• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Whatever. Porad si myslim, ze vedle by mu poradili lepe. Tady mu stejne ve vysledku vetsina rekne jen "co je drahe, to je dobre". A nejsem si jisty jestli to je to, co chce slyset, vzhledem ke slozeni jeho baru.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LoL to si přečtu asi raději znova ráno ;) dík za tipy zkusím se tím prokousávat
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď jsem to dočetl do konce: šulini :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je zkratka jak prase.
    Omluvá mě, že su ožralej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:

    Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.

    Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.

    Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.

    Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.

    Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.

    Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.

    Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.

    Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Machaliku, našel jsem ti tam novou flašku od Bowmore, co by tě mohla zajímat: Bowmore Laimrig 15 year old 53,7%. ;)
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: kdyztak posta. rad pokecam :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BRUKEV: ok asi budu muset udelat nejakou ochutnavkovou akci jinak to takhle postupnym usrkavanim v ruznych drincich asi nepochytim :) vermouth mam to cinzano co jsem psal a myslim ze i ten Lillet by se za to dal povazovat... resp. jeste porad mam trochu problem v rozlisovani fortified wine, dezertni vino, vermut... v nekterych mixologickych priruckach pro zacatecniky to skoro vypada ze se da zamenovat skoro libovolne cokoli od portskeho pres vermuth az po ruzna aromatizovana vina... je to spis o kvalite a chuti konkretniho koktejlu kterou chces dosahnout takze jak jsem psal, bile, cervene, extra suche...


    STEPNI_VLK: Dik :) BTW na Machala prave cekam a divim se ze jeste nic... ale pockejme 24 hodin a az zitra rano vyhlasuju celostatni patrani :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já dnes narazil na - dle mého názoru - dobrý obchod se zajímavou nabídkou 50 cl lahví cask strength whisky. Nicméně jak jsem teď zjistil, když už jsem měl flašku v košíku, bohužel zasílají jen v rámci UK. Ach jo...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Doporučoval bych si nejprve řádně přečíst název diskuse, než příště vyplodíš větu podobnou té prvé. Na tom, že to tady bude i o jiných druzích alkoholu, už jsme se shodli před lety.

    JESSE_MORENO: V pohodě, jsi na správném místě. Já ti neporadím, nicméně "míchačky" tu hodně řešil Machalik. Aktuálně je ovšem nejspíš něčím zaneprázdněn, jinak si nedovedu vysvětlit, proč zatím nepřišel s nějakým tím komentářem...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESSE_MORENO: nečetl jsem následujíci příspěvky, ale potřebuješ vermouth a rozlišit bourbon, whisku/whiskey a žitnou
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: jo to ja chapu, jenze ja se prave snazim zjistit co uz je setreni na kvalite a co je vyhazovani penez... jinak nez radou to sam moc nezjistim...
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: & další druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích,

    Jo stojim si za tim ze ac je to tu na prvnim miste whiskey, dostanu tu rychleji a imho mnohem lepsi informaci nez v klubu kde se jednou za pul roku resi jestli sebevrahovi prodat flasku kterou zapije prasky nebo ne :))) sorry ale tam to na me dychlo jako ceskej sen o barmanovi ktery si tak rika proto ze stoji za barem a umi udelat mojito a cuba libre...

    nechci se dohadovat, jestli spravcum pripadam jako OT tak mi to jiste reknou a pujdu si to resit jinam :)



    PINGVINS: dik za rady... ok beru to tak ze cointreau zustava (bud jsem koupil blbe = draho nebo mi prijde stejne drahej jako grand marnier), lilet si priste asi odpustim a pod cenu resp. produkt cinzana teda nejdu, imho je dostupny dost a cenove mi to pripada fer takze to je dobry.

    michat z rocnikove whisky myslis tu tullamorku ze nemam davat do michacky teda jo? ok, pisu si :) ja tomu zatim opravdu moc nerozumim ale myslel jsem ze kdyz je to porad blended tak to neni zas az takova slava aby to nesmelo do cocktailu :) stejne tak ta chivaska... z internetovych diskusi jsem vychapal ze az na male vyjmky kvalitni whiskey/skotska/bourbon maji byt single cask.

    A uprimne ja tim nechci ted nikoho urazit ale to co jsem popisoval je vnimani mych chutovych bunek... jeste pred par lety jsem byl jen na ginu protoze cokoli co proslo barelem mi chutnalo jako cistidlo na parkety... diky te tequile ze sudu jsem se naucil mit tu chut trochu radeji v necem co bych nazval asi tequila rickey, postupne jsem z ni delal silnejsi a silnejsi sour az jsem se dostal k tomu whiskovemu ale stale proste ty chutove kanalky nemam tak vycvicene abych snadno poznal rozdil... ty silne rumy ze sudu jsou fakt hodne nasladle, ta tequilla ma vic svezesti a whiska je vic kourova ale tam zatim koncim :) k tomu se clovek proste musi prokousat
    FIRED
    FIRED --- ---
    tak pokud chces michat na prémiových destilatech, je blbost setrit na modifikatorech, ptz cocktail akorat zkazis.... :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    JESSE_MORENO: A tak se radeji budes ptat na absinth, vermut, conitreau a spol v klubu o whisky. Jasne, to dava smysl (:

    Kdyz se zeptas vedle tak nejspis dostanes odpoved i prestoze tam dlouho nikdo nic nepsal.
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: IMHO se vyplatí si trochu připlatit. Cointreau je podle mě nutnost. Bols je fajn, ale tam si můžeš vybrat i něco jiného než triple sec. Takový Grand Marnier mi příjde už dost drahý.

    U Vermuthu je ten rozdíl poznat docela dost. Rozdíl mezi Cinzanem a nějakou shitkou za 30Kč je prostě znatelný :)

    Bourbon (Wild Turkkey, Beam) a blend whisky (Chivas) jsou dva různý druhy alkoholu, takže bych se taky hádal o znatelném rozdílu. I v sours. Navíc míchat z ročníkové whisky je podle mě prasárna :)

    Každopádně ve finále jde stejně o to kolik na to máš peněz a jaký jedeš objemy.
    Já začínal takhle:


    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: dik ale kdyz jsem videl s jakou frekvenci tam pisou lidi a co bylo posledni nejvic reseny tema tak jsem ten klub rovnou vynechal :)))


    PINGVINS: dik, bourbon asi dokoupim az dojde ta chivaska, ted uz tam mam tech hnedych veci az az a v tech sours jsou relativne malo rozlisitelne :)

    spis jeste nejaky veci? treba mate pocit ze je dost zajimavejch koktejlu kvuli kterym mam koupit absinth kterej normalne sam jinak nepiju? a jak s tema vermutama atd? ma smysl treba vubec kupovat ten lillet blanc? uprimne mi ta cena za flasku prisla docela dost a nejsem si jistej jestli to v tech drincich ktere jsem zatim zkousel delat je fakt tak vyrazne jiny nez kdybych proste pouzil jakykoli 'fortified wine'... za tu cenu kdyz vezmu kolik stoji cinzano jsem mohl mit sladky, suchy a cerveny...

    Stejne tak cointreau, ma smysl nebo radeji nejaky bolls? tam vidim teda akorat rozdil v te sile alkoholu tzn. pokud recept na sidecar pocita s nejakym pomerem, chutove to asi bude jine kdyz tyto dva zamenim bez zmeny pomeru...
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    JESSE_MORENO: Potřebuješ ještě nějaká bourbon :) Na míchačky doporučuji Wild Turkey 81.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Ahoj, jsem tu novy takze sorry za mozna opakovany dotaz :)

    nejsem vylozene Whiskar ale skrz koktejly se k hnedemu piti dostavam... posledni dobou se snazim zasobit si bar tak abych mohl delat doma zajimave koktejly a zajimalo by me vase doporuceni na zaklady co nesmi chybet v baru. Zatim mam:

    Giny: Gin Mare, Opihr, Hendricks, Bombay Sapphire
    Whiskey, skotske: Tullamore special reserve 12yo, Chivas regal 12 yo
    Tequila: El Jimador Anejo
    Rum: Diplomatico reserva exclusiva, mount gay black barrel a jeste nejaky Cubaney

    Ochucovadla: Lillet Blanc, Cinzano Extra Dry, Cointreau, Sloe Gin, Angostura bitters

    HW mam pouze: Boston Shaker, Hawthorne strainer a 15/30ml jigger

    Nejvic me bavi sours, uplne nejcasteji si dam bud sidecar nebo gimlet ale kdyz mam chut na neco slabsiho vetsinou si namicham jen Gin Rickey a brzo asi zkusim jit i do skotske se sodou ale k tomu se musim jeste propracovat :) Manzelce ted experimentalne vyrabim ruzne hry na gin/vermouth/ovoce pripadne gin/sloe gin/vermouth atd. Zajimalo by me zda tu jsou zkuseni mixologove co si mysli ze mi v baru chybi a jake zakladni drinky bych se jeste mel pokusit vytvorit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam