• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Já de facto kvůli ginům whisky opustil. Ta výtěžnost při stejných částkách a zábavnost je taková, že tomu whisky nemohly konkurovat. Co jsem začal míchat, nemám takovou potřebu pít whisky. Navíc do tisíce korun lze pořídit i ten nejlepší gin na světě, kdežto u whisky se to pomalu ještě ani nedá pít. A těch možností. Miluju třeba Caorunn a Saffron. Martini ze Saffronu a Noilly pitý na verandě někdy na konci sprna okolo osmé večer je neobyčejnej drink. Nebo GT z Caorunnu a Fever Tree s pár plátkama kyselejch jablek--
    Gin považuju za nejverzatilnější a nejzajímavější alkohol.

Dělám v IT :)) Jsem opilec, ne barman.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: tank ranhpur a bombay east jsem ochutnával 2 roky na gin festu, ale uz si je vubec nepamatuju. pro me je gin hrozne vdecnej destilat.... at uz jde o podavani jako perfect serve nebo v cocktailech. jde si s nim hrasne hrat. priznam se, ze k whiskach nemam takovej vztah, ptz jsou na me chutove moc komplikovany... kde vubec pracujes?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Tank 10 mi přišel stejně nudnej jako běžnej Tank, pro mě ta značka prostě není. Beef24 jsem nezkoušel, k tomu mám ještě větší nedůvěru. Co je zajímavý, je pro mě Tank Rangpur, výrazně pitelnej gin, narozdíl od třeba Bombay East, kterej považuju za šméčko.
    Monkey je zajímavej, až tak mě nechyt, příliš mnoho lesa a jehličí a hub a prsti. GT s ním jde pěkně, to ještě jo, ale ničeho jinýho jsem ho neuměl použít. Žufana nenávidím :)

Až budu kupovat žitnou, což bude brzy, tak tu Bulleit zkusím!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: vzdycky muzes sahnout po premiovejsi rade...treba tanqueray no.10 a proto jsem zminoval i beef24... taky chutove zajimavej a porad spada pod london dry gin. fifty pound neznam( ale jdu googlit :) ) ale pokud se chces drzet u silnejsich ginu, tak doporucuju monkey47 z nemecka... ma 47 volume, ale chutove je super(ale je drazsi) popripadne od zufanka OMG...
    jacka bych do michacek vubec netahal (pokud se nejedna o lynchburg lemonade), chutove je specifickej a ani v souru to neni zadna slava... jack bud samotnej a nebo s colou. jinak bulleit ma jak zitnou tak bourbon. oboje super-
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Beru.

Za sebe, kdybych si měl vybrat právě jeden gin, kterej chci doma bez možnosti změny, tak by to byl Plymouth. Za mě nejlepší poměr cena výkon s extrémně příjemnou a dostatečně bohatou chutí. Tanqueray je pro mě nudnej (něco jsem se ho napil, když nebylo nic lepšího) a už si ho nikdy nepotřebuju koupit. Běžná barová spotřebka. Vím, že je běžným reprezentatem london dry, ale za mě je to - spolu s Bombayem - přeceněnej produkt mezi ginama. Nenapadlo by mě to někomu doporučovat, stejně jako bych nikomu nedoporučil - kdyby se ptal na tonic - třeba Schweppes nebo Kinley. Kdybych se měl omezit na london dry, doporučím Fifty Pounds.

Jack je za mě do manhattanu s Noilly ok a pokud někdo hledá komponentu, která lze jak zmixovat, tak pít, a je levná (aby bar nestál desítku), tak v něm vidím optimální volbu. To je de facto ekvivalent Tanqueray pro mě, pod pětistovku za flašku. Vidíš, zde jsem se ke spotřebce uchýlil. Je možný až vysoce pravděpodobný, že jak Bulleit (650), tak Buffalo (550) budou lepší volbou, neznám je. Proto jsem nabízel Overholta (750), kterýho znám, jako lepší, ale dražší alternativu (a žitnou). V kontextu těch cen beru Jacka zpět, pokud se dá bourbon sehnat za pětibábu plus mínus. Osobně preferuju žitnou, takže se v bourbonech neorientuju. A nejlevnější žito je asi ten Overholt (když vynechám Jim Beam, kterej mi nechutná).

Jinak fér comment, díky!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: machaliku no offence, ale v nejakych vecech mu radis fakt spatne....
    radit mu plymouth gin do martini,fizzu, souru mi prijde jako blbost... budiz do martini pokud je ma rad opravdu silny a suchy. Za me nejakej klasickej london dry gin napr. Tanqueray... Kde prevladaji citrusy a je univerzalni jak na martini,soury,fizzy,negroni(kde je lepsi treba beef24, kterej je vic do grepova/cajova, coz jde fajn s horkyma slozkama... Opihr gin by byl i zajimavej do martini, ptz v nem prevlada pepr a je hodne korenenej(bylo by z nej i zajimavy dirty martini). Psat o bourbonu a doporucovat jacka je fail jak hovado, kdyz je chutove uplne jinej a neni to ani bourbon. Za me treba buffalo trace. Udela si z nej dobrej old fashion, sour i boulevardier....
    K sazeracu je fajn ho delat z bulleit rye, chutove mi k nemu sedi nejvic... nebo si ho muze udelat z nejakyho VS cognacu (treba godet), ale k dobrymu sazeracu to chce dva bitters....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pro zacatek staci jeden dobrej suchej vermut (Noilly, 270 kc) a jeden dobrej gin (Plymouth, 500 kc, nebo Ribbon, 700 kc) a limety (7 kc/ks). A mame zaklad na martini a gimlet a gin soury a fizzy, tez gin tonic. K tomu kdyz tak jeden cervenej vermut (Noilly, 270 kc) a v nejhorsim flasku bourbonu (i pitomej Jack poslouzi, 470 kc), nebo lepe zitnou (Overholt, 750 kc), jedny horky kapky (Angostura, 300 kc?) a mame manhattan a vsechny jeho derivaty, old fashioned a jine zitne drinky, jakoz i whisky sour. Nakonec Campari (300 kc) a mame negroni a campari soda.
    Toto je solidne vybavenej bar za 2100 kc v minimalni a 2600 v maximalni variante. Kdyz nemichate, tak se do toho nemichejte a nevyhanejte ho do mrtvyho klubu, kde se pet let nic nedeje a kam chodi holky, co toci pivo za barem (tzv. barmanky).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Prostě pro začátek Ti bude tak 10k Kč na založení baru možná stačit. Au.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Whatever. Porad si myslim, ze vedle by mu poradili lepe. Tady mu stejne ve vysledku vetsina rekne jen "co je drahe, to je dobre". A nejsem si jisty jestli to je to, co chce slyset, vzhledem ke slozeni jeho baru.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LoL to si přečtu asi raději znova ráno ;) dík za tipy zkusím se tím prokousávat
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď jsem to dočetl do konce: šulini :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je zkratka jak prase.
    Omluvá mě, že su ožralej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:

Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.

Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.

Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.

Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.

Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.

Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.

Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.

Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Machaliku, našel jsem ti tam novou flašku od Bowmore, co by tě mohla zajímat: Bowmore Laimrig 15 year old 53,7%. ;)
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: kdyztak posta. rad pokecam :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BRUKEV: ok asi budu muset udelat nejakou ochutnavkovou akci jinak to takhle postupnym usrkavanim v ruznych drincich asi nepochytim :) vermouth mam to cinzano co jsem psal a myslim ze i ten Lillet by se za to dal povazovat... resp. jeste porad mam trochu problem v rozlisovani fortified wine, dezertni vino, vermut... v nekterych mixologickych priruckach pro zacatecniky to skoro vypada ze se da zamenovat skoro libovolne cokoli od portskeho pres vermuth az po ruzna aromatizovana vina... je to spis o kvalite a chuti konkretniho koktejlu kterou chces dosahnout takze jak jsem psal, bile, cervene, extra suche...

STEPNI_VLK: Dik :) BTW na Machala prave cekam a divim se ze jeste nic... ale pockejme 24 hodin a az zitra rano vyhlasuju celostatni patrani :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já dnes narazil na - dle mého názoru - dobrý obchod se zajímavou nabídkou 50 cl lahví cask strength whisky. Nicméně jak jsem teď zjistil, když už jsem měl flašku v košíku, bohužel zasílají jen v rámci UK. Ach jo...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Doporučoval bych si nejprve řádně přečíst název diskuse, než příště vyplodíš větu podobnou té prvé. Na tom, že to tady bude i o jiných druzích alkoholu, už jsme se shodli před lety.

JESSE_MORENO: V pohodě, jsi na správném místě. Já ti neporadím, nicméně "míchačky" tu hodně řešil Machalik. Aktuálně je ovšem nejspíš něčím zaneprázdněn, jinak si nedovedu vysvětlit, proč zatím nepřišel s nějakým tím komentářem...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESSE_MORENO: nečetl jsem následujíci příspěvky, ale potřebuješ vermouth a rozlišit bourbon, whisku/whiskey a žitnou
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: jo to ja chapu, jenze ja se prave snazim zjistit co uz je setreni na kvalite a co je vyhazovani penez... jinak nez radou to sam moc nezjistim...
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    GOSHEWAN: & další druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích,

Jo stojim si za tim ze ac je to tu na prvnim miste whiskey, dostanu tu rychleji a imho mnohem lepsi informaci nez v klubu kde se jednou za pul roku resi jestli sebevrahovi prodat flasku kterou zapije prasky nebo ne :))) sorry ale tam to na me dychlo jako ceskej sen o barmanovi ktery si tak rika proto ze stoji za barem a umi udelat mojito a cuba libre...

nechci se dohadovat, jestli spravcum pripadam jako OT tak mi to jiste reknou a pujdu si to resit jinam :)

PINGVINS: dik za rady... ok beru to tak ze cointreau zustava (bud jsem koupil blbe = draho nebo mi prijde stejne drahej jako grand marnier), lilet si priste asi odpustim a pod cenu resp. produkt cinzana teda nejdu, imho je dostupny dost a cenove mi to pripada fer takze to je dobry.

michat z rocnikove whisky myslis tu tullamorku ze nemam davat do michacky teda jo? ok, pisu si :) ja tomu zatim opravdu moc nerozumim ale myslel jsem ze kdyz je to porad blended tak to neni zas az takova slava aby to nesmelo do cocktailu :) stejne tak ta chivaska... z internetovych diskusi jsem vychapal ze az na male vyjmky kvalitni whiskey/skotska/bourbon maji byt single cask.

A uprimne ja tim nechci ted nikoho urazit ale to co jsem popisoval je vnimani mych chutovych bunek... jeste pred par lety jsem byl jen na ginu protoze cokoli co proslo barelem mi chutnalo jako cistidlo na parkety... diky te tequile ze sudu jsem se naucil mit tu chut trochu radeji v necem co bych nazval asi tequila rickey, postupne jsem z ni delal silnejsi a silnejsi sour az jsem se dostal k tomu whiskovemu ale stale proste ty chutove kanalky nemam tak vycvicene abych snadno poznal rozdil... ty silne rumy ze sudu jsou fakt hodne nasladle, ta tequilla ma vic svezesti a whiska je vic kourova ale tam zatim koncim :) k tomu se clovek proste musi prokousat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam