• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    How to drink and enjoy whisky
    https://www.youtube.com/watch?v=ajqd62fE73E


    Pokud tohohle pána neznáte, vřele doporučuju navštívit jeho stránky ralfy.com, příp. sledovat jeho YT kanál ralfystuff. Na tohoto extravagantního Skota jsem narazil dnes a jeho recenze opravdu stojí za to. Začínal s tříminutovými, ovšem v současnosti už mají klidně 15-20 minut. Pochopitelně v nich nemluví jen o dané hodnocené whisky, ale také o dalších věcech, někdy přihodí historku, jindy vtip. Zkrátka a dobře, není to žádná suchařina.

    Třebas v opakované recenzi Aberlour A'bunadh mluvil o tom, že tato whisky je jednou z nejdelších sérií single malt whisky vůbec. A také chválil Aberlour, resp. říkal, že u nich opravdu nenarazíte na špatnou whisky. Dal k dobru i historku o tom, že se znal s jedním starým bednářem, ke kterému vozili sudy mimo jiné i z Aberlour. A jejich řidiči měli údajně ta nejčistější auta, a hlavně s sebou vždycky měli láhev coby poděkování za opravu sudů. Takže bednáři si pochopitelně právě u opravy jejich sudů dávali krapet víc záležet. Jednoduchý příklad dobré politiky firmy a z ní vyplývající výborné kvality whisky.

    Kromě recenzí - co jsem tak v rychlosti zaregistroval - točí také návštěvy destilérek, nebo občas nějaké to video věnuje i nějakému tomu tématu, případně odpovědím na otázky, na které se pravidelně ptají jeho diváci. V jednom z nich tak kupř. řešil proměny kvality whisky - Ralf říká, že se zplošťuje a ztrácí vitalitu - v průběhu jejího ubývání v lahvi, tj. onu oxidaci/okysličování, která se v historii této diskuse kdysi rovněž řešila. Předvádí několik možných technik řešení tohoto problému, včetně - poněkud úsměvného - vypálení do láhve vniknuvšího vzduchu zapalovačem. :) Ostatně, podívejte se na to sami:

    whisky review 218 - keeping open Whisky bottles fresh
    https://www.youtube.com/watch?v=ATdUbox20q8


    No, je tam toho spoustu. Spousta a spousta materiálu plného informací na dlouhé zimní večery. A nejen o whisky. Občas totiž odběhne i k jinému chlastu. Zmíním ještě také tip na 4 rumy pro pijáky whisky, nicméně zbytek už nechám na vás. ;)

    whisky review 546 - 4 Rums for whisky drinkers 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=HW5HEE3lcLI
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: A on mu tady snad někdo brání, aby se ptal v obou diskusích? Řešíš ptákoviny. Dej si namísto toho raději panáka...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jak to ráno vypadalo na nudu, tak konečně super debata. Máchalův monopol na rady byl přínosný, ale díky monopolu zavádějící (občas). Druhý člověk, co má přehled, tu debatu hezky obohatil.

    Díky za tipy na žitnou, kterou už dva měsíce nemám čas koupit. A giny si vyfiltruju, až začnou letní horka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Vůbec. Já fakt jenom piju.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: jeden bar v praze.... vlastnili ho dva zapaleny ajtaci. byl docela znamej, ale ted ho prodali....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Neměl. Ani nevím, co to je :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: jenom takovej vykrik do tmy... nemel si nahodou inuendo?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Já de facto kvůli ginům whisky opustil. Ta výtěžnost při stejných částkách a zábavnost je taková, že tomu whisky nemohly konkurovat. Co jsem začal míchat, nemám takovou potřebu pít whisky. Navíc do tisíce korun lze pořídit i ten nejlepší gin na světě, kdežto u whisky se to pomalu ještě ani nedá pít. A těch možností. Miluju třeba Caorunn a Saffron. Martini ze Saffronu a Noilly pitý na verandě někdy na konci sprna okolo osmé večer je neobyčejnej drink. Nebo GT z Caorunnu a Fever Tree s pár plátkama kyselejch jablek--
    Gin považuju za nejverzatilnější a nejzajímavější alkohol.

    Dělám v IT :)) Jsem opilec, ne barman.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: tank ranhpur a bombay east jsem ochutnával 2 roky na gin festu, ale uz si je vubec nepamatuju. pro me je gin hrozne vdecnej destilat.... at uz jde o podavani jako perfect serve nebo v cocktailech. jde si s nim hrasne hrat. priznam se, ze k whiskach nemam takovej vztah, ptz jsou na me chutove moc komplikovany... kde vubec pracujes?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Tank 10 mi přišel stejně nudnej jako běžnej Tank, pro mě ta značka prostě není. Beef24 jsem nezkoušel, k tomu mám ještě větší nedůvěru. Co je zajímavý, je pro mě Tank Rangpur, výrazně pitelnej gin, narozdíl od třeba Bombay East, kterej považuju za šméčko.
    Monkey je zajímavej, až tak mě nechyt, příliš mnoho lesa a jehličí a hub a prsti. GT s ním jde pěkně, to ještě jo, ale ničeho jinýho jsem ho neuměl použít. Žufana nenávidím :)

    Až budu kupovat žitnou, což bude brzy, tak tu Bulleit zkusím!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: vzdycky muzes sahnout po premiovejsi rade...treba tanqueray no.10 a proto jsem zminoval i beef24... taky chutove zajimavej a porad spada pod london dry gin. fifty pound neznam( ale jdu googlit :) ) ale pokud se chces drzet u silnejsich ginu, tak doporucuju monkey47 z nemecka... ma 47 volume, ale chutove je super(ale je drazsi) popripadne od zufanka OMG...
    jacka bych do michacek vubec netahal (pokud se nejedna o lynchburg lemonade), chutove je specifickej a ani v souru to neni zadna slava... jack bud samotnej a nebo s colou. jinak bulleit ma jak zitnou tak bourbon. oboje super-
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Beru.

    Za sebe, kdybych si měl vybrat právě jeden gin, kterej chci doma bez možnosti změny, tak by to byl Plymouth. Za mě nejlepší poměr cena výkon s extrémně příjemnou a dostatečně bohatou chutí. Tanqueray je pro mě nudnej (něco jsem se ho napil, když nebylo nic lepšího) a už si ho nikdy nepotřebuju koupit. Běžná barová spotřebka. Vím, že je běžným reprezentatem london dry, ale za mě je to - spolu s Bombayem - přeceněnej produkt mezi ginama. Nenapadlo by mě to někomu doporučovat, stejně jako bych nikomu nedoporučil - kdyby se ptal na tonic - třeba Schweppes nebo Kinley. Kdybych se měl omezit na london dry, doporučím Fifty Pounds.

    Jack je za mě do manhattanu s Noilly ok a pokud někdo hledá komponentu, která lze jak zmixovat, tak pít, a je levná (aby bar nestál desítku), tak v něm vidím optimální volbu. To je de facto ekvivalent Tanqueray pro mě, pod pětistovku za flašku. Vidíš, zde jsem se ke spotřebce uchýlil. Je možný až vysoce pravděpodobný, že jak Bulleit (650), tak Buffalo (550) budou lepší volbou, neznám je. Proto jsem nabízel Overholta (750), kterýho znám, jako lepší, ale dražší alternativu (a žitnou). V kontextu těch cen beru Jacka zpět, pokud se dá bourbon sehnat za pětibábu plus mínus. Osobně preferuju žitnou, takže se v bourbonech neorientuju. A nejlevnější žito je asi ten Overholt (když vynechám Jim Beam, kterej mi nechutná).

    Jinak fér comment, díky!
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: machaliku no offence, ale v nejakych vecech mu radis fakt spatne....
    radit mu plymouth gin do martini,fizzu, souru mi prijde jako blbost... budiz do martini pokud je ma rad opravdu silny a suchy. Za me nejakej klasickej london dry gin napr. Tanqueray... Kde prevladaji citrusy a je univerzalni jak na martini,soury,fizzy,negroni(kde je lepsi treba beef24, kterej je vic do grepova/cajova, coz jde fajn s horkyma slozkama... Opihr gin by byl i zajimavej do martini, ptz v nem prevlada pepr a je hodne korenenej(bylo by z nej i zajimavy dirty martini). Psat o bourbonu a doporucovat jacka je fail jak hovado, kdyz je chutove uplne jinej a neni to ani bourbon. Za me treba buffalo trace. Udela si z nej dobrej old fashion, sour i boulevardier....
    K sazeracu je fajn ho delat z bulleit rye, chutove mi k nemu sedi nejvic... nebo si ho muze udelat z nejakyho VS cognacu (treba godet), ale k dobrymu sazeracu to chce dva bitters....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pro zacatek staci jeden dobrej suchej vermut (Noilly, 270 kc) a jeden dobrej gin (Plymouth, 500 kc, nebo Ribbon, 700 kc) a limety (7 kc/ks). A mame zaklad na martini a gimlet a gin soury a fizzy, tez gin tonic. K tomu kdyz tak jeden cervenej vermut (Noilly, 270 kc) a v nejhorsim flasku bourbonu (i pitomej Jack poslouzi, 470 kc), nebo lepe zitnou (Overholt, 750 kc), jedny horky kapky (Angostura, 300 kc?) a mame manhattan a vsechny jeho derivaty, old fashioned a jine zitne drinky, jakoz i whisky sour. Nakonec Campari (300 kc) a mame negroni a campari soda.
    Toto je solidne vybavenej bar za 2100 kc v minimalni a 2600 v maximalni variante. Kdyz nemichate, tak se do toho nemichejte a nevyhanejte ho do mrtvyho klubu, kde se pet let nic nedeje a kam chodi holky, co toci pivo za barem (tzv. barmanky).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Prostě pro začátek Ti bude tak 10k Kč na založení baru možná stačit. Au.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Whatever. Porad si myslim, ze vedle by mu poradili lepe. Tady mu stejne ve vysledku vetsina rekne jen "co je drahe, to je dobre". A nejsem si jisty jestli to je to, co chce slyset, vzhledem ke slozeni jeho baru.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LoL to si přečtu asi raději znova ráno ;) dík za tipy zkusím se tím prokousávat
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Teď jsem to dočetl do konce: šulini :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je zkratka jak prase.
    Omluvá mě, že su ožralej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Zdar, hele, vezmu to surovou zkratkou:

    Giny: Bombay Safír, Mare, Hendricks víceméně průměr až podprůměr (zejména uřvanej Bombay), Opihr neznám a nechce se mi ho teď studovat. Bez ohledu na to, však, tě dle všeho zajímá koktejl a sour, čehož jsou giny super základem (všechny ty gimlety a martini a soury a fizzy), takže vlastně solidní základ, pouze by to chtělo dopit a přezbrojit na vyšší ligu. Výhoda ginů je, že žádnej není dražší než litr (pls nedokazuj mi opak, vim o něm), a do osmi stovek lze pořídit světovou klasse, což Hendricks není. V ginech to chce jen fantazii a studium. Moje tipy: Plymouth (nejlepší levnej), Old Raj (šafránovej), Blue Ribbon, G'Vine šedej i zelenej (absolutorium), x dalších. Giny jsou neobjevenej kontinent; bohužel týdně vznikají dvě nový značky po světě, takže to nejde stíhat; každej s dírou do prdele dneska vyrábí svůj vlastní gin. Nejdrsnějším příkladem je za mě Mare: totální blbost, gin s bazalkou, tymiánem atd., chutná jak boloňský špagety. Někde by se ten vývoj měl zastavit. Anyway.

    Whisky: vyser se na všechny tyto míchačky jako Dew, Chivas apod. Kup si jednu slušnou maltku. To je na delší debatu, diagnostiku atd. Je třeba provést kvalifikovaný rozhodnutí, jestli chceš míchat, jak naznačuješ později, nebo pít rovný: víceméně se tyhle dvě disciplíny nepřekývají. Tipy na konkrétní whisky jsem tu dával xkrát, stačí si vybrat cenovou relaci.

    Teq: Jimador proč ne, Hedradura lepší, mezcal alternativa, ale úplně jsem se z tohohle alkoholu nerozpadl.

    Rum: nebudu ani radit, jde to mimo mě. Chutnal mi Trois Rivieres něco něco za trojku flaška, takovej lepší koňak. Vyhodnotil jsem to jako že to není pro mě.

    Ochucovadla. Tyjo, buď opatrnej tady :) Tam je ta zábava. Vymaž si z hlavy Cinzano, Martini & Rossi, Bols (wtf?), Ganciu, Metropol a jiný svinstva. Zajímají tě Noilly Prat, Dolin de Chambery, již zmíněnej Lillet, pokud víš, k čemu ho máš (vesper, ale stejně to je na piču, neb blanc je sladkej), Cocchi Americano, Carpano Antica a další. Stojí to do pětikila za flašku, spíš tři stovky, tak vůbec netuším, proč zrovna na tomto šetřit. Vermut dělá drink. Jak čtu Cinzano, tak bych tě pobodal nožem; Martini se dá ve vyhroceným případě, kdy přesně víš, co děláš a máš důvod pracovat s Itálií.

    Jinak samo chybí bourbon, ale mnohem důležitěji žitná: vlastně bych se na celej bourbon vysral. Old Overholt jako entry level žitná skvěle poslouží na všechny důležitý koktejly: old fashioned, sazerac, manhattan atd. Dál dokup Campari a Aperol, nedá se svítit. A červený vermuty (opět Noilly, Dolin, Lillet, v krizi Martini - pro prdel). Absinth je potřeba do pár drinků, nějakej fajn se solidním obsahem thujonu se sejde, ale podle mě je jich dost málo na to, abys to byl schopnej outsourcovat do baru a nemusel to mít doma. Já absinth třeba nevedu, pil bych flašku pět let. Většinou se jím vymazává sklenica nebo tak.

    Triple secy - koupil bych kvantro nebo Grand Marnier, spíš to kvantro. Anebo nic z toho: opět, těch drinků namícháš tři ročně, narozdíl od martini nebo manhattanů, takže ti to tam bude ležet (vim to, leží mi to). Bar ve městě to řeší. To už spíš Kahluu/Tiu Mariu, abys měl na kávový sladkosti pro babu.

    Sečteno a podrženo, mám pocit, že máš tendenci substituovat, když nemáte prošuto, dejte tam klobásu, z finančních důvodů. Je-li to pocit oprávněnej a tendence trvalá, tak proč ne, něco namícháš, ale může se stát, že ti to mojito z božkovu a citronu a cukru krystalu bez máty nebude moc chutnat. Měl-li bys ambice vážnější, tak by byla prdel komunikovat. Good luck :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam