• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    GOSHEWAN: Viz. http://www.odpovedi.cz/otazky/od-kdy-se-v-cr-pouzivaji-kolky-na-lahvich-alkoholu
    Takže kolky se používají od roku 2002. Pokud byla ta láhev koupena před tímto rokem, kolek mít nemusí.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Zdar,

Dlouho jsem shanel RX Bourbon, ktery se jiz nevyrabi. Neni to nijak zvlast dobre piti, ovsem ma to pro me jeste jinou hodnotu. Nyni jsem ho sehnal pres bazar od cloveka, ktery ho pry ma po zesnulem dedovi. Neotevrena lahev s plastovou "ochranou", ovsem bez kolku. Nakolik tomu muzu verit? Je mozne, ze pokud to bylo treba v krabici, tak to kolek nemelo? Ma to akorat papirovou nalepku z ceske distribuce.

Foto:

PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    Zdravím, ještě k té sháňce skleniček. Whisky&Kilt v Legerce prodává za 150,- ručně foukané sklo.
    Na FB to má nafocené, tak kdyby to někoho zaujalo.
    https://www.facebook.com/pages/WhiskyKilt/337299996371302

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MALEJ_EJCKA: Jednou v životě mě zaujal Macallan Sherry 25 yo v nějaké hospodě v Irsku (taky už jsem byl nalámanej), ten byl moc dobrej. Panák za 40 EUR, co si pamatuju. Jinak mi přístup té značky přijde jaksi nepoctivej. Říkají si o moc peněz na to, kolik zahrajou muziky. Su rád, že to není jen můj dojem.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Podobnou slabost, tedy nevýraznost má i osmnáctka - ty roky tam samozřejmě cejtit jsou, hlavně v závěru loku (suchost, svíravost). Jinak se musím přiznat, že si vybavuju jen silnou až nepříjemnou sladovost. Ale ať už tu whisky válíš po patře jak dlouho chceš, nevykřesáš příliš rozmanitosti. Jediný, co mi v pozitivním slova smyslu utkvělo v paměti je lehká "živočišnost" ve stylu CVček od Springbank a Longrow.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MALEJ_EJCKA: Jaký to je? Moje 15 yo je slabá. Nemyslím tím volty, ale prostě ten zážitek tam není. Naleješ to na jazyk, celkem se nic neděje, žuješ ji, furt nic, je tam slabá chuť a slabá sladkost, nic určitýho, pak ji spolkneš, ocas je prázdnej, nezůstává v puse... kořeň, co mi ji koupil, říkal, že je to "morning whiskey", ale mi přijde, že bych si ji snad nedal ani k snídani. Někdo by možná řekl jemná, ale já už dospěl do stádia, že mi přijde prostě a jen prázdná.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Já přidám i "stížnost" na Macallan 18yo Fine Oak. Ne, že by to bylo špatný pití, ale ta značka je hrozně předražená - 0,7l 18yo stojí tak cca 3000,-, za což bych chtěl úplně jinej level. Takže se přidávám doporučení hledat v podobný cenový hladině něco jiného ...

Nové Macallany jsem tedy taky nepil, ale vzhledem k výše řečenému je vyhledávat nebudu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PINGVINS: Když jsem byl malej, tak jsem měl 10 yo Fine Oak, vlastně to byla první whiska mýho života, když nepočítám Jamesony, a ta mi přišla dobrá. Skoro bych byl ochotnej se i teď po deseti letech hádat, že desítka je lepší než ta patnáctka. V každým případě bych nakoupil prostě nějakou jinou značku. Nesedí mi a nemyslím si, že tohle bude nějaká pecka (leda by to bylo silný nad 48 %, což nebude).
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    MACHALIK: Tak určitě souhlas s tím, že se tam hodně platí za značku. Patnáctku jsem nepil, ale tu dvanáctku mám rád. Jenom si říkám, jestli nekoupit něco do zásoby, dokud to jde a je kde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PINGVINS: Není to odpověď na tvou otázku, ale mám teď doma Macallan 15 yo a není to dobrý. Za 100 USD nebo i 100 GBP, za který se dá sehnat, je to absurdně slabá whisky, myslím chuťově. Tato značka, stejně jako v mých očích třeba Glenmorangie nebo Glenfiddich, je přeceněná a má především vymakanej marketing.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    Pil už jste někdo ty nové Macallany? (amber, sienna, ruby) Je tam velký rozdíl např. oproti sherry casku 12yo? Díky

ADMIX
    ADMIX --- ---
    JOPS: zde vzdy skladem :)

Degustační whisky sklenka 'Glencairn' - Sklo - Doplňky - Skotská-whisky.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/doplnky/sklo/degustacni-whisky-sklenka-glencairn.html
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    v práci by se něco našlo...

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JOPS: Úplně kdekoli, jsou to nejběžnější skleničky. Výrobce je http://www.glencairn.co.uk/
    JOPS
    JOPS --- ---
    hoj,

netusite, kde by se daly sehnat tyto sklenicky ?

GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MACHALIK: Tak se slunečníma brejlema mám problém - nosím normální, takže trochu blbý. Ale seženu si nějaký klipsy přes ně.
    Shetlandy možná někdy časem, v rámci tohoto zájezdu v nabídce nejsou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GALENIUS: Abyste se tam nenudili - doporučil bych aspoň výlet na Shetlandy, ty mě zaujaly víc, hlavně tím nebem. Na Orknejích strašně fouká. Pořád! Strašně!! Vemte si sluneční brejle, jinak vám oschnou oči :)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MACHALIK: V pohodě. Nějak to domluvíme před odjezdem.
    Jo, v červenci. Původně jsme chtěli do Skotska, ale vyhlídnutý zájezd se jednak nejede, jednak jsme zjistili, že je to pouze do stanů + "v kempech bývá většinou hygienické zařízení". Tak jsme hledali dál a našli čistě Orkneje. Skotsko dáme někdy jindy.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GALENIUS: Jasan. Sám už mám čtyři sklenky, takže bych buď potřeboval dvě (kdybych někdy rozbil) nebo čtyři (vytvořit dvě sady). Rozhodně bychom to neměli rozdělovat tři a tři :)

Zajímavý, že ti nechutnala. Za mě byla úplně luxusní.
    Jedeš v létě?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOMENT: Jo vidíš, na tebe jsem zapomněl. Momentálně mám texaskej Waterloo Gin (dvakrát jsem se potkal s majitelem destilerky, ten gin je skvělej!!! A stojí 20 dolarů.). Pak fenomenální, fe-no-me-nál-ní Fifty Pounds gin. Pak tady z Manea koupenej Haswell, kterej jsem ještě neotevřel. No a samozřejmě levnej Greenals z Makra - na to domácí chlastání.

GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MACHALIK: OK... 6 skleniček by se vejít mohlo. Pak bychom se mohli domluvit, že bychom vzali jedno balení a rozdělili si ho. Víc než jedno balení do báglu nedostanu (na úkor lahví whisky)

Ale co se týče HP 25y, to byla jediná, co jsem zatím z HP pil. A ta mě moc neoslovila. Přišla mi taková mdlá, bez větší chuti. Ale je pravda, nejsem až takový znalec (tak na úrovni běžných singlovek, nejlépe z Islay). Třeba by mladší byla pro mě lepší.
    Někde jsem četl, že whisky je nejlepší mezi 12-18y, pak se část chutí pomalu vytrácí (a nebo zjemňuje, záleží na úhlu pohledu 8-)).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam