• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MAZDA: Za poslednich par let uplne silene vylitla cena, jeste nedavno sla sehnat za pade...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak tuhle snad budeme muset taky opatřit :) Jsem dost zvědavý, jaká je. Přeci jen, umí tam pálit moc zajímavé kousky!
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jsem ted ochutnaval tuhle..

Zajimava! :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nedavno jsem byl ochutnavat a nemohl jsem na nic narazit, az jsem mel panaka*nejakyho* lepsiho Ledaiga, nejak jsem si nepoznamenal jakyho, zjistim... Chutnal mi. :) Pritom zakladnejsi verze Ledaigu byly dost nudne, jak to tak byva.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak uz jsem se v tom zorientoval.

Mne CS chutna. Vlastne se pro me stal nejlafrojgovitejsim lafrojgem, kdyz se otevre flaska v baraku naproti, po cuchu to poznam... Neprijde mi ani tak brutalni, urcite vyraznejsi, ale chute ma pomerne ucesane, prijde mi i pomerne sladkej a karamelovej (asi jsem divnej?). Jen se obavam, ze uz mi nebude tolik šmakovat čtvrťoch. A dal neni pro me v Laphovi kam moc jit, 18 pry nejake velke terno neni a nejaky sberatelsky kousky... Je to loterie a nechci za chlast utracet hudriliony.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Asi nejlepší stránky o vermutech, co jsem kdy objevil: http://www.vermouth101.com/
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Enjoy. Já zvážím ještě jeden drink.
    S koktejlama je potíž, že v jednom do sebe člověk vpraví dost alkoholu. Klasická sklenice je na 2,25 dcl a i když se nedoplní do vrchu, tak je to furt dvojka. Při poměru míchání 3-5:1 to vychází na pěkný deci a půl tvrdýho naráz, což už se netoleruje tak snadno jako lecjakej panák.
    Ale my kuci z Moravi to zlomíme.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ha, jsem zmatenej.. Jak jsem dal sklenici do ust, winamp vybral song "Old booze, new friends" (mmj. fakt dobrej).

Takze minimalne dobre nacasovany. Nic, jdu poslouchat, pít a resultát si necham na potom, tohle fakt neni jednoduchy piti, vo kterym bych tu z fleku vyšvihnul spálený noviny, podehtovaný lano a soumrak ve Valencii..

Mír a whisku.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kurva, to je dobrý. 4:1 Plymouth:Noilly. With a lemon twist. Takovej hořkej ocásek to má.

Jinak co se míchání vs. třepání týče, tak doporučuju (v dlouhé chvíli) přečíst tenhle thread. Narazil jsem na něj už v Argentině před dvěma lety a pořád mě i dnes inspiruje.

Kdysi jsem, a už jsem to sem i myslím psal, snědl ananas a pak si dal whisky a bylo to peklo. Peklo!!! Rozmrdanej jazyk na atomy, pálilo to jako čert. Jaký to je po omáčce?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Vazne je rozdil mezi michanym a trepanym? Can´t believe this shit, Mr. Bond :)

Ne, jako vazne, do tech martini se taky jedno propracuju, tech chuti a vuni a veci je tolik, ze nevim, kam driv skocit, do toho furt neco sezonniho...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mrdám se každej den deset hodin na střeše rodinné chatrče a večer bejvám tak zbitej, že nemám náladu/sílu si namíchat ani ten drink :/ Asi si půjdu udělat jedno rychlý martini. Obyčejný z Plymouthu a... Noilly. Úplně obyčejný.

Mixologií se tu někdo zabývá? Zkoušel někdo rozdíly typu míchaný vs. třepaný, různý poměry a značky/tipy lihovin a tak?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja jsem zahajil cajovou lzicku legendy (vytecna zalezitost), ted Fentimans sevillskej pomernac (genialni limonada) a az se udela vecere, tak skocime do bazenku s morskou vodou, jodem a kourem :)

Tyhle dny miluju.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A já furt nic, jen mixáž.
    Přišel jsem na chuť Aperolu a spritzu z něj a taky gimletům a martini. Časem chci zkusit appletini z jabka extrahovanýho tlakem z bombiček.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takze tu mame Lapha CS 55.3 Voltu ... Za chvili na to vlitnu. K tomu oteviram legendu, super den :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JENNE: Gratuluju :)
    JENNE
    JENNE --- ---
    MACHALIK: :))) ted jsme byli tri tydny ve Skotsku, Aberlour (18yrs) je prave mym milackem na vecer ;)))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Beru Laphroig CS, za slusnejch 1382 Kč / 0,7 L Lahev. Nekdo..? Vecer objednavam.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Furt me nepustilo to moje křížem krážem letem světem... Mel nekdo Amrut? Indian nebo nejake fuze indian / scottish single malt.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Čéče, já byl teď při posledním volnu celkem zničený a tuhle neděli a pondělí mám službu, takže k dispozici budu až tu příští neděli..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    STEPNI_VLK: Tyhle pokusy se slivovicí a dubovou dýhou už mám za sebou a nedoporučuji. Špatnou pálenku to nezlepší a dobré nepomůže. Jo, na pálenku z jablek to funguje, ta v soudku jen získá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam