Ještě si dovolím malý tip na hodně zajímavou whisky, pánové a dámy. Bude to tedy hlavně pro brněnské, příp. pro ty, kteří mají čas od času přes Brno cestu.
Clynelish 14 yo 46 % se totiž dá v
Hyveco eshopu koupit za vskutku nádherných 926 Kč (ve většině českých webových obchodů se cena pohybuje v rozpětí 1000-1200 Kč a třeba na TWE je v přepočtu za 1350 Kč). Je ale zapotřebí objednat přes web a zadat vyzvednutí na jedné z poboček, protože přímo na těch prodejnách mají z nějakého mně neznámého důvodu mnohem vyšší cenu cca 1150 Kč. Objednání je možné bez registrace a kromě emailu a tel. čísla nemusíte zadávat vůbec nic. Dokonce i jméno si můžete vymyslet, protože vyzvednutí probíhá toliko na základě čísla objednávky.
Zatím jsem dal pouze prvního (sic!) panáka a můžu směle říct, že něco takového či alespoň vzdáleně podobného jsem zatím snad ještě nepil. Voda hodně pomáhá. Ve vůni věci, které zatím nedokážu definovat (možná mi i trochu něčím připomíná irské květinové). Na první doušek lehce nakyslá chuť následovaná hořkostí (ale ani jedno nemyslím negativně), máta, pelyněk. V dochuti jsem cítil banány, ale také kávová zrna, snad i trochu kouře(?). Dochuť je středně dlouhá a spíše sušší. Soudím, že to bude ještě hodně velká zábava se jí propíjet. Myslím, že za ty prachy stojí jako málokterá jiná v téhle cenové relaci.
Podle Ralfyho se jedná o whisky s osobností, komplexní, vcelku náročnou, tedy nic pro začátečníky, příp. lidi zvyklé na vyšolíchané a "jednoduché" whisky typu Glenfiddich či Glenmorangie. Jo, a říkal, že je to nejlepší verze 14leté Clynelish, kterou kdy pil. Dal jí 90 bodů, které pak dokonce ještě zvedl na 91, což dělá málokdy (nemluvě o tom, že málokdy dává známku 90 a vyšší). Ostatně, poslechněte si ho sami.
ralfy review 634 - Clynelish 14yo @ 46%vol (2017)
https://www.youtube.com/watch?v=3BTVTGqM0rY