• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    MLIKARNA: Proc je zakazana?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    trosku se pochlubim dvouma zajimavejma kouskama (v asi prave vznikajici sbirce :D) moji oblibene Famous Grouse

prvni z nich je pomerne raritni a od roku 2012 zakazana 4,5L klasicka Famous

druha pak 30 leta Famous v limitovane edici 1980 (1980 lahvi celkem) kdy FG ziskala oceneni nejprodavanejsi whisky ve skotsku

a abych se priznal, je mi lito je otevrit :/

btw pouzivate nekdo specialni degustacni sklenice s tim nachlazenym kovovym podtackem?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    HERR_FLICK: 5., s označením "Limited Edition" (do uvozovek to dávám proto, že bylo naplněno 12.060 lahví). Má krapet vyšší obsah alkoholu 48,9 % a tohle, mnou uvedené známé složení, které bylo mimochodem i součástí už druhého whisky skandálu, který se téhle společnosti týkal. Kárala ji samotná Scotch Whisky Association. Pro zajímavost, zde je k přečtení odpověď Compass Box: an open letter to the industry.

Předchozí verze jsem neměl možnost zkoušet, takže ani netuším, zda vůbec byly nakouřené.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    STEPNI_VLK: dikmoc prave jeste v cr.. ale ktery vydani je nejlepai nebo je to vicemene jedno?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    HERR_FLICK: Jestli ji někde seženeš a jestli ji neznáš/nemáš, kup si určitě Flaming Heart 5th Edition od The Compass Box. Je to Blended Malt (kdysi označovaná jako Vatted Malt) a je boží! Ostatně, viz kupř. hodnocení zákazníků na The Whisky Exchange či Master of Malt. A navíc, jestli jsi ještě pořád v Anglii, tak pro tebe asi nebude problém vyzkoušet ji někde v baru. Já ji koupil v ČR za něco málo přes 3 tisíce. V aukcích se teď pohybuje kolem 90 liber bez poplatku.

HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    asi jsem nejak zanevrel na sherryove whiskey/
    nikka taketsuru 21yo na me uz prilis sherry, cekal jsem vyvazenejsi a prilis si ji proto nevychutnal.. tohle se mi kdysi stalo s rumy, sebelepsi rum uz nedokazu nijak ocenit
    ugeadail je pro me max hranice, jaky snesu pomer kour/sherry
    nejake hinty na nakourenou komplexni lahev kolem 2-3k?
    diky
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Glen Scotia 15yo dalsi poznatek - pokud vam vadi, jak je ke konci kysela, nelejte do toho vodu. Ani kapicku. Ta kyselost je, cert vi proc, vazana na tu vodu. Zadna voda, pulhodinku vydychnout, a je to naprosto bozska whisky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A do třetice všeho dobrého. Konečně jsem se dokopal k tomu koupit si Wine Preserver, který mi - budu-li chtít - uchová whisky přesně v tom stavu, ve kterém jsem ji zanechal před měsícem, rokem, lety. Přišel mne na 349 Kč, což je vzhledem k funkčnosti a minimálně 120 použitím fér cena.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A když už jsem nakupoval z Anglie, byla by hloupost nepřihodit vzhledem k poštovnému ještě nějakou tu další láhev. Balvenie 2002 Peat Week 14yo je první nakouřená whisky od Balvenie po více než 50 letech. Byla by tudíž hloupost ji nevyzkoušet. Jo, a už delší dobu jsem toužil po tomhle na pohled famózním lahvování od Signatory Vintage. Navrch k tomu pasu po dobře hodnocené whisky od palírny Mortlach, která je známa svými silnými, robustními destiláty, které doslova milují sudy po sherry a bez problémů dávají třebas i několik desítek let dlouhé zrání. Obojí se sešlo v podobě Mortlach 1998 18yo lahvované speciálně pro The Whisky Exchange.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Něco pro změnu. ;) Řemeslný gin vyráběný bývalým biologem (nyní farmář a chovatel včel), který se nějak zapomněl vrátit ze svého výzkumu životního prostředí v Dify Valley, oblasti zařazené do dědictví UNESCO coby jedna z World Biosphere Reserves, ve spolupráci s jeho bratrem, který má pro změnu bohaté zkušenosti s průmyslem výroby alkoholických nápojů.

Pollination Gin is made with 29 botanicals including 19 which are locally foraged, including chamomile, lemon balm, rowan berry and bramble. Others are obtained from the foothills of Mount Snowdon and around the Welsh county of Gwynedd. A creamy and herbaceous gin that works equally well mixed one part to three parts tonic as it does in classic cocktails such as a Gimlet or Martini.

Due to the seasonality of the botanicals, it cannot be made all year round, and is only produced in batches of around 100 bottles at a time. This is a gin made in a London Dry style, but with a Welsh heart.

Pollination Gin - Dyfi Distillery, Wales - Gin Foundry Review
    http://www.ginfoundry.com/gin/pollination-gin/

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Na ten kyselej ocas si budu muset zvyknout. Zacatek naopak sladkej, trosku cokoladovej, ovocnej. Ten konec je docela osvezujici. Chuti. Naleju druhej panak, a kdyztak jeste poreferuju, kdybych na neco prisel.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Nalito, nechavam ji vydychnout s malinou kapickou vody: vyrazna vanilka, horka cokolada, v pozadi troska suseneho ovoce a karamelu. Snad nikdy mi zadna whisky nevonela tak prijemne. Zatim jen vune (mozna pojedu pro zenu), stay tuned.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak ještě doplnění k objednávce od webového obchodu Vinotéka Dios, ať to máme kompletní. Dnes mi volala paní, že láhev, kterou jsem si objednal 30. června (ano, vidíte dobře, skutečně před 2,5 měsíci), mi nakonec nejsou schopni dodat. Přitom mi nějaká její zaskakující kolegyně v polovině července psala, že je láhev na kolkování, pročež to tak dlouho trvá. Což lze asi jen těžko chápat jinak, než že už je u nás v ČR, a že je jen otázkou času, kdy mi ji doručí. Informaci prý dostala od vedení.

Suma sumárum, třetí objednávka od nich a třetí zrušená objednávka. Fakt nemám slov... A slova nenacházela ani ta, která mi volala. Víceméně jen řekla, že mám ve všem pravdu, ale že ona s tím prostě nic neudělá. A asi tak pětkrát se mi omluvila.

Vinotéka Dios = předražená nefunkční mrdka. Tečka.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: On Ralfy má občas poněkud idealistické názory, ale k tomu jeho zápalu pro věc to tak nějak patří. Je něco jako kazatel (nejen) whisky. Tak či tak je chodící studnicí moudrosti. A také se mi líbí, že klade důraz na lokálnost, využívání místních surovin a komunitu. Dokonce čas od času draží některou ze svých lahví a výtěžek z dražby věnuje nějakému lokálnímu spolku, dobročinné společnosti apod.

Jinak na whisky od Glen Scotia jsem také zvědavý, zvláště pak když se v mém případě jedná o IBs. Zatím jsem neměl tu čest ochutnat nic z jejich produkce. 14 stovek za 15yo whisky v tvém případě je navíc super cena! A konečně se na tu flašku po opětovném redesignu dá dívat (ten předchozí vzhled byl strašně odpudivý). Za tuhle cenu si ji asi koupím také - už jen pro to edukativní srovnání oficiálního (blendovaného) a nezávislého (single cask) plnění. Každopádně čistě pro zajímavost, na počátku 20. století byla produkce téhle palírny hodnocena mezi blendery whisky dokonce výše než ta z palírny Springbank.

PS: Dej pak určitě vědět, jak se ti s ní vede.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: V tom videu nize ma Ralfy dobrou (byt trosku idealistickou) uvahu na tema kvalitativni rozdily mezi sarzema.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Koukat na Ralfyho je nebezpecny, vynesl do nebes
    ralfy review 675 - Glen Scotia single malt 15yo @ 46%vol
    https://www.youtube.com/watch?v=m1Z0LAnsnuI

coz vede k tomu, ze jsem ji hned objednal. Jsem napnutej jak ksandy, celkem se tesim.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A když už jsem tu zmiňoval ty láhve na cestě,... tak dnes všechny v pořádku dorazily.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Myslím, že teď se sem perfektně hodí tohle Ralfyho video z počátku tohoto roku. Mimochodem, asi je zbytečné to říkat, ale tenhle člověk je pro změnu můj whisky guru. Bez prdele.

ralfy review 621 - collectable whiskies update 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=8tcxXAHJOGc
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: On už ti za mě víceméně odpověděl Herr_Flick, ale ještě k tomu přeci jen něco málo dodám.

Ani na firmu, ani pro kamarády nekupuju. Je to pro mě aktuálně ten největší koníček a jak známo, to pak člověk peníze prostě zase až tak moc neřeší. Mně navíc pomáhá fakt, že nemusím živit rodinu a děti.

Co se týče financí, tak průměrná cena vychází tak zhruba 2 tisíce na láhev, pročež si to můžeš celkem snadno spočítat. Rozhodně nekupuju láhve jako investici. Dokonce k tomu mám svým způsobem odpor. A ano, některé bych už nyní mohl prodat s docela velkým ziskem, o tom žádná. Ale pro mne je to čistě naučná a zábavná záležitost. Baví mě porovnávat styly jednotlivých palíren, baví mě srovnávat oficiální a nezávislá plnění, jeden destilát ovlivněný stařením v různých sudech, starý styl výroby s tím novým, kouřové whisky s nekouřovými... a co mě baví ze všeho nejvíc, jsou pak degustace s Machalíkem, resp. s kamarády.

Poslední dobou jsem nakupoval víc než dost hlavně z toho důvodu, že jsem na různých místech (web, kamenné obchody) potkával láhve, které budou co nevidět nesehnatelné, nebo strašně předražené. Nikde není psáno, že musí člověk okamžitě otevřít každou láhev, kterou koupí. S trochou disciplíny máš prostě luxusní archiv, který ti vydrží minimálně několik let, ne-li desetiletí. Třebas Ralfy v jednom z videí říkal, že je krásné mít jednu láhev na každý měsíc v roce... po zbytek života. A hrozně se tomu řehtal. A já též. No, a musím přiznat, že právě sledování jeho videí mě v tomto ohledu celkem slušně "nakazilo".

Mimochodem, ani zdaleka nevypiju tolik whisky, jak uváděl Herr_Flick. Sem tam si dám panáka či dva, někdy i několik dnů na whisky ani nepomyslím. Jen se kochám pohledem na láhve. Aktuálně jich mám otevřeno 21. K tomu dalších pár desítek v archivu. A navrch k tomu jsou 4 aukční flašky právě teď na cestě z Velké Británie.

Ano, jsem magor do whisky. Ber, nebo nech být.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    BRUKEV: hehe co to je za otazka? Koupim - vypiju, co je na tom? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam