• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: dekuju, miluju te, kdybys nezil v Brne tak se rozvedu a vezmu si te.

    pro ostatni, rad se budu dohadovat nad blbosti neblbosti jednotlivych variant :) necham si poradiit, poucit se, umim sam sebekriticky rict ze zatim na neco nemam jazyk abych odhalil takze kdo chcete pripojte se budu jen rad jinak jeste k upresneni zatim stale vsechno opravdu michat, na piti cistyho chlastu proste nemam vybavenej zaludek a hubu, minimalne zatim :) nejvostrejsi co si umim predstavit pit a to v mnozstvi jeden az dva za vecer je old fashioned ale i k tomu se musim trochu pripravit...

    jinak myslim ze nejaky prachy uz jsem sam za ten bar nechal takze zas ze bych ho chtel zadarmo to fakt ne :) spis asi kdyz mam jeste celou flasku bombaye (ano je to uz to minimum co piju ale vim ze to neni zadna slava) hendrickse (uprimne zatim jsem z bombay, beefeater, seagrams, gin mare a opihr ziskal pocit ze mi pomer cena vykon chutna nejlepe a nejuniverzalneji) a opihru tak si radu na jinej lepsi gin ulozim a koupim ho holt az tyhle dopiju... z toho co Machal napsal me laka ten safranovej

    to samy plati pro ty whisky, skotske, mam ted doma dve ty tullamorky (http://destilaty.heureka.cz/tullamore-dew-special-reserve-12-yo-0_7l/) nenacaty takze pokud je nekdo nechcete vymenit za neco jineho co se mi bude hodit vic tak asi budu mit tendenci je nejdriv vypit nez se pustim do nakupu neceho dalsiho ale beru to tak ze bych mel jit po tom Overholtu

    pak mam doma jeste Courvoisier a Hennessy ani u jednoho nevim konkretni nazev ale zas az dopiju muzu jit dal.

    FIRED: Monkey 47 jsem ochutnaval a ten mi taky jede ale je nachystanej do dalsi vlny takze ho mozna vezmu s tim safranovym

    Za me teda super poznatky kluci dik, neco dopiju a nahradim vasema radama, urcite teda rovnou dokoupim ty Noily ta cena je snesitelna, vzhledem k tomu ze mam zatim psychologickou hranici na beznou flasku do michacek max litr tak jsem rad ze ji mam nastavenou vlastne tak ze si muzu poridit vse co jste doporucili. Potrebuju nekde sehnat nejake dalsi zajimave bitters, campari a aperol a teoreticky nejaky to prosecco ktery tady nepadlo ale jak nejsem na sumivy vina tak nektery michacky jako treba prosecco s konakem a nejakejma matama mi docela jelo.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: machaliku no offence, ale v nejakych vecech mu radis fakt spatne....
    radit mu plymouth gin do martini,fizzu, souru mi prijde jako blbost... budiz do martini pokud je ma rad opravdu silny a suchy. Za me nejakej klasickej london dry gin napr. Tanqueray... Kde prevladaji citrusy a je univerzalni jak na martini,soury,fizzy,negroni(kde je lepsi treba beef24, kterej je vic do grepova/cajova, coz jde fajn s horkyma slozkama... Opihr gin by byl i zajimavej do martini, ptz v nem prevlada pepr a je hodne korenenej(bylo by z nej i zajimavy dirty martini). Psat o bourbonu a doporucovat jacka je fail jak hovado, kdyz je chutove uplne jinej a neni to ani bourbon. Za me treba buffalo trace. Udela si z nej dobrej old fashion, sour i boulevardier....
    K sazeracu je fajn ho delat z bulleit rye, chutove mi k nemu sedi nejvic... nebo si ho muze udelat z nejakyho VS cognacu (treba godet), ale k dobrymu sazeracu to chce dva bitters....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pro zacatek staci jeden dobrej suchej vermut (Noilly, 270 kc) a jeden dobrej gin (Plymouth, 500 kc, nebo Ribbon, 700 kc) a limety (7 kc/ks). A mame zaklad na martini a gimlet a gin soury a fizzy, tez gin tonic. K tomu kdyz tak jeden cervenej vermut (Noilly, 270 kc) a v nejhorsim flasku bourbonu (i pitomej Jack poslouzi, 470 kc), nebo lepe zitnou (Overholt, 750 kc), jedny horky kapky (Angostura, 300 kc?) a mame manhattan a vsechny jeho derivaty, old fashioned a jine zitne drinky, jakoz i whisky sour. Nakonec Campari (300 kc) a mame negroni a campari soda.
    Toto je solidne vybavenej bar za 2100 kc v minimalni a 2600 v maximalni variante. Kdyz nemichate, tak se do toho nemichejte a nevyhanejte ho do mrtvyho klubu, kde se pet let nic nedeje a kam chodi holky, co toci pivo za barem (tzv. barmanky).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Prostě pro začátek Ti bude tak 10k Kč na založení baru možná stačit. Au.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Whatever. Porad si myslim, ze vedle by mu poradili lepe. Tady mu stejne ve vysledku vetsina rekne jen "co je drahe, to je dobre". A nejsem si jisty jestli to je to, co chce slyset, vzhledem ke slozeni jeho baru.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LoL to si přečtu asi raději znova ráno ;) dík za tipy zkusím se tím prokousávat
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď jsem to dočetl do konce: šulini :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je zkratka jak prase.
    Omluvá mě, že su ožralej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:

    Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.

    Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.

    Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.

    Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.

    Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.

    Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.

    Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.

    Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Machaliku, našel jsem ti tam novou flašku od Bowmore, co by tě mohla zajímat: Bowmore Laimrig 15 year old 53,7%. ;)
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: kdyztak posta. rad pokecam :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BRUKEV: ok asi budu muset udelat nejakou ochutnavkovou akci jinak to takhle postupnym usrkavanim v ruznych drincich asi nepochytim :) vermouth mam to cinzano co jsem psal a myslim ze i ten Lillet by se za to dal povazovat... resp. jeste porad mam trochu problem v rozlisovani fortified wine, dezertni vino, vermut... v nekterych mixologickych priruckach pro zacatecniky to skoro vypada ze se da zamenovat skoro libovolne cokoli od portskeho pres vermuth az po ruzna aromatizovana vina... je to spis o kvalite a chuti konkretniho koktejlu kterou chces dosahnout takze jak jsem psal, bile, cervene, extra suche...


    STEPNI_VLK: Dik :) BTW na Machala prave cekam a divim se ze jeste nic... ale pockejme 24 hodin a az zitra rano vyhlasuju celostatni patrani :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já dnes narazil na - dle mého názoru - dobrý obchod se zajímavou nabídkou 50 cl lahví cask strength whisky. Nicméně jak jsem teď zjistil, když už jsem měl flašku v košíku, bohužel zasílají jen v rámci UK. Ach jo...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Doporučoval bych si nejprve řádně přečíst název diskuse, než příště vyplodíš větu podobnou té prvé. Na tom, že to tady bude i o jiných druzích alkoholu, už jsme se shodli před lety.

    JESSE_MORENO: V pohodě, jsi na správném místě. Já ti neporadím, nicméně "míchačky" tu hodně řešil Machalik. Aktuálně je ovšem nejspíš něčím zaneprázdněn, jinak si nedovedu vysvětlit, proč zatím nepřišel s nějakým tím komentářem...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESSE_MORENO: nečetl jsem následujíci příspěvky, ale potřebuješ vermouth a rozlišit bourbon, whisku/whiskey a žitnou
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: jo to ja chapu, jenze ja se prave snazim zjistit co uz je setreni na kvalite a co je vyhazovani penez... jinak nez radou to sam moc nezjistim...
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: & další druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích,

    Jo stojim si za tim ze ac je to tu na prvnim miste whiskey, dostanu tu rychleji a imho mnohem lepsi informaci nez v klubu kde se jednou za pul roku resi jestli sebevrahovi prodat flasku kterou zapije prasky nebo ne :))) sorry ale tam to na me dychlo jako ceskej sen o barmanovi ktery si tak rika proto ze stoji za barem a umi udelat mojito a cuba libre...

    nechci se dohadovat, jestli spravcum pripadam jako OT tak mi to jiste reknou a pujdu si to resit jinam :)



    PINGVINS: dik za rady... ok beru to tak ze cointreau zustava (bud jsem koupil blbe = draho nebo mi prijde stejne drahej jako grand marnier), lilet si priste asi odpustim a pod cenu resp. produkt cinzana teda nejdu, imho je dostupny dost a cenove mi to pripada fer takze to je dobry.

    michat z rocnikove whisky myslis tu tullamorku ze nemam davat do michacky teda jo? ok, pisu si :) ja tomu zatim opravdu moc nerozumim ale myslel jsem ze kdyz je to porad blended tak to neni zas az takova slava aby to nesmelo do cocktailu :) stejne tak ta chivaska... z internetovych diskusi jsem vychapal ze az na male vyjmky kvalitni whiskey/skotska/bourbon maji byt single cask.

    A uprimne ja tim nechci ted nikoho urazit ale to co jsem popisoval je vnimani mych chutovych bunek... jeste pred par lety jsem byl jen na ginu protoze cokoli co proslo barelem mi chutnalo jako cistidlo na parkety... diky te tequile ze sudu jsem se naucil mit tu chut trochu radeji v necem co bych nazval asi tequila rickey, postupne jsem z ni delal silnejsi a silnejsi sour az jsem se dostal k tomu whiskovemu ale stale proste ty chutove kanalky nemam tak vycvicene abych snadno poznal rozdil... ty silne rumy ze sudu jsou fakt hodne nasladle, ta tequilla ma vic svezesti a whiska je vic kourova ale tam zatim koncim :) k tomu se clovek proste musi prokousat
    FIRED
    FIRED --- ---
    tak pokud chces michat na prémiových destilatech, je blbost setrit na modifikatorech, ptz cocktail akorat zkazis.... :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    JESSE_MORENO: A tak se radeji budes ptat na absinth, vermut, conitreau a spol v klubu o whisky. Jasne, to dava smysl (:

    Kdyz se zeptas vedle tak nejspis dostanes odpoved i prestoze tam dlouho nikdo nic nepsal.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: IMHO se vyplatí si trochu připlatit. Cointreau je podle mě nutnost. Bols je fajn, ale tam si můžeš vybrat i něco jiného než triple sec. Takový Grand Marnier mi příjde už dost drahý.

    U Vermuthu je ten rozdíl poznat docela dost. Rozdíl mezi Cinzanem a nějakou shitkou za 30Kč je prostě znatelný :)

    Bourbon (Wild Turkkey, Beam) a blend whisky (Chivas) jsou dva různý druhy alkoholu, takže bych se taky hádal o znatelném rozdílu. I v sours. Navíc míchat z ročníkové whisky je podle mě prasárna :)

    Každopádně ve finále jde stejně o to kolik na to máš peněz a jaký jedeš objemy.
    Já začínal takhle:


    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: dik ale kdyz jsem videl s jakou frekvenci tam pisou lidi a co bylo posledni nejvic reseny tema tak jsem ten klub rovnou vynechal :)))


    PINGVINS: dik, bourbon asi dokoupim az dojde ta chivaska, ted uz tam mam tech hnedych veci az az a v tech sours jsou relativne malo rozlisitelne :)

    spis jeste nejaky veci? treba mate pocit ze je dost zajimavejch koktejlu kvuli kterym mam koupit absinth kterej normalne sam jinak nepiju? a jak s tema vermutama atd? ma smysl treba vubec kupovat ten lillet blanc? uprimne mi ta cena za flasku prisla docela dost a nejsem si jistej jestli to v tech drincich ktere jsem zatim zkousel delat je fakt tak vyrazne jiny nez kdybych proste pouzil jakykoli 'fortified wine'... za tu cenu kdyz vezmu kolik stoji cinzano jsem mohl mit sladky, suchy a cerveny...

    Stejne tak cointreau, ma smysl nebo radeji nejaky bolls? tam vidim teda akorat rozdil v te sile alkoholu tzn. pokud recept na sidecar pocita s nejakym pomerem, chutove to asi bude jine kdyz tyto dva zamenim bez zmeny pomeru...
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: Potřebuješ ještě nějaká bourbon :) Na míchačky doporučuji Wild Turkey 81.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam