedna z lahví, kterou lidi v Tvé situaci (chci lepší whiskey než Johny, Ballantines, ale nechci pro začátek láhev za 1300+, tak vemu něco okolo 800,-) kupují.

Neboli - je to jistě lepší whiskey než výše zmiňované marketovky a běžné hospodské značky, ale žádná superbomba. Samozřejmě není špatná, takže si užívej popíjení.

Takže gratuluji k pokroku a mezikroku k získání ještě lepších značek :))
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: jinak jsem sel nakonec (a priznam se ze i z duvodu nizsi ceny) do tohodle : http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-speyside/glenfiddich/glenfiddich-12-y-o.html .. a musim rict ze je to super .. uzasne aroma, takove svezi vune - tezko k necemu prirovnat, ale rekl bych po ovoci ..
    .. fakt nelituju ani trosku !!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: jak tak koukam na http://www.skotska-whisky.cz/ tak opravdu ne :-)))
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Dá se různě vybrat, třeba právě ten první má podle mě dost z nich (vím minimálně o třech). TWE má hezky udělaný odkazy, tak jsem použil ji; ten brněnskej shop má jedno velký PDFko a nedá se do něj odkazovat.

Dobrej seznam :) Znám jich relativně málo, nemůžu hodnotit, ale je to hodně úzkej přehled whisek, spousta značek tam vůbec chybí a raritní edice tam nejsou vůbec. Ty by ale beztak byly asi v expertech. Ale proč ne, z té kategorie pro pokročilé jich vlastně znám hned několik a jsou to dobrý whisky. A kupř. zase Benromach Organic teď dodělal kámoš a je úplně nadšenej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Mimochodem co říkáte na toto doporučení?

http://www.skotska-whisky.cz/clanky/tipy-na-darky-podle-chuti.html
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Otázkou taky je, odkud bude PP objednávat. Pokud z českých eshopů, tak bych asi doporučil:

http://www.thewhiskyshop.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OK, OK .. a tedy do tech 1000CZK ? .. to je takove magicka kulata hranice, ze si clovek skoro rika ze to tady bude (v CR) trosku drazsi !
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Je osm ráno, zmydli ho do postele a sám si dej ještě panáka, kafe a běž si na pár hodin lehnout... Jinak Vatka je docela dobrá volba. Z těch levnejch.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: :)) Nevýhoda batolat. Zatímco jsem našeho sviště naháněl po pokoji, tak mě Machalík předběhl s odpovědí :))
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Řešilo se to tu víckrát, nicméně každý Ti k tomu opět jistě rád napíše svoje:)

Pokud ještě neřešíš single malt/blended (což bys jistě měl:), tak doporučím za sebe:

Do 500,- je to v podstatě jedno, tam nakup flašky v akci v Hypernově, když budou za 2/3 ceny a vesele pij. Bo to bude standart pití. Za sebe poradím Vat 69.

Pokud už chceš něco lepšího, vyprdni se na onu mezeru do 700,-. Připlať si 300,-, to budeš na "magickém" litru a tam už je výběr podstatně širší.

A tady Ti zase poradí zkušenější, bo já se tam takhle z hlavy moc neorientuju.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Když zvýšíš limit na 1000-1200 kč, tak už je hodně z čeho vybírat. Za těch sedm set je to furt dokola... snad zelenej Bušmils desítka, ten je moc fajn a levnej (myslim).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. bry den, cely den .. doporucte mi prosim nejakou dobrou whisku na vecerni popijeni .. tak do 700 CZK za 0,7cku ? ..
    .. prave jsem dopil Ballantinku (tu zakladni) = dam si obcas vecer kdyz prjdu v 1:00 z prace a mam vstavat v 7hod. :-)

.. docela dost mi chutna Ballantineka (12leta), nejradsi mam ale obycejneho Kilbeggana

.. uvazuju o Jameson Crested Ten 0,7l (10ti leta) .. nebo nejakej jinej typ na cem si pochutnat ? ..
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CRS1138: Jednou jsem zkusil jakousi snad 21letou blended jménem Scotch Leader a byl to běs, běs, běs. Zakázal bych je všechny.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    MACHALIK: ja to nedavam jako pravidlo pro kazdeho a popravde u nejake 15-ti lete blended bych asi vahal nalejt do toho ginger ale... Red label od Walkera nebo Johny (hard)Core se toho klidne da drzet...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Pche, kdo jednou začne s mícháním, nikdy nepřestane u jedný bichle. Já mám někde v bytě knihy tři, celkem se tam dá vybrat. Jedna česká, jedna zahraniční, jedna čistě na nealko. A stejně kdybych se tomu věnoval, koupím minimálně dvě další.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, právě koukám hned na první radu pro začínající míchače na konci článku, což dodává tomu tvému poslednímu řádku na významu. :) Ice is nearly always an absolute essential for any Cocktail. Já ledničku v bytě mám, ovšem neobsahuje výparník. Už jsem ale párkrát přemýšlel o koupi své vlastní, takže tohle bude jeden další z mnoha důvodů pro koupi..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam