• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: ne je to ten East Imperial co pise Vlk
    STEPNI_VLK:

    je naprosto dokonalej
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ?

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Q Tonic!!! Matna flaska? Ten je fantastickej. A nedostupnej.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: No ale co ta sladkost a absence chininu? Lil Blanc ma originalni uz jen nazev.
    Kouknu po eBay, jestli se neda sehnat flaska Kiny!!! Asi by teda byla blafla, i kdyby byla.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FIRED: super dik zkusim to posunout trochu dal teda :)

    GT jsem se docela prepil pri me ceste k domacimu baru takze se mu ted spis vyhejbam a piju casteji Gin Rickey nebo kdyz mam chut na kratkej gin tak gimlet... po dlouhe dobe jsem ted koupil nejaky ty fever tree a tomas henry co se da koupit v makru ale nejak me to proste ted neba... dobre postavenej sour mi prijde ze je proste lepsi :) mel jsem v jednom koktejl baru ted teda neco z tonicu na jehoz jmeno si nevzpomenu... ale bylo to super, ten tonik mel skoro nulovou sladkost a minimum bublin, horkej jak prdel a to bylo moc dobry piti! nevite co to mohlo bejt?


    MACHALIK: gimlet jedine z cerstve... jinak mas pravdu ze ten bombay je trochu attention whore :)
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: delame to z liletu, ikdyz jsme docela progresivní bar, tak u neceho drzime originální receptury...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Cim nahrazujes Kinu Lillet ve vesperu, delas-li? Podle me Lillet Blanc neni dobra substituce. Cocchi Americano? Nejakej pomer s Lilletem? Neco jinyho? Kapku Byrrhu?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Souhlasím, zástřiky a kůry jsou super důležitý i pro domácí drink. Old fash bez pomrdanče je skoro zbytečnej.
    Oškrábané ovoce pak uchováváme v mikrotenových sáčcích, jinak přes noc v lednici vyschne jak treska :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JESSE_MORENO: Kupuju vodu v Makru :( Ale je to v okeju, stojí šest korun flaška nebo ještě míň (tři?) a perlí slušně, i když mám pocit, že poslední půlrok to jde taky k čertu, ale furt nejperlivější voda bez minerálů široko daleko. Se SodaStreamem je ten problém (když pominu drbání se s bombičkama), že ta jejich jediná pasující flaška má obsah 1 l (slovy jeden litr), takže aby člověk dosáhl maximálního nasycení u trochu většího objemu vody než jeden posranej litr, musel by mít v lednici nastohováno x náhradních flašek zn. SodaStream, která každá stojí zase x set korun, a chladit vodu z kohoutku v tomto balení, aby ji pak mohl nasytit s největším efektem (nižší teplota = lepší sycení). A to jsem kategoricky vyloučil. Makro to jistí.

    Ad tvůj bar v současné podobě: máš tam toho dost a není to žádná katastrofa. Bombay má pro mě tu chybu, že je hodně nařvanej nebo jak to říct, štípe a prosazuje se a je neklidnej, vyrostl jsem z něj. Do GT v pohodě, ale do martini bych ho asi nedával, nebude to ten "iced cloud", jak se psalo na nějakým tom blogu. Aby sis nezošklivil drink. Jak to ale perlí, tak je to v cajku.

    A osobně se zbavuju tullamorek a těchto věcí tak, že z nich míchám něco jako old fashioned bez ambicí. Samotný mě to pít nebaví, ale ve formě drinku, navíc tohohle ředěnýho, když se tomu dá solidní zástřik, tak to nechutná hnusně a ubejvá to. Dvanáctka by mohla jít pít i jako whiska, soudě podle dvanáctky Jamesona, ale pravda je, že jsem to už dlouho nezkoušel.

    Bitters doporučuju Angosturu, s tou chybu neuděláš, a pak třeba Fee Brothers nebo Peychaud's, ty se tu daj celkem bez problémů sehnat, kdybys nutně chtěl dvoje. Ale v jednom piči to nemáš šanci vyštěrchat, i jedna flaštička je na roky. Aperol a prosecco jsou jasná věc, špryc je výbornej drink. Až mě sere, jak je populární.

    Jo a postupem let jsem objevil jednu věc: přestal jsem do GT dávat plátky citrusu i mačkat citrusovou šťávu (libovolně malé množství) a dávám jen zástřik z kůry. Je to výrazně čistší drink; šťáva má tendenci rozmazat chutě ginu i tonicu. Samo platí pro nějaký lepší giny a tonicy; z Bombaye a Schweppesu bych tam narval cokoli :) Naopak výjimku mají nějaký speciální GT, který třeba obsahujou kousky grepu: do těch se sejde samo i trocha grepové šťávy.

    Jo a gimlet, pokud děláš, doporučuju dělat z čerstvé limetové šťávy. Už to není ten pravej recept s Rose's, ale ona je beztak hrozně technická a z přírodní látky to je prostě lepší drink. Je třeba upravit cukr/sirup, aby to šlo pit, samo.
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: tak kury nejsou jenom na ozdobu, ale dodaji tam dalsi element... v GT ti zastrik kury prida oleje, takze ten drink mas citrusovejsi, kdyz tam das proplesknutej tymian/rozmaryn, tak to bude vic do bylinkova. zastrik orange kury na old fashioned udela to samy... pri piti tam citis pomeranc.... je to o hrani si s chutema.... ale zase se drz toho, ze je lepsi pouzit bylinky/bitters, ktery citis v samotnym destilatu. zvyraznis tim chute, kvuli kterymu sis to koupil.... takovej "perfect serve", kdyz zase zustanu u GT. budes mit citrusovej gin, tak tam das treba limetou/citronovou kuru a tonic s lemon grass. a kdyz budes mit treba Plymouth gin, kterej je suchej a vysoko procentni, tak k tomu muzes dat 1724 tonic, kterej je jemne perlivej a sladsi....
    FIRED
    FIRED --- ---
    JESSE_MORENO: www.feebrothers.com plno kvalitnich bitters. choco,orange, angustura jsou super do old fashioned.... choco, orange muzes davat i do manhattanu, kdyz ho treba postavis na rumu... a dal se meze nekladou ;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    jo a rvete si doma do koktejlu ozdoby atd? tedy pekne nakrajenou kuru, bylinky, koktejlove tresne.... ? ja jsem zatim na to dost linej a jeste porad to beru tak ze chodim do koktejl baru kvuli tomu abych ochutnaval co mi sedi a prave se nechal obslouzit se vsim vsudy vcetne picicand a doma si to delam tak nejak na piti... ale je pravda ze mi tam nekdy ten zavan citronove/limetove kury vlastne chybi... na koktejlovy tresne jsem nikdy nebyl :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Btw machale jak jsi nakonec vyresil tu sodu? Ja dlouho premyslel nad sodastreamem atd. trochu me serou ty bombicky takze zatim pro me nejvdecnejsi je klasicka perliva mattoni v plastu... velky bubliny a ne zas tolik vedlejsich chuti jako magnesia... ostatni mi vetsinou moc nejedou chutove
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MACHALIK: dekuju, miluju te, kdybys nezil v Brne tak se rozvedu a vezmu si te.

    pro ostatni, rad se budu dohadovat nad blbosti neblbosti jednotlivych variant :) necham si poradiit, poucit se, umim sam sebekriticky rict ze zatim na neco nemam jazyk abych odhalil takze kdo chcete pripojte se budu jen rad jinak jeste k upresneni zatim stale vsechno opravdu michat, na piti cistyho chlastu proste nemam vybavenej zaludek a hubu, minimalne zatim :) nejvostrejsi co si umim predstavit pit a to v mnozstvi jeden az dva za vecer je old fashioned ale i k tomu se musim trochu pripravit...

    jinak myslim ze nejaky prachy uz jsem sam za ten bar nechal takze zas ze bych ho chtel zadarmo to fakt ne :) spis asi kdyz mam jeste celou flasku bombaye (ano je to uz to minimum co piju ale vim ze to neni zadna slava) hendrickse (uprimne zatim jsem z bombay, beefeater, seagrams, gin mare a opihr ziskal pocit ze mi pomer cena vykon chutna nejlepe a nejuniverzalneji) a opihru tak si radu na jinej lepsi gin ulozim a koupim ho holt az tyhle dopiju... z toho co Machal napsal me laka ten safranovej

    to samy plati pro ty whisky, skotske, mam ted doma dve ty tullamorky (http://destilaty.heureka.cz/tullamore-dew-special-reserve-12-yo-0_7l/) nenacaty takze pokud je nekdo nechcete vymenit za neco jineho co se mi bude hodit vic tak asi budu mit tendenci je nejdriv vypit nez se pustim do nakupu neceho dalsiho ale beru to tak ze bych mel jit po tom Overholtu

    pak mam doma jeste Courvoisier a Hennessy ani u jednoho nevim konkretni nazev ale zas az dopiju muzu jit dal.

    FIRED: Monkey 47 jsem ochutnaval a ten mi taky jede ale je nachystanej do dalsi vlny takze ho mozna vezmu s tim safranovym

    Za me teda super poznatky kluci dik, neco dopiju a nahradim vasema radama, urcite teda rovnou dokoupim ty Noily ta cena je snesitelna, vzhledem k tomu ze mam zatim psychologickou hranici na beznou flasku do michacek max litr tak jsem rad ze ji mam nastavenou vlastne tak ze si muzu poridit vse co jste doporucili. Potrebuju nekde sehnat nejake dalsi zajimave bitters, campari a aperol a teoreticky nejaky to prosecco ktery tady nepadlo ale jak nejsem na sumivy vina tak nektery michacky jako treba prosecco s konakem a nejakejma matama mi docela jelo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Ty vole, to je neskutečná pálka!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    How to drink and enjoy whisky
    https://www.youtube.com/watch?v=ajqd62fE73E


    Pokud tohohle pána neznáte, vřele doporučuju navštívit jeho stránky ralfy.com, příp. sledovat jeho YT kanál ralfystuff. Na tohoto extravagantního Skota jsem narazil dnes a jeho recenze opravdu stojí za to. Začínal s tříminutovými, ovšem v současnosti už mají klidně 15-20 minut. Pochopitelně v nich nemluví jen o dané hodnocené whisky, ale také o dalších věcech, někdy přihodí historku, jindy vtip. Zkrátka a dobře, není to žádná suchařina.

    Třebas v opakované recenzi Aberlour A'bunadh mluvil o tom, že tato whisky je jednou z nejdelších sérií single malt whisky vůbec. A také chválil Aberlour, resp. říkal, že u nich opravdu nenarazíte na špatnou whisky. Dal k dobru i historku o tom, že se znal s jedním starým bednářem, ke kterému vozili sudy mimo jiné i z Aberlour. A jejich řidiči měli údajně ta nejčistější auta, a hlavně s sebou vždycky měli láhev coby poděkování za opravu sudů. Takže bednáři si pochopitelně právě u opravy jejich sudů dávali krapet víc záležet. Jednoduchý příklad dobré politiky firmy a z ní vyplývající výborné kvality whisky.

    Kromě recenzí - co jsem tak v rychlosti zaregistroval - točí také návštěvy destilérek, nebo občas nějaké to video věnuje i nějakému tomu tématu, případně odpovědím na otázky, na které se pravidelně ptají jeho diváci. V jednom z nich tak kupř. řešil proměny kvality whisky - Ralf říká, že se zplošťuje a ztrácí vitalitu - v průběhu jejího ubývání v lahvi, tj. onu oxidaci/okysličování, která se v historii této diskuse kdysi rovněž řešila. Předvádí několik možných technik řešení tohoto problému, včetně - poněkud úsměvného - vypálení do láhve vniknuvšího vzduchu zapalovačem. :) Ostatně, podívejte se na to sami:

    whisky review 218 - keeping open Whisky bottles fresh
    https://www.youtube.com/watch?v=ATdUbox20q8


    No, je tam toho spoustu. Spousta a spousta materiálu plného informací na dlouhé zimní večery. A nejen o whisky. Občas totiž odběhne i k jinému chlastu. Zmíním ještě také tip na 4 rumy pro pijáky whisky, nicméně zbytek už nechám na vás. ;)

    whisky review 546 - 4 Rums for whisky drinkers 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=HW5HEE3lcLI
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: A on mu tady snad někdo brání, aby se ptal v obou diskusích? Řešíš ptákoviny. Dej si namísto toho raději panáka...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jak to ráno vypadalo na nudu, tak konečně super debata. Máchalův monopol na rady byl přínosný, ale díky monopolu zavádějící (občas). Druhý člověk, co má přehled, tu debatu hezky obohatil.

    Díky za tipy na žitnou, kterou už dva měsíce nemám čas koupit. A giny si vyfiltruju, až začnou letní horka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FIRED: Vůbec. Já fakt jenom piju.
    FIRED
    FIRED --- ---
    MACHALIK: jeden bar v praze.... vlastnili ho dva zapaleny ajtaci. byl docela znamej, ale ted ho prodali....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam