• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: V oficiálních prodejních kecech o ní píší: Když byla v 18. století z ostrova vyhoštěna stará moudrá věštkyně, předpověděla, že poslední člen rodu Campbellů bude opouštět ostrov jednooký a jeho věci mu na vozíku potáhne osamělý bílý kůň. V roce 1938 se toto málem zapomenuté proroctví stalo skutečností. Láhev, která ctí toto proroctví symbolem třetího oka, obsahuje whisky vyráběnou tradičním stylem bez použití studené filtrace pro zachování autentické chuti roku 1938. Je to silně rašelinná whisky s tóny čerstvé skořice, koření a doteku mořské vody a dehtu. V zakončení se projeví jemná lékořice a muškátový oříšek.

Asi zvolím buď tuhle, nebo Dirach's Own. Nejsi čirou náhodou z Brna, že bych se stavil na ochutnávku? ;)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: z Jury mi moc chutná Prophecy, hodně nakouřené a silné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Díky moc za rady..
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Zahada vyresena, to "sede" baleni je v realu modre, a je novejsi... a vypada ze drivejsi a starsi whisky byli preci jenom poctiveji delane, takze tu nalevo.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Zbytecne jit tak vysoko, do 1100 Kc mas takovych veci a zazitku... a za 3 litry bych zas vybral neco jineho.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A ještě jeden dotaz. Má tu někdo zkušenost s produkty palírny Isle of Jura? Konkrétně mě zaujal tenhle jejich kousek:

Exkluzivní single malt, který v každé kapce odkazuje na rok 1810, kdy byla palírna na ostrově založena, a je připomínkou více než dvěstěleté tradice. Zrání v archivních sudech poskytlo této whisky dokonalou chuť s tóny jemného marcipánu, maraschino třešní a lékořice s náznaky drcených vlašských ořechů a hořké čokolády. V zakončení tento pozoruhodný malt dále odkrývá i stopy citrusového ovoce.

Flaška je za tři klacky, tak bych nerad střílel vyloženě od boku.

Ještě mě tedy zaujala i levnější 16 letá Jura Dirach's Own, která koštuje nějakých 11 stovek a údajné skýtá následující:

Již název napovídá, že jde o whisky, která odráží povahu samotných ostrovanů, jejichž symbol je vyobrazen na láhvi. Je to rafinovaný malt - skromný, zdrženlivý, ale přesto úchvatný. V této plné whisky se objevují tóny hořké čokolády, pomeranče a koření a s karamelomedovým zakončením.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Vydrz, zeptam se jinde.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, netušíte někdo náhodou čirou, jaký že je konkrétně rozdíl mezi těmito dvěma láhvemi Talisker 10 yo?

První stojí u Maneo 1245, druhá pak 895 Kč.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    LEFTY: Bohuzel ne, musim na Slovensko, mama ma narozky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    RETICULI: Také mne okamžitě napadlo, že tuhle láhev bych si měl pořídit domů. V posledním čísle Warehouse #1 jsem navíc před chvílí objevil další barmanský tip na míchaný drink právě z této whisky. Jmenuje se Pearl Sky(e) a má následující složení: 3 cl Talisker 10 yo, 4,5 cl Boiron Black Cherry purre, 1,5 cl De Kuyper Creme de Cacao dark, 1,5 cl Galliano, 1 cl citronového freshe a čerstvě namletý pepř. A měl by nést autorskou licenci barmanky Jitky Žákové.

Když jsem si přečetl její působiště, tj. brněnský Super Panda Cirkus, okamžitě jsem se rozhodl, že to tam zajdu vyzkoušet (i na fotce vypadá přitažlivě). Jenže hned vzápětí jsem se dočetl, že tato - údajně talentovaná - barmanka v srpnu odjela pracovat do Londýna. Přesto doufám, že ho tam někdo dokáže připravit. A navíc jsem v tomhle podniku ještě nikdy nebyl, takže další dobrý důvod tam zajít..
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Chystáte se někdo na Whisky Life! festival příští víkend?
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Vyzkousel jsem toho spoustu, a Talisker 10 yo porad zustava v moji TOP 5 s velice stabilnou pozici. Glenlivet je proste Speyside, ze Speyside me bavi jedine zakourene veci, malokdy ty rozinky a orisky a kvetove tony. Talisker je skvely kdyz prides domu z podzimniho deste, zkrehle ruce a tak... Ta slanost a bily pepr, a hrejivost. Vubec se od Talisker nevyplati zkouset cokoliv jineho, ale tuhle lahev je potrebne mit doma.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: MAchalik v Baru, který neexistuje? Nemožné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Co se whisky týče, tak mám - oproti většině z vás - stále vcelku hovno napito, nicméně dnes mne tedy celkem dost potěšila 10 yo Talisker. Fakt dobrota. Minule jsem ochutnával 15 yo Glenlivet a ta mne tedy ani zdaleka tak nebavila..

Jo, a když už jsem u těch nabytých zkušeností, tak před pár dny mi spolupracovník nabídl panáka rumu Diplomatico Reserva Exclusiva 12 yo. Svolil jsem a očekával spíše horší, ovšem musím říci, že to vůbec nebylo špatné pití. Na whisky to sice nemá ani omylem, ale jednou za čas pro zpestření, proč ne..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Není to tak dávno, co jsem byl v brněnském Baru, který neexistuje zasvěcen Machalikem do "tajů" drinku Old Fashioned. Dnes jsem se opět začetl do níže zmiňovaného časopisu a shodou okolností právě v onom čísle 13, které jsem už podruhé otevřel, je také pojednání o tomto drinku. Díky němu jsem ke svému překvapení zjistil, že nemá nikterak fixní zadání, tj. že se dá namíchat v podstatě takřka z jakéhokoliv alkoholu:

Oblíbil jsem si Old Fashioned, protože když dodržíte aspoň trochu základní "scénář", můžete použít jakýkoliv alkohol nebo bitters a tím získáte nespočet variant. Fantazii se skutečně meze nekladou a tak můžete použít opravdu cokoliv, tequilu, mezcal, gin, vodku, cognac, Jägermaister nebo třeba Chartreuse... Drink vznikl dost pravděpodobně v Pendennis Clubu v Louisville/Kentucky někdy mezi roky 1881 a 1895 a za jeho autora je považován Martin Cuneo. Název se vyvinul z termínu "old fashion", který byl v té době hojně používán. První knižní dochovaná zmínka pochází z roku 1895 a najdete ji v knize "Modern American Drinks" od George J. Kappelera. Zajímavostí je, že Cuneova receptura původně neobsahuje žádný citrusový zástřik. Ten se objevuje až v roce 1895 ve zmiňované knize a to v podobě citronu namísto pomeranče, jak bývá dnes zvykem. Jediné, co mají všechny receptury z konce 19. století společné, je bourbon a angostura. Jinak se liší v použití cukrového sirupu nebo kostkového cukru a v tom, zda do základu vymačkat plátek pomeranče a přidat koktejlovou třešeň, či nikoliv. První receptura, kterou bych rád zmínil, je z Black Angel's baru a jedná se o ginový Old Fashioned, na bázi Safron ginu Beefeateru 24, servírovaný na ledový diamant. Podle jedné historické ankety z roku 1940 byl Gin Old Fashioned druhý nejoblíbenější drink, ale ne z Geneveru. Další receptura, kterou nesmím vynechat, je ta od Martina Cunea, která obsahuje plátek pomeranče a třešeň, ale ty se v drinku pouze míchají, nikoliv mačkají s cukrem a angosturou, jak je běžné. Další super varianta je od legendy jménem Jamie Boudreau, který použije stejný díl cognacu, bourbonu a rumu. Výsledek je opět famózní a jeho chuť se ideálně hodí k doutníku. Poslední receptura je skutečně fancy a má navazovat na obsah tohoto čísla. Jedná se o variantu z ultra prémiové holandské vodky Ketel One, jejíž pšeničná hutnost se ideálně hodí k chuti tohoto drinku. Ten dále obsahuje cukrový sirup, střik angostury a tři střiky domácí kávové tinktury. Připíjím na zdraví a dobrou chuť.

František Holeček
    Head Bartender Black Angel's baru Praha
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V jednom baru jsem narazil na celkem zajímavý, neprodejný časák Warehouse #1. Rozhovory (nejen) s barmany, novinky ze světa chlastu. V dubnovém čísle 13 je mimo jiné přestavení palíren Glenkinchie či Ben Nevis, článek o různých druzích cukru v rumech či rozhovor s Bobem Noletem.

No, a právě jsem zjistil, že na jejich webovkách je komplet k přečtení: http://warehouse1.cz/magazine/ Zalistujte, neprohloupíte..
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ja se vcera stavil v brne v hyvecu, odnes sem si Bowmore Legend a neni to spatny, za tu cenu (660) mozna dokonce uplne dobry.
    JENNE
    JENNE --- ---
    RETICULI: To je otazka, jestli to je TAKOVA masovka, protoze to neni na jednom miste, ale po celem Speyside, kdy denne je moznost vybrat ze stovek akci/ochutnavek - zaroven ale na akci musis mit zakoupeny listek predem (a nektere jsou uz mesice predtim vyprodane a samozrejme omezene poctem ucastniku), ceny taky nejsou zrovna lidovka (pokud nepocitam ochutnavky za 5liber, ktere mne nelakaji)..

No uvidime jeste... :)
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    JENNE: Dobry napad, ale to bude masovka, a to ja zrovna nemusim. Na jare planuji tour Islay a Cambeltown.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam