• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STQ
    STQ --- ---
    ...jo a zapomel jsem na syry. stary francouzsky tvrdy kozi syry. a dobry zeleny olivy. to je pak ultimatni extaze...
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: co myslis tou kvalitni omackou? to si neumim zaradit
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nemuzu pred whiskou chilli nebo vyrazne korenene veci, mam radeji neco jemnejsiho. Jednou jsem zkusil silnou (ale velmi kvalitni omacku) a pak si asi po pul hodine dal Laph CS. Byl to ultimatni zazitek, byl jsem zavalenej asi tisicerem strasne vyraznych chuti, takovy chutovy trip (se vsim vsudy, takze az trochu bolestivy). Bylo to moc, nelituju toho - nehodlam opakovat.

    Ovoce e-e, vubec, jak richa Machalik, vpodstate zadny. Jsou tam kyseliny a whiska pak jen pali jak čert a stane se z ni koralka. Kupodivu, vino taky muzu pred panackem, je jedno jaky, jen nesmi byt moc kysely. Zelenina u me nema zadny vliv, delam si sýrovo-zeleninove talire k vinu, to samozrejme smakuje moc, ale na wizoura tohle zadny vliv nema myslim.

    Co mam k wizourovi hodne rad, to je hořká cokolada. Kvalitni. Jen kousicek, poradne rozkousat, spolknout a pak tu cokoladovou horkost splachnout panackem. Naucil jsem se to, kdyz jsem kdysi koketoval s koňakem, tahle operace ho vyzdvihla o level vejš, ale furt me vic bavi whisky. Drzte se, tohle delam spis s nekourovymi nebo slabe nakourenymi. Nejake mirnejsi Balvenie mi takhle hodne smakujou.

    No a protoze jsem pubertak, tak miluju kombinaci dobre (ale jemne, zadny paprikas) uzeniny apod.. A dobre kourove whisky :) Treba anglicka / americka slanina, jen treba 3-5 dkg, do křupava, lehce opeprit, toast s dobrym maslem a k tomu kouřovku. Timhle se jednou predavkuju asi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Mně velmi, velmi chutná po bílým víně. Spíš sladším. Naopak úplnej killer je ananas, to už jsem myslím psal.
    STQ
    STQ --- ---
    kluci po cem vam nejvic chutna whisky? rozumej po cem jste nejvic schopny si uzit jemny tony, alkohol nepali atakdal? ja u sebe vysledoval zatim to, ze mi pred pitim nedelaj dobre sladky veci (at uz ovoce, kolace nebo cokoliv jinyho, cejtim pak akorat paleni a alkohol a nejsem schopnej rozeznavat chute) a naopak dela mi dobre kvalitni pecivo (domaci chleba) s dobrym maslem a sunkou. taky quiche, pizza a podobny veci. a jak to mate vy? docela by me zajimalo jestli to ma nejaky obecny zakonitosti...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pod dojmem jedné pičky s kámošem, kde mě absolutně nadchnul Springbank 1997, jsem si koupil Springbank Cask for Oddbins a byla to jedna z nejlepších whisky, co jsem měl. Taky stála ale trojku a už se nevyrábí.

    Blbý je, že teď prostě piju ten gin, neb jsem se nějak zavlnil v práci a byť už jsem se zase spravil, tak mi pořád ještě nepřijde moudrý kupovat ty flašky za tisíce korun. Ale už mi ta whiska chybí, hodně, takže dřív nebo později zase něco nakoupím.

    Pražská mnohoakce je mi popravdě ukradená, ale čistě osobně mě nebaví (nikdy nikde) číst domluvy lidí, kdo kam kdy přijde. Taky si myslím, že na to, abych ochutnal Laphroaig, Lagavulin, Glenfiddich, Glenmorangie a další notorický známý whisky, není třeba nikam chodit a vlastně to vůbec dělat, ale jelikož to mám očividně hozený zcela jinak, tak mi nepřísluší to hodnotit. V každým případě fakt, že v Thajsku a spol. není nic k pití je pro mě přínosnější kus infa než vědomí, že nějací borci šli spolu do putyky a dělali slepej test spotřebky. Přitom na škopka bych s váma klidně hned šel, jen ty cavyky okolo bych vynechal.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STQ: haha, no pokud se to tady pohne i jiným směrem než ke kouřovým whiskám, tak budu jen rád. Mám pocit, že se okolo kouřovek točí cca 70% místních diskuzí.

    A bo jsem tady taky moc osvěty svým příspěvkem nedal, tak si sypu popel na hlavu a do 14 dnů slibuju nějakou recenzi:)

    Mám ted v plánu panákový test 5-10 druhů whisky a rumů. Mám v plánu ochutnat základní levely whisek z různých oblastí/palíren a na tomto základu pak vybrat to, co mi šmakuje a postupně nachutnat vyšší levely. Tak snad případný repost pomůže tem začátečnickým vytrvalcům, kteří zde občas nahlédnout a neodradí je rejpání místních pijců:D
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    STQ: myslel jsem si to

    jinak můžu nahodit krátkou recenzi na Macallan fine oak masters edition. Macallan byla moje první single malt a s ní přišla velká fascinace. Od tý doby jsem ochutnal cca 20 značek (a stále ještě jsem spíš ve fázi hledání a objevování) a Macallan se dlouho držel na špici, byť možná trochu ze sentimentálních důvodů. Nicméně tuhle masters edition jsem prostě ochutnat chtěl. A bylo to velký zklamání, v podstatě zatím asi největší zklamání ze všech ochutnaných whisek. Chuťová charakteristika týhle whisky může být poměrně stručná - všechny ostatní tóny a polohy totiž spolehlivě přebíjí neuvěřitelná medová sladkost která tvoří už samotný tělo whisky a při doznívání ještě zesílí s hodně jemným náznakem skořice, sladu a sena. Připomněla mi Jack Daniels Honey, kterou jsem ochutnal jenom proto, že jsem zvědavej a někdo donesl láhev na vánoce. Za mě tedy never more.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    má Whiskotéka nějaký svůj vlastní bar?
    STQ
    STQ --- ---
    MALEJ_EJCKA: jj, to se mi taky stava. navic u tech chuti extremne zalezi na tom, co jsem predtim mel (nebo nemel) k jidlu a co jsem predtim delal (rozumej po trech hodinach jogy je zazitek z whisky opravdu o HODNE jinej nez po indicky veceri). obcas (a uz skoro zacinam prichazet na to cim to je) nejsem schopnej ani v tech nejlepsich whiskach cejtit cokoliv hlubsiho a chutnaj jak iron. prijde mi to jako hodne zajimava alchymie, kterou porad jeste studuju a jsem zvedavej, jestli nekdy dostuduju :)
    nicmene ty pribehy si uzivam, bez nich by to byla akorat draha, slozita cesta jak dostat do krve co nejrychlejc co nejvic alkoholu a tvarit se u toho sofistikovane.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    STQ: Tvůj přístup k blind tastingu chápu, taky jsem to tak zpočátku měl a samozřejmě by mě nebavilo nakonec nevědět, co jsem pil. Posledních pár měsíců jsem to ale chtěl zkusit a zážitek to byl opravdu obohacující. Hlavně proto, že jsem skoro nic neuhodl a tak si uvědomil, že vzhledem lahví a jejich "příběhama" se zřejmě nechávám unášet až příliš.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: Ja uz dal reagovat nebudu, protoze si prave myslim, ze ja ten pubertak nejsem + mi tahle debata prijde pubertalni a extremne neplodna. A nebavi me. Jen podotknu, ze tvuj parazitální pristup "me to tady neobohacuje, chci to jinak a sam vam o svejch napitejch flaskach nenapisu" se mi nelibi, ale dokazu ho s klidem ignorovat..
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    SONNY1344: Pil jsem Springbank CV a Longrow CV (obojí labely z palírny Springbank), takže vlastně základní dostupný "modely". Springbank mě nijak zásadně neoslovil, Longrow mi chutnal moc (kdesi níže jsem o něm něco málo psal). Byť jej považuju za víc než zajímavou whisky, must have to pro mě asi není.
    STQ
    STQ --- ---
    SONNY1344: zkusenosti mam, zasadni dojmy ve me nezanechala, urcite ji nepovazuju za must-have. kdyz ji vynechas, o nic neprijdes.
    STQ
    STQ --- ---
    MALEJ_EJCKA: pro me tu byly zajimavy dve veci: zaprve doporuceni novejch whisky, ktery jsem jeste nepil. ty jsem nutne bral v kontextu toho, kdo zrovna doporucuje (a machalikovy doporuceni se jevily jako nejlepsi, neb davany s nejvetsim rozhledem a prehledem). a zadruhy doporuceni jinejch, alternativnich piti. postupne jsem si oboje dal do kontextu se svoji zkusenosti a svejma preferencema a uz zhruba vim, s kym se muj vkus kreje, s kym ne a kdo mi rozsiri obzory.
    z prispevku ktery tu probehly po vasem setkani se mi obzor nijak zasadne nerozsiril (coz ale muze bejt tim, ze pritelkyne nepije a slepy ochutnavani povazuju za nesmysl, protoze zazitek z whisky je pro me komplexni a zahrnuje i tu flasku a pohadku kolem ni).
    naopak se mi zda, ze jak machalik postupne uticha (asi pije neco jinyho?), wb_sq tu zacina jet nejakej neprijemnej, z myho pohledu trochu pubertalni 'jediny co je zajimavy je kour a raselina a vubec, naserte si' styl kterej mi moc nesedi (a rozhled nebo prinos v tom nevidim uz vubec zadnej).
    treti vec pak je, ze se postupne sam orientuju (kdyz zrovna nejsem v zimbabwe) na komplexnejsi, tudiz i v mistnim kontextu drazsi whisky, ktery se tu neprobiraj temer vubec, z cehoz jsem trochu smutnej, ale muzu si za to asi i sam, neb jsem nesdilel co jsem vypil. to ale napravim, jakmile budu zpatky v cechach a u svejch zasob. do ty doby nemam co jinyho sdilet nez zazitky z mistnich asijskejch patoku...ktery ale verim ze taky muzou bejt prinosny, neb ne vsichni sedej na prdeli doma :)
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    máte někdo osobní zkušenosti se Springbank? označil byste ji někdo jako must have?

    je to jedna z posledních značek, co jsem chtěl vyzkoušet, ale.. nějak si nejsem uplně jistej

    jinak se za měsíc vracím ze Skotska do Čech a mám v plánu přivézt poměrně dost lahví, kamarádům, strejdům co mě pro změnu zásobovali dobrou slivovicí a tak.. a nejspíš to udělám tak, že pijákům whisky koupím Laphroaig QC a nepijákům Glenmorangie Lasanta
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Podívejte se, pánové, diskusi ještě stále velím já a mně osobně nepřijde nic z doposud proběhnuvšího jako vyloženě mimo její rámec. Pokud by se tak stalo, zajisté byste to zaregistrovali, nemějte strach. Máte-li nějaké osobní problémy, vyříkejte si je prosím v poště a netahejte mi je sem. Navíc bych vás rád poprosil o trochu více tolerance k jinakosti druhých. Všichni nejsme stejní a právě díky tomu je alespoň paleta zdejších příspěvku barevnější, což - jak myslím - není na škodu.

    Děkuji za pozornost a kvalitnímu chlastu zdar!
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    STQ: Osobně mi tenhle rozkol, na kterej upozorňuješ, moc nejde na rozum. Samozřejmě chápu, že vás nebaví číst x-tej příspěvek, v němž se dohadujeme, kdo kdy má kam přijít a jakym způsobem budeme degustovat. Jinak ale náš následnej "výstup" byl věcnej, týkal se whisky, toho co nám šmakovalo a co novýho jsme ochutnali (ano, s tasting notes jsme se moc nepochlapili, přiznávám).

    Každopádně si myslím, že debaty na témata "ochutnávání naslepo" či "jakou whisky objednat své přítelkyni" by tohodle klubu mohla patřit.

    Já osobně jsem byl až nemile překvapenej, jak neočekávatelně jsem hodnotil vzorky ve chvíli, kdy jsem si nebyl jistej, co právě piju. Třeba můj oblíbenej Lagavulin mi naslepo přišel vlastně jen lepší rašelinovej průměr. A stejně tak jsem už několikrát řešil obtížnou otázku, co objednat nepijačce whisky, která se s náma vydala na společenské popíjení.

    Prostý výčet oblíbených whisky toho či onoho pijáka je bezesporu zajímavý, ale výsledný vjem je přece dán řadou dalších faktorů (jaký profil mi obecně vyhovuje, kolikátý panák právě piju, jaké typy whisky jsou v degustační trase, v jakém pořadí je koštuju, co k tomu jím, ...) a mě by přišla škoda se o této společensko-degustační rovině vůbec nebavit :-).
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: neboj, to vyresi image tajemnyho gentlemana ktera ji chybi u tebe ale nikdy ti to nerekne ;)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    No vidite, jak jsme se krasne domluvili. Nejvic ji chutna asi Quinta Ruban, ale s cizákem asi pit nepujde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam