Není to tak dávno, co jsem byl v brněnském Baru, který neexistuje zasvěcen Machalikem do "tajů" drinku Old Fashioned. Dnes jsem se opět začetl do níže zmiňovaného časopisu a shodou okolností právě v onom čísle 13, které jsem už podruhé otevřel, je také pojednání o tomto drinku. Díky němu jsem ke svému překvapení zjistil, že nemá nikterak fixní zadání, tj. že se dá namíchat v podstatě takřka z jakéhokoliv alkoholu:
Oblíbil jsem si Old Fashioned, protože když dodržíte aspoň trochu základní "scénář", můžete použít jakýkoliv alkohol nebo bitters a tím získáte nespočet variant. Fantazii se skutečně meze nekladou a tak můžete použít opravdu cokoliv, tequilu, mezcal, gin, vodku, cognac, Jägermaister nebo třeba Chartreuse... Drink vznikl dost pravděpodobně v Pendennis Clubu v Louisville/Kentucky někdy mezi roky 1881 a 1895 a za jeho autora je považován Martin Cuneo. Název se vyvinul z termínu "old fashion", který byl v té době hojně používán. První knižní dochovaná zmínka pochází z roku 1895 a najdete ji v knize "Modern American Drinks" od George J. Kappelera. Zajímavostí je, že Cuneova receptura původně neobsahuje žádný citrusový zástřik. Ten se objevuje až v roce 1895 ve zmiňované knize a to v podobě citronu namísto pomeranče, jak bývá dnes zvykem. Jediné, co mají všechny receptury z konce 19. století společné, je bourbon a angostura. Jinak se liší v použití cukrového sirupu nebo kostkového cukru a v tom, zda do základu vymačkat plátek pomeranče a přidat koktejlovou třešeň, či nikoliv. První receptura, kterou bych rád zmínil, je z Black Angel's baru a jedná se o ginový Old Fashioned, na bázi Safron ginu Beefeateru 24, servírovaný na ledový diamant. Podle jedné historické ankety z roku 1940 byl Gin Old Fashioned druhý nejoblíbenější drink, ale ne z Geneveru. Další receptura, kterou nesmím vynechat, je ta od Martina Cunea, která obsahuje plátek pomeranče a třešeň, ale ty se v drinku pouze míchají, nikoliv mačkají s cukrem a angosturou, jak je běžné. Další super varianta je od legendy jménem Jamie Boudreau, který použije stejný díl cognacu, bourbonu a rumu. Výsledek je opět famózní a jeho chuť se ideálně hodí k doutníku. Poslední receptura je skutečně fancy a má navazovat na obsah tohoto čísla. Jedná se o variantu z ultra prémiové holandské vodky Ketel One, jejíž pšeničná hutnost se ideálně hodí k chuti tohoto drinku. Ten dále obsahuje cukrový sirup, střik angostury a tři střiky domácí kávové tinktury. Připíjím na zdraví a dobrou chuť.
František Holeček
Head Bartender Black Angel's baru Praha