• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ardbeg 10yo, Bowmore Darkest, naopak Laphroig me hodne nebavi
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: S Machalíkem se taky ne vždy shodnu, ale jedna shoda se našla. Laphroig Quarter Cask. Zemitost a jod (to by mělo vyhovovat Tobě), dobrá voltáž a slušná chuť (to vyhovuje Machalíkovi), slušná cena by měla vyhovovat oběma :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Corry nestál tolik, dyť stál snad 80 dolarů nebo kolik. Každopádně z kouřových pro mě asi už navždy zůstane referencí toto, leda by bylo lepší toto, což si jednoho dne hodlám zkusit koupit.

Z toho, co chceš, nemůžu nedoporučit opět Abduláha, ten je skvělej. Což mi připomíná, že si ho musím urychleně koupit znova.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Jak drazsi, jako jeste drazsi, nez 2-3k za Corryho nebo Supernovu? Tyvole, to uz je sila .. :)

No takhle, ja vyhledavam tu zemitou, kořenovou (dřevitou) a kouřovou chuť.. Kouř, slanina, udirna, BBQ, dubove drevo. Na nejake lehke podtony boruvek doplnene rybizem a vanilkou v bešamelu za podzimnich barev koriandru, na to me moc neuzije :) V tom mi zatim Talisker vyhovnuje, obycejne piju 10 yo, asi zkusim jeste 18 yo .. Ale taky nehodlam furt pit jednu whisky :) Takze.. Kdybys mi musel doporucit neco v rozumnejsi cenovy relaci, okolo toho litru za lahev, tyhle chutovy specifikace.. Co by to bylo? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já měl toho stejnýho Corryho co tady STQ a naopak bych se do ní už podruhé nehrnul. A Supernova by snad měla být náhradou Corryho nebo naopak - jeden z nich je nějakej výběhovej. Osobně doporučuju jiný whisky, většinou dražší, ale lepší. Corry byl hrozně závislej na tom, co člověk měl před ním, a sám o sobě nebyl pro mě až takovej prďák.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ja mel akorat corryvreckan a to muzu kazdopadne doporucit
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Vy jste nekdo mel tu Ardbeg Supernova?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: Problém je v tom, že ten prostor je sklepení, který se zdá být dost mizerně odvětraný. Ale na jistotu postavené to není.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: Takže zdá se, že to bude nekuřácké. Ceny začínají na 70 Kč za panáka.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: Myslím, že na baru to asi bude jedno. Ochutnávky ve Florentýně byly nekuřácké, co vím. Ale vzhledem k tomu, že to bude bar, tak myslím, že dýmka vadit nebude.

Co se cen týče, zjistím.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    Nicméně, když už tu padly koňaky... co takhle pineau? Jako sladká tečka na konci večera to plní funkci dokonale. Je to, pravda, tak trošku ovocný sirup, ale vzhledem k tomu, že se ho dá vypít tak dvě sklenky, tak to nakonec ani tak nevadí...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: Pokud člověk ví, jakou vodku cca vzít, a nepije ji jako barbar na lačno a z flašky, tak je to pití, které má něco do sebe.

Jinak Talisker je whiska, která rozhodně neudělá ostudu a neurazí :-) Stejně tak jako Highland Park a The Glenlivet.

Nicméně, když už tu jsme u té rozmanitosti, tak tohle může být vcelku fajn příležitost:
    Whiskoteka.cz - Otevíráme whisky bar | Aktuality - skotské whisky single malt - prezentace a ochutnávky - nevšední zážitek
    http://www.whiskoteka.cz/Aktuality/otevirame-whisky-bar.html

40 druhů na jednom místě, to už je hezká zábava na večer ;-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Ok.. :) Visjak, ja tak trochu nepoznam, kdy tu prudu myslis vazne.

Nu souhlasim s tim, ze koňak vazne voni lip, nez chutna.. Pristih jsem se, ze k tomu 5 minut cucham a pak to vypiju a zjistim, ze jsem cekal malinko vic.. Kdybych si ted musel vybrat, jestli dam trojku za koňak a nebo wizoura, beru whisky..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Na to ovoce přišel kámoš, já osobně to nepraktikuju, protože ji piju jen a jen straight při pokojové teplotě, navíc piju výhradně jen cask strength. Ale on si občas do nějakejch nezemitejch, květinovejch whisek na chvilku hodí třeba jednu zmraženou malinu a jednu ostružinu, nechá to tam dvě minuty, pak to vyloví a pak pije dál z té skleničky. Zkoušel jsem to u něj: má to podobnej efekt jako kostky ledu, jen se to nerozpouští a neředí, a to ovoce naměkne a obalí se chutí whisky a chutná jinak. Rozhodně to nejde dávat do Taliskeru.

STQ: Zkus ukročit od toho Hendricksa. Já v Argentině z nedostatku příležitostí musel přejít na Saffron a Blue Ribbon a musím říct, že Hendrix je u mě dnes až na třetím místě. Jako dobrej gin to je, ale špička je jinde (u mě momentálně Blue Ribbon, hodlám testovat G'Vine a Blackwood, přičemž od G'Vine si slibuju, že to bude to nejlepší, co existuje).

Jinak mně se na podpoření chuti whisky ze všeho nejvíc osvědčilo nějaký hodně dobrý bílý víno, spíš sladší, pitý cca půl hodiny před pitím whisky. To úplně mění hubu. K whisce samotné pak už nic, maximálně doutník a přítmí a muzika a kecy. Rozhodně ne jest.

WILDENBURY_SQ: Však to byl vtip, vole :) S těma koňakama se pozoruj, jakým projdeš vývojem, já nakonec skončil u toho, že jsem je přestal kupovat, protože chutnají - i ty nejdražší - jako ovocnej sirup. Navíc líp voní než chutnají. Whisky mi přijde jiná liga, zejména pak díky existenci silnejch (který tobě (zatím) nejedou), dá se tam objevovat víc vrstev; koňak je furt takovej podobně plochej, jen vyšolichanější s tím, jak je dražší. Ale než utratit trojku za XO koňak, to stokrát radši koupím nějakou dobrou whisku. Dej si panáka a nežer to tak.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: čoveče, taky se mi zveda kufr z mrazeny jahody ve whisce. Ale nejsem zabednenej primitiv, abych nekomu rikal, ze muj apetyt je ten neomylny a preferuji nazor, ze by kazdy mel pit to, co mu chutna a normalne o tom diskutovat s ostatnimi..

Uf, dalsiho panaka taliskera prosim.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Posluž si. Muj nazor tim nezmenis, proste si pockam, az do tech chuti poradne vyrostu a pote investuju do drazsi lahve. Zatim mi chutna Talisker prevelice. I s RO mi zminene napoje budou chutnat dal, ja si najdu informace o dobrem piti i jinde, nez v Machalikove ó slavném auditku.

Mmj. demagogie se koukam nezapre, slovo "salám" se mi podarilo vyfiltrovat jen u ID Machalik, rohliky jakbysmet a nikde jsem nemluvil o koňaku jako whisky s ovocem. (Nemas na mysli ale dobry brand (treba ten kurvoar) mi chutna jako whisky šmrncnutá ovocem, ó moudrý? Neni to tak, ze kurvoar zraje v dubovych sudech, stejne jako nezanedbatelna cast wizouru, tudiz se tam urcita fuze chuti da najit, ze ne???
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: no pecivo ale mysleno dobry bily pecivo, ne sumavu z delvity...:)

MACHALIK: zmrazeny ovoce? tyjo to mi zni jako totalni ulet tak mozna do koktejlu, ja mam vetsinou k whisky potrebu neceho zemityho co mi podpori chut toho piti...
    kafe kazdopadne, to kombinuju taky...vydrzim pak skoro tak dlouho jako na ginu s tonicem...:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: K whisky se dá dát třeba zmražený ovoce, dokonce se dá naházet na chvilku i do ní, aby ji schladilo, ale nejlepší je dle mě samotná bez ničeho, ev. si dát normální večeři (pozor, nesmí v ní být ananas, to je pak po všem), k ní víno, kafe a pak zase whisky - otevře to v hubě jiný chutě. Přikusovat rohlíky nebo salám k whisce, to je hodně drsný.

WILDENBURY_SQ: Jinak ty úvahy o whisce nad tisíc jako nesmysl, protože jsem mladej, nebo že koňak je jako whisky s ovocem, to je skoro na read only, čoveče :)
    NEMRTVY
    NEMRTVY --- ---
    STQ: bowmore 12 rocny ma nezaujal vobec, pravdupovediac zo mna vytriasol dusu ... 15 a hlavne 18 rocny bola ale ina kava ... ale zatial u mna stale vedie balvenie
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: Slanina souhlas, pecivo je pro chudy.. :) (aneb nejsem takovej boháč, abych lahev, na kterou si dam z vejplaty stranou, zajidal chlebem.. podle me to neutralizuje chut, az moc zmirnuje ucinky ethanolu a celkove bych si pripadal jak pri snidani, nez jdu do prace)
    STQ
    STQ --- ---
    (a jinak ted uplne nudne piju hendrick's s tonicem, 10yo ardbeg (ten uz me ale uprimne zacina pripadat trochu nudnej a mozna se ohlidnu po necem dalsim a komplexnejsim) a bowmore darkest (ten mam porad jako srdcovou zalezitost), ale jinak nic novyho)

ale to jidlo mi prijde jako zajimavy tema, co k whisky prikusujete? ja vetsinou nejaky pecivo se slaninou
    STQ
    STQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: vodky jsou vsechny stejne hnusny, nektery maj akorat peknou lahev :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nezlobte se na me, Om nom nom.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam