JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:
Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.
Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.
Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.
Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.
Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.
Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.
Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.
Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)