• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    MACHALIK: předpokládám, že to považuješ za naprostou břečku... vím, že má doma flašky za 1.500,- (což předpokládám, nejsou asi břečky) a tohle je fakt jediné co si pamatuju, dostal to jeho taťka (možná to řekl jen tak)...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    _ANICKA_: V tom případě bych mu skoro radši nic nekupoval a kompenzoval to nějakým jiným dárkem/činností.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ty jo, no tak to přesně netuším, ale vím, že kdysi popíjel s tatíkem tohle.... http://www.gastroklub.cz/detail/canadian-special-old-0-7-l-wh332-1/ .... a že mu to chutnalo.... to je tak jediné co vím...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    (Případně opiš pár názvů jeho oblíbených láhví, my už si to přeberem)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Je potřeba zjistit, jaký typ whisky má rád. Obligátně asi začít u rozdělení kouřové/nekouřové.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit. Přítel je milovník whisky a ráda bych mu nějakou koupila k narozeninám, ale vůbec se v tom nevyznám. Poradíte mi někdo, prosím, co mám koupit? Ideální cena by byla okolo 1.000,-. Předem děkuji za návrhy.
    STQ
    STQ --- ---
    LEFTY: dik za tip! Caol Ila je moje novy oblibeny piti, dost dost jemny na delsi piti a dost kourovy aby to bylo zajimavy...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    V Albertu je 25% sleva na whisku a bourbony, tak jsem zabrouzdal do regálu a pročítal si z nudy etikety.

    U většiny lahví je uvedeno obilný destilát, někde obilný destilát a karamel. U nějaké skotské, tuším Balantinky, je ale uvedeno voda, obilný destilát, karamel.

    ?

    Mate mě to, neboť platí, že na prvním místě se ve složení uvádí položka, které je v potravině nejvíce. Jediné vysvětlení je to, že někde je v položce destilát uvedena už i voda, ale tady ji od destilátu uvádějí zvlášť.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Mam podobny vkus; Port Chartlotte skvela, Big peat zabavna legracka, i ta etiketa s namornikem :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Big Peat je pecka (: Vune ma k mocuvce dost daleko, naopak je tak akorat drsna a chut je na prvni dojem jak rana kladivem, ovsem v dobrem smyslu (;
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Tak opožděně pár poznámek z akce níže - přepisuju ze svých neumělých degustačních poznámek, takže jsou možné chybky. Nešel jsem po exotikách, ale hledal whisky, kterou bych si koupil domů (a to lahev za 6000 ještě není :-))
    Longrow 18yo - 46%, velmi zajímavá rašelinová whisky se sladkým koncem, a současně "mouth-watering" efektem, jako má třeba Highland Park. Za ty prachy ale nestála.
    Octomore 6.1 - obecně mě baví, jak Bruichladdich má netradiční obaly, a Octomore vyčnívá. Nicméně ta whisky mě zklamala. Monžá je to tím, že nemám hubu na vysoká procenta (56%), ale aroma je nevýrazné, a po ochutnání mi zdřevěněl jazyk a horko těžko jsem cítil sůl a čokoádu. Asi jsem čekal moc.
    Port Charlotte mi chutnala mnohem víc. Voní po řasách a moři, ale chuťově je sladší, než Laph nebo Talisker.
    Caol Ila 12yo - tam není co dodat. Vůně rašeliny a trávy, v chuti mandle.

    Překvapení a téměř "legrácka" - Big Peat (http://destilaty.heureka.cz/big-peat-0_7-l/) - blend single maltek z Islay. Pro rašelináře zábavnej požitek. Vůně je téměř močůvková, chuťově je to trochu hrubší, ale cena odpovídá :-) Vyzkoušejte, pokud na to někde narazíte :-)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jdete někdo, dnes/zítra?

    Whisky Live Prague
    http://www.whiskyliveprague.cz/cs/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak oktomórka je genialni na vareni ruznych sytych stew apod. Staci homeopaticke mnozstvi a je to jak kdybyste tam vyklopili lahev lafrojga :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jinak jsem si při čekání na letadlo udělal radost a rozhodl jse mse ochutnat Glenmorangie 12yo Lasanta.
    Kdo má rád sladší ovocnější whisky, vyzkoušejte to.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ardbeg 10y je nejoblíbenější whisky mé manželky. A Caol Ila 10y zase moje (hned za Laphroaig). Dražší jsem nepil. Jinak ale moc nechápu co tím chceš říct.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GALENIUS: No rikat o destilérkách jako takovejch, ze jsou skvely... Jako taky mam destilérky rad (jakykoliv, i na rektifikaci ropy), ale ze je Arbeg skvelej, to je myslim trochu... Nejapně receno.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    LEFTY: Skvělá je taky Caol Ila. I Arbeg.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    WILDENBURY_SQ: Díky za tipy. Hlavně to musím všechno vypeat. (vyprovodím se sám ;-))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DONTRAGEDY: Tech kouru je milion druhu, pokud jsi kouřomil. Irskej kouř je zas něco jinýho (Connemary)...

    LEFTY: Teď mi došlo, co hledáš, když už jsme u toho :) Leviathan. Long story
    short - uzené mořské řasy, v tom nejlepším možném slova smyslu. Kdybys náhodou někde sehnal láhev, vem rovnou celou bednu, tady to udáš hned...
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    WILDENBURY_SQ: nj ja som neznal a prekvapil ma hodne milo (ono je kourovoy a kourovy - mna prave ta chut dymu zaujala, ze bola pre mna ina ako obvykle) - i ked je pravda, ze poznam strasne malu vzorku proti niektorym ludom tu a ako spravna konzerva som skoncil u Islay a asi este dlho tam ostanem :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Octomore, akorát ten je trochu přeplněný mořem, rašelinou a uzeninou :)

    Ne, vážně, kouřovek je spousta. Talisker i Lagavulin ti schválim a dále doporučim Benromach peat smoke, ochutnat všechny Laphy (mně třeba 10 yo vůbec nechutná, ale čtvrťoch nebo CS jsou úplně jiná liga, i ten 18 yo neni zlej) a poslední dobou mě hodně zaujal Bruichladdich Port Charlotte heavily peated. Tu poslední bych ostatně doporučil všem, kdo mají rádi propracované jemné kouřovky, pro mě opravdová pecka a takový pohlazení, po tý šílený oktomórce.

    DONTRAGEDY: Hele... Základního Ardbega zde asi všichni znají, dokonce ani to, že je kouřový ("udeny dym"), nebude pro vetsinu osazenstva velkym prekvapenim :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam