• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem definitivně přidal další palírnu na seznam těch oblíbených. Už po ochutnání Glengoyne 21yo mi bylo jasné, že ta kvalita tam rozhodně je. :) Před pár dny mne o tomtéž přesvědčil už první panák z Cask Strength Batch No. 001 (kam se na ní hrabe Aberlour A'bunadh). A tohle video mě nejspíš definitivně přesvědčilo o tom, že všechno to, co jsem až doposud četl, nejsou jen čistě marketingové žvásty. Mimochodem, sice je dlouhé jak pohádka, začíná poněkud zvláštně a vlažně, ale pak se pánové rozjedou a naservírují spoustu zajímavých informací. Takže až budete mít někdy cca hodinu času, nalijte si panáka whisky a pusťte si ho k tomu. Zvláště pak patříte-li mezi fanoušky Glengoyne.

    2017 Glengoyne Live Tasting
    https://www.youtube.com/watch?v=n1wlhmLfJZI
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Už je to mraky let, co nám tady [ MACHALIK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] poprvé doporučoval (a pak ještě v několika dalších příspěvcích) Deanston 12yo. Pozorní čtenáři této diskuse zajisté vědí, že jsem ho nakonec poslechl a jednu láhev si koupil. Myslel jsem si, že už tak znovu neučiním, nicméně Ralfy teď udělal re-review Deanston 12yo v novém designu a konstatoval, že jako jedna z mála těch, které recenzoval opakovaně, se v ještě zlepšila. To zní jako výzva.

    Mimochodem, nejspíš jsem přišel na to, proč Machalikovi chutnal jak Deanston 12yo, tak Clynelish 14yo, který pak koštoval u mě doma. Jak asi tušíte, existují různé druhy "new make spirit": ovocný, olejnatý, travnatý, sirnatý atd. No, a jedním z nejvzácnějších stylů je tzv. voskový. Ve Skotsku jsou pouhé 3 palírny, které ho dosahují, a to Clynelish (která je jím vyhlášená), Deanston a Dailuaine. Přičemž Dailuaine k němu přišla tak trochu jako slepý k houslím: Svého času totiž suplovala palírnu Clynelish, která byla uzavřena kvůli modernizaci, poněvadž obě patří nadnárodnímu koncernu Diageo. Z toho důvodu tam byla roku 2005 výrazně prodloužena fermentace. Délka fermentace je jedním z faktorů, které přispívají ke vzniku voskového destilátu. Mezi další pak patří mimo jiné čistá mladina ("wort") a v případě Clynelish také zbytky olejů z třetí části destilace, ocasu (tvz. feints), tedy to, co je v jiných palírnách odstraněno.

    Samotného by mě to nenapadlo. Ale je fakt, že když jsem po tomhle zjištění zkoušel porovnávat Deanston 12yo a Clynelish 14yo, jistá podobnost tam byla. Byť ani omylem nechci říct, že by byly stejné. Na to je Clynelish až příliš osobitá. Jedna z těch whisky, do které když se zamilujete, tak už není cesty zpět.

    ralfy review 716 - Deanston 12yo @46.3%vol (re-reviewed 2018)
    https://www.youtube.com/watch?v=cIFSZZ0SNfo
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Tak jsem tu nechal hodinku vydychnout jeste jednu sklinku ty Glencadam, a asi ji miluju. Bez vody je krasne sladka po karamelach, ovocna (merunky?), s nakyslym koncem, svezi, lahodna. Nelejte do toho vodu, a dejte tomu cas. Za ty penize (Maneo 1395 kc) bozi koupe. Ralfy je buh, nejdriv Glen Scotia 15yo, a ted tohle. Mam s tim panem asi trochu podobny chute.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Od nekoho kdo tomu, na rozdil ode me, rozumi :-)

    ralfy review 708 - Glencadam 15yo @ 46%vol
    https://www.youtube.com/watch?v=Dfl4RpmKlPA&t=49s
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Glencadam 15yo je neco, co jsem jeste nikdy nepil. Je to nejspecifictejsi whisky, kterou jsem kdy ochutnal. Coz ovsem neznamena, ze by nebyla dobra. Cerstve posecena trava, citrusova horkost, slabe nakysla, s mohutnym nahorklym rozvinutim vprostred dousku, aby pak presla v horkosladkokysely maximalne prijemny ocas. Pokud chcete neco, co se nicemu nepodoba, totalne charakterni whisky, tak tohle je tip.

    A protoze kosmir musi byt v rovnovaze, tak jsem si k ni koupil odporne konvencni, lec naprosto fenomenalni Glenlivet 18yo. Vim, ze je to provar, ale ja ji proste rad :-).
    MTO
    MTO --- ---
    ARASHID17
    ARASHID17 --- ---
    Víte že Glentgrant již nemá v Čr distributora?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: ja uz nedavno o nejakym jinym whisky investment fundu cetl.. a nebyli ze svedska teda.. namatkou jsem nasel treba tohle: https://www.whiskyinvestdirect.com/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: A až ta bublina splaskne, zbudou jim jen oči pro pláč. Jako už několikrát v historii whisky průmyslu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ale abych nebyl jen vyloženě negativní, tak jsem si chuť spravil třetím panákem. Nalil jsem si Balvenie 14yo Peat Week 48,3 % a opět nezklamala. Kouř a rašelina už sice nejsou ani bezprostředně po nalití tak patrné, jako tomu bylo při prvním panáku, ale pořád je to tam. Tohle je jedna z nejjemnějších kouřových whisky, kterou jsem kdy pil. A zároveň není ani nijak přeslazená. Po rozkápnutí jde v chuti krásně do kávy, kávového likéru či kávové náplně oplatek, zeleně a vinohradnické broskve. A dochuť je delší, hořko-kyselá se zázvorem a hroznovým semínkem či meruňkovým jadýrkem na úplném konci. Ideální úvodník do světa rašeliny pro ty, kteří s ní ještě nemají žádnou zkušenost. Jen škoda, že se u nás nedá sehnat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mám dnes nějakou chandru, tak jsem se jal překoštovat nějaké ty vzorky, co jsem si přivezl z Whisky Life! Prague.

    Springbank 1990 25yo 42,7 % (plnění pro Whisky festival v Malé Morávce, jestli se nepletu) mě ani na podruhé nikterak zvlášť nezaujala. Projev je hodně tichý a celkově je hozená hrozně moc do hořka. A to mám hořkou chuť rád. Řekl bych, že jí tak nějak chybí komplexnost. V chuti kůra grepu, kokosová dužnina a s vodou pak nezralá broskev, nezralá jahoda a pepř. Dochuť je delší, lehce zázvor, zeleň a s vodou kávové zrno, mýdlovost a ještě větší hořkost.

    Aberlour A'bunadh Batch 57 60,7 % jsem si vzal na paškál jako druhou. A též mne tedy nikterak zvlášť nepotěšila. Voní po umělých malinách, síře, najde se leštidlo na nábytek či matoliny. V chuti malina, pomeranč a sušený banán. S vodou nezralá jahoda a natrpklost. Celkově mi to přijde jako důsledek buď unavených sudů, nebo krátké doby staření, případně obojího. Prostě působí na můj vkus až moc mladě.

    Suma sumárum, ani jednu z těch lahví bych si domů nepořídil, resp. nestojí za ty peníze, za které se dají sehnat.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Njn, v patky to asi bude se saunou... :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Dík. Sranda je, že dokud se nezateplila ta skleněná vstupní část, tak si lidé stěžovali na pravý opak, a sice že je tam docela zima. :) Ale myslím, že tohle už tam padlo: jakmile se zvýší počet lidí nad určitou míru, tak je tam problém s vyšší teplotou a vlhkostí. Bude se to muset nějak řešit.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Ja bych mel jedinou pripominku - strasny vedro:-)

    Jinak obsluha znala a prijemna, prostredi moc hezky, nabidka v poradku - priste budu muset vyzkouset nejaky ty vase specialni plneni. Pro me nejlepsi Ledaig 10y a Laphroig Lore.

    Kamarad bohuzel nepije whisky a je silne vysazenej na konaky, takze by urcite uvital jejich vetsi nabidku. Ale my se do brna dostaneme jednou za rok, takze to prezije... :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Když je na topince, tak je tam ten kouř jen tak lehce na pozadí, ale furt je cítit. V samotném bez topinky je to ještě markantnější. Ale vzhledem k tomu, že té whisky jde tuším pouze malý panák (možná ani to ne) na kilo masa, nikomu bych bez vyzkoušení nevěřil, že to tam bude takhle znát. Dokonce i ten tatarák s Johnnie Walkerem mi při ochutnávce přišel subjektivně lepší, jemnější.

    Jinak se klidně rozepiš víc ohledně dojmů, podobně jako VOZKA. Nutit tě samozřejmě nechci a nemohu, ale jako zpětná vazba je to nedocenitelné.
    EARL
    EARL --- ---
    Tatarak ve verzi kourovej (s Laphroaigem) - super!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Díky moc za obsáhlé dojmy. Vidíš, přesně na tu škvarkovou pomazánku na bílovickém kvasovém chlebu jsem zapomněl, kua. A to jsem jí něco sežral při zkoušení věcí z kuchyně. :) Je fakt jak od mámy.

    Jinak pokud by to někoho zajímalo, tak tady se slečna rozkecala výrazně víc než já:

    AtBars | Brno má další Bar, který neexistuje
    http://www.atbars.com/2018/01/29/brno-ma-dalsi-bar-ktery-neexistuje/#
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Já jsem nakonec byl už dneska :) před devátou bylo skoro plno, ale na bar jsme se vešli, později se trochu překvapivě bar spíš vyprázdňoval.
    Tatarák jsem nezkoušel, ale škvarková pomazánka byla výborná. Atmosféra super, mně to přišlo jako Bar, který neexistuje v menším a soukromějším a míň okázalém, tedy zhruba to, co jsem čekal. Znám pár lidí, kterým vadí permanentní úsměvy a "úslužnost" barmanů v BKN protože jim to přijde nepřirozené, já mezi ně nepatřím, ale pokud vy ano, bude vám to vadit i tady.

    Whisek je samozřejmě hafo, ale ve značně unaveném stavu (to není eufemismus pro nic, byl jsem nevyspalej a hladovej a tudíž blbej) jsem úplně nepochopil logiku jejich neabecedního uspořádání na lístku, takže hledat v něm bylo trochu obtížné. Tak jako v BKN ale lístek vlastně není potřeba a obsluha je na moje potřeby dostatečně znalá a velmi ochotná poradit.

    Na doporučení barmana (podobné zadání jak jsem psal tady VOZKA, jen stručněji) jsem si dal whisky dvě:
    Glenkinchie 12, což bylo super - celkem jemné a jednodušší, sladší a výrazně ovocné, ale velmi příjemným způsobem a ne tak jemné že by to byla nuda. To si určitě ještě dám a je to jedna z věcí, které jsem hledal - úplně jiné než to co znám z Islay, ale přitom výrazné, fakt že je ta chuť skoro až podbízivá mi vlastně nevadí.
    BenRiach 12 Sherry wood, což mě moc nebavilo, ale beru to jako rozumný intro do toho, co můžou udělat sudy od cherry.

    No a pak jsem měl tu Glen Scotia 15, která byla samozřejmě výborná, ale ne tak průhledná na první napití, tam to vidím spíš na tu láhev a posouzení potom :)).
    A na závěr Ledaig 10, tedy zase kouř, ale VÝBORNEJ, jsem unešenej. Úplně chápu, co
    MALEJ_EJCKA myslel tou zpocenou ovcí, která mimochodem barmana naprosto odbourala a říkal že si to musí do poznámek zapsat - máš v novém whisky baru zvěčněn svůj odkaz :)). Říkal mimochodem, že za ten zkušební týden to byla asi druhá nejprodávanější whisky po Laphroaigu.

    Takže za mě dobrý a přijdu zas, snad jen ceny za některý whisky v lístku se mi na první pohled zdály vyšší, ale konkrétně už nevim co to bylo.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: Zitra vecer tam jsem jako na koni!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam