Tak zas po měsíci sepíšu pokrok a poprosím o radu ;)
Port Charlotte jsem nakonec po prvních ochutnávkách s bitters a sodou (seznamovačka s rašelinou byla nejdřív dost rozpačitá) začal doma pít na ledu v poměru 1:2 se sodou bez dalších přídavků.
Doma se mi mezitím přimotala flaška Glenfiddich cask collection (duty free záležitost) a ta samá 12yo... Zkoušel jsem je vedle sebe ochutnávat a očuchávat v pokojové teplotě a nebyl jsem schopen rozeznat rozdíl. Znáte někdo? Cítíte rozdíl?
Různě po barech jsem mezitím ochutnal talisker 10yo, lagavulin 16yo, balvenie double wood, octomore (nevím kterej), isle of Jura (nevím ktera), redbreast nevim, ballantines úplnej základ, black label, famous grouse.
Na to že jsem ještě před pár měsíci snesl whisky jen v sourech je to pro mě obrovskej skok. Doma piju vždy se sodou, venku někdy na ledu ale vždy čistou protože se stydím že bych nevypadal dost chlapsky. Připadá mi zajímavý že za ten měsíc se mi chuťové preference změnily natolik že jak to nemá rašelinu a kouř přijde mi to všechno sladký. Dnes Curvoisier, rumy, všechno sladký. Koktejly piju minimálně, z těch Glenfiddich věcí doma ženě míchám soury když nemá chuť na gin.
Nedokážu v těch pitích ale nic hledat, což jsem ale neuměl nikdy v ničem (vína, kávy, čaje) mám tam prostě jen chutná/nechutná nebo maximálně chutná víc nebo míň.
Z těch věcí co jsem pil mi chutná pořád nejvíc asi ta port charlotte co mám doma ale z toho co se mi usadilo v hlavě výborná byla i ta lagavulin 16yo a Jura. Octomore byla zajímavá ale už mi přišlo že toho kouře bylo fakt moc, domů bych to nechtěl. Talisker pitelnej, vyloženě nenadchl ale ani neurazil, když bych ho dostal ocenil bych to víc než tu Glenfiddich 12yo kterà byla dar a je to na mě fakt sladký.
TL;DR
Baví mě kouřový věci a zajímá mě co byste mi doporučili do 1500kč abych si koupil domů. Můj favorit podle recenzí je teď Ardbeg Uigeadail.
Proč je tak moc špatný pít skotskou s ledem nebo sodou? Jo jasný když to piju teplý tak se tam některý chutě rozvinou víc ale zas to taky víc znecitlivuje hubu takže mám pocit že po druhém panáku už naopak některé tóny tolik necítím, to se mi se sodou nestává. Při poměru 1:2 pořád cítím velké množství kouře a všech dalších věcí (které neumím pojmenovat) v té port charlotte.