• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: To jsem rád, že ti to chutná.
    Ty whisky jsou dost podobný a podle mě se ty nůžky otevřou až někde 3 cm pod hrdlem. Dost pomůže pít jeden den napřed porto a pak sherry a druhej den napřed sherry a až pak porto. Mně porto přišlo slabší a chuťově o dost chudší. Kdyby ses rozhodoval pro koupi ještě nějaké flašky, tak čistě ze studijních důvodů bych doporučil tu bourbonovou, abys viděl, odkud to všechno vzešlo (ačkoli by to muselo bejt z jinýho serveru, protože tady už ji nemají, ale na druhou stranu, parchanti, zase naskladnili tu z bordeaux, sotva jsme my změnili objednávku).

A jinak kdyby ses nasytil Bowmore a taky aby sis neomezoval rozhled, tak bych doporučil zkusit i jiný kousky v podobné cenové, možná o 20 liber víc. Je tam z čeho vybírat a já mám ještě tak šest tipů v zásobě, za kterejma si stojím, a ani jeden z nich není podobnej Abduláhovi, kterej ti nechutnal :)

WILDENBURY_SQ: V klidu, až ti to pojede, tak to zaplatíš. Nebojím se :)

Kocourku, kde jsi?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Mne blbne net, uplne silene dneska, nedari se mi zaplatit Machalikovi, resp. ani se prihlasit do bankovnictvi vpodstate. Nicmene Machaliku nezoufej, nehodlam nic zpronevěřit, pokud se to neumoudri, zitra v praci je to sichr. STQ uz svoje veci ma, jak vidno, zbyva Kocourek, cimz ho prosim o vyjadreni. Muzu dovest na trase Zlicin - Repy - Petriny - Dejvice - Suchdol. Jina alternativa vpodstate neni, urcite nejedu pres reku :))

Tak, snad se mi to ted podari odeslat.
    STQ
    STQ --- ---
    Tak prvni setkani se Supernovou...je (na Ardbeg) az prekvapive kultivovana! Tam kde je standartni 10yo ostrej a jednoduse zemite kourovej a Corryvreckan se propaluje az do zaludku a jeste o kus dal je Supernova takova dospela. Docela kultivovana, sofistikovana a daleko lip se pije. Ovsem po tom Bowmoru (diky, Machaliku :)) je to furt jeste moc kourovy a chybi ji nejaka hloubka. Takze si ji budu nechavat na seznamovani navstev s jinou nez --jim beam-johnie walker-jameson-- whisky a sam zustanu u Bowmoru...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak dle České pošty jsou whisky už u Wildenburyho.

STQ už zaplatil (díky!).
    Jak jste na tom vy ostatní?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ještě podací číslo: BO6107477477X.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Mne moc jódu asi vadí. Laph quarter je pro me; kdyz jsem zkousel original, to je jak kdybych vytřel podlahu v lékarně lihem. Cimz nerikam, ze nejsem zvedavej na toho Lapha, co mas Ty :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jinak nějaký kecy k mým novým whisky:

- Aberlour A'bunadh Batch no. 26 // 60,1 % // 1000,- Kč
    - Glen Elgin 16 yo // 58,5 % // 1200,- Kč
    - Laphroaig Cask Strength Batch no. 02 // 58,3 % // 1000,- Kč
    - Springbank 1997 Cask 789 for Oddbins // 59,4 % // 2900,- Kč

Takhle nějak si představuju zásobu na zbytek roku.
    Překvapivě jsem (zatím) nejvíc překvapenej tou Glen Elgin. Zaprvé ji v EC mají o 500 korun levněji než na TWE, takže její cena by se asi spíš měla počítat jako 1700,- Kč, ale i tak: je to velmi, velmi dobrá whiska, má v sobě spousta dřevitejch tónů, je silná, ale neštípe, chuť je zemitá a velmi bohatá na různé podtóny z oblasti dřeva, dřevin, kořenů, jehličí, lesa, hlíny, hub apod. Skvělej zážitek. Abduláh je klasickej, pro mě dobrej, chutná jak třešně se smetanou. Springbanka ještě nemám jasnýho, je velmi vyzrálej, ale ta rana do pusy není tak velká jak u Glen Elgin, očekával bych ještě silnější chuť, ať už jakýmkoli směrem. No a Lafrojg je masakr. To je koncentrovanej višňák. Mám pocit, jak kdybych si rozbil koleno, dostal na něj od doktora tu zelenou sračku a pak to pil. Slanej, jodovej jak prase, kouřovej - přemýšlím, jestli mi vůbec chutná! Po mnoha letech whiska, ke které se asi budu muset propít.
    Závěr: stálo to za to. Každej den lehce pochlastávám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Chlapci, tak já už to poslal na Wildenburyho adresu. Nechtělo se mi čekat na Kocoura, beztak sem chodí jak noty na buben.

Je to poslaný jako obchodní balík Čp, křehký, pojištěný na deset tisíc. Poštovný bylo 159,- Kč.

Nový a finální dluhy tedy jsou:
    - STQ: 3143,60 Kč
    - Wildenbury: 2210,60 Kč
    - Kocourek: 2059,60 Kč

Můžete posílat na číslo účtu, který jsem vám dal do pošty.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    At se Kocour vyjadri. Muzu mu nabidnout predani na: Zlicin, Repy, Petriny, Dejvice, Suchdol. Event. po tyhle trase. Pres reku nejedu :)
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: ja bych rekl ze klidne, to je spis otazka na kolegu :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Ano mistře, ANO!!!! :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Nepřibrali byste i Kocourka, ať to můžu poslat v jedný pixli? Použiju tu od TWE, je skvěle tuhá, jen přelepím adresu.
    Ještě zjistím cenu poštovnýho a dám vám celkovou cenu, resp. rozpočtu to poštovný na počet flašek a každýmu dám finální částku.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: moje a WILDENBURY_SQho pujdou k nemu + ta supernova co mame dohromady, adresu ti napise on
    a ty davej cislo uctu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Yesss.

Dejte mi adresu, na kterou to mám poslat. Předpokládám, že všechny vaše /pražský/ whisky pošlu jednomu borcovi v jedné krabici, aby to bylo za jedno poštovný, a že vy si je tam pak předáte. Vyhovuje? Nebo chcete každej zaplatit svoje?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Prima, nechci rikat hop, dokud jsme nepreskocili, ale pekne to sefujes Machaliku, respekt.

.. Jinak ja si na TWE taky zapomnel objednat par veci, takze dalsi spolupraci se rozhodne nebranim :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tady je ještě faktura od TWE - típanec z mailu:

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo, tady je screenshot z bankovnictví.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak, chlapi, už jsem to spočítal:

Celkem mi TWE strhlo z účtu 22 239,42 Kč, takže dejme tomu 22 240,- Kč. Objednávka byla za celkem 797,57 GBP, takže to dělá 27,88 Kč za 1 libru.

Rozpočet na jednotlivce je tady:
    - Stepní vlk: 1 861,30 Kč
    - STQ: 1 861,30 Kč (měli jste s Vlkem stejnou flašku)
    - Kocourek: 1 996 Kč
    - Wildenbury: 3 397,50 Kč (nezapomeň, že se se STQ dělíš napůl o Supernovu, která stála 2 469,20 Kč; jestli mi chcete každej poslat půlku nebo se vypořádáte spolu a pak mi to pošle jen jeden je mi jedno)

Ostatní whisky jsou kámošů mimo Nyx, ty zkásnu bokem.
    Detailní rozpočet je tady: https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AhoJgzIvwHXwdEpTaWVuU3lWblZSQUlsVW1IVHhWSGc&authkey=COvk3sUB&hl=en_GB#gid=0

Pro lidi bez Gmailu tady: https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?hl=en_GB&hl=en_GB&key=0AhoJgzIvwHXwdEpTaWVuU3lWblZSQUlsVW1IVHhWSGc&output=html

Ještě nic neposílejte, napřed si počkáme, až to dojde, abyste mi neposlali love a pak nedošly rozbitý flašky a tak. Ale toto jsou ty částky. Letí to TNT, takže očekávám, že do středy to mám já a do pátku (snad) vy.

Juch.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď se dívám, že tu Vyu, Dolin, Noilly i Lillet mají všechny na TWE. Jsem si to kretén měl objednat s tou whiskou. Hm, tak to tak za měsíc dva vidím na objednávku vermutů. Stopro se sveze kámoš, velkej míchač, tak kdyby někomu z vás zachutnaly vermuty, tak já se pak ozvu.

Jo a už mi odečetli love z účtu, takže to jdu spočítat.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo a na ten Cynar bych se vysral.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam