• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Souhlasím, vždy přírodní. A ohřátá, samozřejmě, vždy ohřátá. I vodka (dobrá) je lepší teplá. Studenej chlast je nesmysl, maximálně bublinky.

    Ty sklinky nejsou ony. Tohle jsou ony:

    2 Highland Park Nosing Tasting Kelch Whisky Gläser Glas Neu u.Unbenutzt Rarität | eBay
    http://www.ebay.de/...s-Neu-u-Unbenutzt-Raritat-/331784068561?hash=item4d3fdf1dd1:g:cJMAAOSwA4dWImTK
    GEGE
    GEGE --- ---
    STEPNI_VLK: souhlas, vždy přírodní
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK: Při tom úklidu a vylepšování Nastěnky, kterém mimochodem stále probíhá (v noci na dnešek jsem přidal informace o 7 základních aromatech, která můžete ve whisky nacházet), jsem si dal znovu rozhovor Marka Ebena s Jim Murrayem. A zjistil jsem, že už jsem klasicky úspěšně zapomněl, o čem mluvil (díky bohu za možnost zopakování!).

    Ono uvolnění molekul, které řeší Ralf přidáním vody, se podle něj dá provést pouhým zahřáním whisky ve skleničce na teplotu těla. Molekuly vůně a chuti při něm zrychlí, vzdálí se od sebe a whisky se tím zjemní. Chladná whisky je dle jeho slov sevřená a nemluví s námi. Přidávání vody je dle Murrayho naprosto zbytečné - toliko ředí whisky, nic víc.

    Takže po krátkém experimentování s přidáváním vody na to nejspíš seru a vracím se zpět k pití whisky tak, jak mi ji namíchali v palírně. Stejně mi nepřišlo, že by tam ta voda - kromě ředění "voltáže" - dělala nějaké zázraky...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Asi ne, dal bych vědět když tak, ať se nepereme tady my z klubu :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Máš v plánu přihazovat?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jinak jsem si celkem pohrál s nástěnkou, odstranil zbytečný balast, jakož i nefunkční odkazy, naopak přidal některé nové a snad také vše celkově zpřehlednil. Přibyla rovněž sekce s doporučenými whisky okolo tisícovky, příp. s doporučenými blended whisky. Pokud by měl někdo pocit, že tam ještě něco chybí, sem s tím (nebo mně do pošty). Kvalitnímu chlastu zdar a whisky zvláště!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    STEPNI_VLK: east imperial se da pomerne normalne sehnat. neni nijak extra drahej. mame ho na baru a leju to lidem do GT i ve ctyri rano :) radi chodej pro dalsi a dalsi.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHAIWALLA: hm, jak 14 dnů přemýšlím, jestli toho Hajnýho koupit, tak jsi mě trochu víc namotivoval
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    S kolegama jsme se vyhecovali a zakoupili tu novou Mysliveckou Reserve a musím říct že takhle překvapenej jsem při okoštování produkce Made in CZ ještě nebyl :) Příjemná, zakulacená chuť,vanilka, lehce nakouřená vůně, na hony daleko od benzínovýho JW Red, blíž spíš k základním řadám Dewars nebo Famous Grouse. Pardon teda že se tady zase vytahuje Myslivecká, ale docela mě to příjemně zaskočilo :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LEFTY: zkus ji koupit jeste toho henry thomase a pak uz tady nize zminenej imperial, to je neco jeste uplne jineho...

    A jestli pritelkyne fakt ma rada v tom tonicu ten GIN tak zkus ji jeste nez se toho prepije (ac to muze trvat i nekolik let) naucit neco novyho jako bud Bramble pokud je na sladky veci a nebo Gin Rickey pokud ma rada spis tu bylinkovost... nebo soury z Ginu. Bude mit variabilnejsi vyber a bude to zas trochu vic ritual to piti vecer :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    LEFTY: omfg jsou limitovany edice. 2014 je s mexickou damianou a 2015 je s pryskyrici, takze se to odrazi i na cene. omg je standart. chutove je prijemnej. do citrusu a pokud se nepletu, tak tam dava i medunku....
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Ohoho, to mám radost, že se tady vykoply i jiný drinky, přestože já piju nejraději nakouřenou single malt.
    Nicméně, přítelkyně má ráda GnT, takže dvě otázky:
    1) Žufánkův OMG a OMFG, jsou fajn?
    2) jaké používáte tonicy kromě Fever Tree a kde je kupujete?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    whisky review 502 - Isle Of Arran 12yo cask strength malt
    http://www.youtube.com/watch?v=6Ix36kbOQuk&t=844


    Tohle video není ani tak zajímavé recenzovanou whisky, jako spíše tím, že se Ralf rozkecal o cask strength. Přesněji řečeno, mluví o tom, proč do některých whisky přidává trochu vody, resp. proč jednou přidává pár kapek a jindy mnohem více. Ale nejen o tom. Je teda hodně ukecaný, ale zase to popisuje co možná nejvíce srozumitelně. Rozumíte-li anglicky, doporučuju k poslechu - video běží od času, kdy o tom začíná žvanit. Pro ty neanglicky mluvící se to pokusím v rámci možnosti převyprávět, protože mi přijde vcelku přínosné k tématu přidávat do whisky vodu nebo ne.

    Na úvod Ralf varuje před doslovným přebíráním cizích úsudků o whisky. Každý má jiné vnímání vůní a chutí. Pak se rozkecá o čokoládě a jejich rozdílech mezi jednotlivými zeměmi, resp. rozdíly mezi preferencemi jednotlivých lidí pokud jde o chutě. Říká, že používáme univerzální jazyk, ale je to jazyk dojmů a interpretací. Důležité je dle něj nebrat až tak moc vážně cizí interpretace, ale zlepšovat své vlastní schopnosti interpretace.

    Pak začíná mluvit o rozdílu mezi 40% a cask strength whiskami. 40% (nebo 43%) jsou připraveny k pití, není potřeba do nich přidávat vodu, pravděpodobně budou filtrované, takže se nezakalí, když do nich hodíte led, a můžete je s čímkoliv smíchat a nestarat se o vůni a chuť. Jsou prostě ředěné. A jelikož etanol je ten, kdo nese chuť/vůni whisky, ne voda, bude toho v nich logicky méně.

    Oproti tomu cask strength - jako klasický příklad zmiňuje Aberlour A'bunadh nebo Ardbeg Uigeadail - poskytují větší koncentraci vůně a chuti. Také jsou ve většině případů nefiltrované a nebarvené. A reakce většiny lidí zvyklých na 40/43% whisky na ně je "panebože, to je silné, rychle přidat vodu". Ovšem co je důležité udělat, je podle něj vyvinout techniku ředění na ideální úroveň síly alkoholu pro každého z nás. Doporučuje tedy přidávat vodu postupně a dávat si na čas. Důležité je také vyzkoušet vůni neředěné whisky předtím, než do ní začneme přidávat vodu! Whisky v plné voltáži je prý podle něj něco jako anestetikum pro naše smysly. Dodává, že je spousta lidí, kteří pijí neředěnou whisky, a tvrdí, že takhle se to pije na Skotské vysočině. Což ale prostě není pravda. Je to jen a pouze osobní volba.

    Ředěním/snižováním síly whisky podle něj dochází k rozvázání vazeb mezi nositeli vůně/chuti a molekulami alkoholu. Je to reverzibilní fyzikální reakce. Alkohol prostě bere molekuly vůně/chuti z dřeva a váže je. Přidáním vody spustíme opačnou reakci.

    Čichat máme důkladně. Přidává jednu zajímavost: když čicháme k hraně skleničky a když čicháme doprostřed skleničky, jedná se o dva odlišné vjemy, dvě různé "čichové zkušenosti". Přijde to s praxí a pochopitelně je dobré dělat nosing oběma způsoby. S postupným přidáváním vody se postupně uvolňují další a další chemikálie nesoucí vůni a chuť. Takže je dobré nespěchat a dát tomu čas. V jedné z dalších recenzí říkal něco v tom smyslu, že čím pomaleji člověk k whisky přistupuje, tím dále dojde.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten si sezenu.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: ne je to ten East Imperial co pise Vlk
    STEPNI_VLK:

    je naprosto dokonalej
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ve Warehouse #1 č. 13 je o East Imperial několik článků, kdyby někdo toužil dozvědět se více o původu a historii této firmy. Najdete tam i srovnávací tabulky s jinými toniky (Fever-Tree, Fentimens, Schweppes, Coca-Cola, 1724, Q Tonic, Peter Spanton) pokud jde o obsah cukru, chininu a ochucovadel. Namátkou vybírám několik citací:

    East Imperial Tonic Water inspirovaný receptem z roku 1903 je vyráběn malosériově, smícháním zcela přírodních asijských surovin a vody z novozélandských artézských pramenů. Plnění do láhví probíhá zastudena. Tato tradiční metoda výroby je zárukou zachování svěžesti a jemnosti, kterou nápoji dodávají rostlinné výtažky. Tonik se tak vrací zpět ke svým kořenům.

    Na počátku 20. století, za vlády krále Eduarda VII., totiž žili prarodiče jednoho ze spoluzakladatelů East Imperial ve východní Africe a východní Asii. Jejich potomek Kevin Law-Smith chtěl zachovat autenticitu originální chininové vody, kterou si jeho předkové tehdy plnili sklenice.

    Vydal se tedy po stopách chininu zpět do oblastí, odkud jej původně získávali Holanďané v letech 1888 až 1942. Z tohoto zdroje pochází dnes chinin používaný při výrobě nápojů East Imperial.
    ...
    Sycení CO2 na způsob šampaňského je prováděno ve vyšších koncentracích, než je běžné u jakéhokoli nealkoholického nápoje. Tím je dosaženo správné rovnováhy z hlediska velikosti bublinek, trvanlivosti, jemnosti a množství.

    Jde o zcela přírodní produkt bez vysokého obsahu kyseliny citronové, cukru a jiných konzervačních látek, které jsou v konkurenčních produktech používány k umělému vylepšení karbonizace.
    ...
    "East Imperial Tonic Water září ve sklenici s perfektními výraznými perzistentními bublinkami. Voní po citrusu a černém čaji s tóny tabáku a grepu na patře. Tento svěže suchý tonik jde výborně dohromady s moderními giny, agricole rumy a voňavými rumy z pot stillů."

    "Burma Tonic Water září ve sklenici jako jasná hvězda s jemnými 'šampaňskými' bublinkami. Ve vůni se známkami borůvek a kůry limet s černým čajem a jahodami na sametovém patře. Tento absolutně suchý tonik s ovocnými a kořeněnými tóny dokonale doprovodí klasické London Dry giny."

    Jim Meehan, jedna z nejvýraznějších postav newyorské barové scény, stojící od roku 2007 za mnohokrát oceněným koktejlovým barem PDT, který se nachází na 113 St. Marks Place v New Yorku.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A co ten novozélandský tonic East Imperial, o kterém jsem četl v tom barmanském časáku? Už ho někdo z vás zkoušel?

    East Imperial Tonic Water 0,15L | Mydrinks.cz - Exotické alkoholické nápoje za skvělé ceny - Mydrinks.cz
    http://www.mydrinks.cz/cs/aaa-46/

    East Imperial Burma Tonic 0,15L je tonik z Nového Zélandu, který používá tradiční recepturu z roku 1903. Tento tonik má tučnou, asertivní a hořkou chuť, vyjímá se v koktejlech s ginem. Tonic vytvořený barmany pro barmany a jejich dokonalé koktejly z prémiových destilátů. Obsahuje pouze stopové množství kyseliny citronové a méně než polovinu cukru ve srovnání s East Imperial Burma Tonic. Sám o sobě není tak líbivý, právě kvůli chybějícímu cukru, ale ve spojení s ginem tvoří fantastický gin´n Tonic, který není ovlivněn cukrem z toniku.

    S East Imperial získáte přesnou představu o tom, jak chutnal původní tonic na přelomu 19. a 20. století.

    Zcela přírodní, bez konzervačních látek, umělých ochucovadel a umělých sladidel. Nesycený.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ?

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Q Tonic!!! Matna flaska? Ten je fantastickej. A nedostupnej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: No ale co ta sladkost a absence chininu? Lil Blanc ma originalni uz jen nazev.
    Kouknu po eBay, jestli se neda sehnat flaska Kiny!!! Asi by teda byla blafla, i kdyby byla.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: super dik zkusim to posunout trochu dal teda :)

    GT jsem se docela prepil pri me ceste k domacimu baru takze se mu ted spis vyhejbam a piju casteji Gin Rickey nebo kdyz mam chut na kratkej gin tak gimlet... po dlouhe dobe jsem ted koupil nejaky ty fever tree a tomas henry co se da koupit v makru ale nejak me to proste ted neba... dobre postavenej sour mi prijde ze je proste lepsi :) mel jsem v jednom koktejl baru ted teda neco z tonicu na jehoz jmeno si nevzpomenu... ale bylo to super, ten tonik mel skoro nulovou sladkost a minimum bublin, horkej jak prdel a to bylo moc dobry piti! nevite co to mohlo bejt?


    MACHALIK: gimlet jedine z cerstve... jinak mas pravdu ze ten bombay je trochu attention whore :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam