Vzhledem k tomu, že lepší už to nebude, ceny půjdou furt nahoru a sehnat některé starší, raritnější kousky bude dobré peklo, zkusil jsem "tváří v tvář" srovnat panáky Longrow Red Fresh Port Casks 11 yo a Bowmore 1990 16 yo Sherry Cask.
Obě dvě jsou dozrávané v sudech po víně (spravedlivější by sice bylo srovnání vůči Bowmore 1991 Port Cask, ovšem tu - alespoň prozatím - bohužel nevlastním). Obě jsou v sudové síle se zhruba podobným obsahem alkoholu, konkrétně 51,8 % Longrow vs. 53,8 % Bowmore. Bowmore má o chlup tmavější barvu. Původní pořizovací cena Bowmore byla plus mínus podobná té u Longrow.
Vůně
Longrow: Kouř se úplně neuvěřitelně snoubí s ovocitostí. Ta souhra je tak dokonalá, že se tam nic nepere, nic zbytečně nevyčnívá. Je to pro mne naprosto nový čichový zážitek. (Teď jsem tam dokonce chvíli cítil i marcipán.)
Bowmore: Jednoznačně kouř. Skoro bych se nebál přirovnání k popelníku plnému vajglů, byť mi to v tomto případě není nepříjemné.
1:0
Chuť
Longrow: Je mladší, takže také lehce agresivnější. Konkrétní chuťové vjemy již jsem popsal dříve. Dodám jahodovou marmeládu. Až si ještě trochu více sedne (rozuměj zoxiduje), bude to ještě větší pecka. Tomu věřím.
Bowmore: Na jazyku hladší, trošku kulatější. Více vystupuje kouřovitost. Zároveň i svěžest máty. Sladkost tak akorát. Je určitě o chlup komplexnější než Longrow. V tomhle případě je prostě vyšší stáří ku prospěchu věci.
0,5:1
Dochuť
Longrow: Máta, ovoce, tráva, dřevo a jemňounký, sotva znatelný kouř.
Bowmore: Lehce olíznutý popelník, slanost mořské vody a máta.
1:1,5
Celkové skóre duelu
2,5:2,5
Nebál bych se říct, že v Longrow je toho víc, je opravdu hodně zvláštní až atypická a pokud by měla možnost zrát v sudech ještě o pět let více, možná by Bowmore i porazila (nebo byla minimálně ještě více vyrovnanějším soupeřem). Mimochodem, jsem zvědavý, co na Longrow řekne Machalik, zapřísáhlý milovník Bowmore Sherry Matured, až ji u mě ochutná. Už teď je mi každopádně jasné, že nezůstane pouze u této jediné láhve z edice Red, která by údajně měla s vydáním zatím poslední, čtvrté verze dozrávání (12 yo Pinot Noir) končit.