• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: U tech nejtmavsich bowmorek mas pocit, ze se to do tech sudu po sherry lilo hned po jejim stoceni a lezelo to v nich roky. :) Vcera jsem na toto tema diskutoval s barmanem v Banker’s. Stezoval si, ze u rumu se mu to zda jeste horsi. Nakonec jen konstatoval, ze je to bezna praxe. :/ Do urcite miry se to v chuti udajne nepozna. Nicmene u nekterych rumu je to udajne do oci bijici. No a pak jeste u Bowmore Darkest. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejhorší na tom je, že za tím zprzněním velmi pravděpodobně stojí ti zkurvení Japonci, co je v r. 1994 koupili, stejně jako Auchentoshan.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: jj. koukal. tak sem to pobral správně. nemá je rád... a ví proč. v zásadě souhlasím. já z nich byl pár let zpátky taky hezky odvařenej, ale postupem času byly nahrazeny zajimavějšími kousky... a taky vím proč. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Je to rozhodně o tom množství. Díval ses i na to 733 Extras? Tam to tuším rozvádí více. A jinak si spíš myslím, že ho u Bowmore sere ta nezajímavost klasických plnění ve srovnání s tím, co dokáže tahle whisky nabídnout, když není zprzněná. Ten karamel (a filtrace za studena) tomu pak už jen nasadí korunu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Mimochodem, když už se tu objevil Ralfy... nepomohl by mi někdo najít logiku v tom, že v jedné recenzi s klidem doporučí Glenfiddich 12y (recenze 712), která je dobarvovaná karamelem a následně sjede Bowmore (recenze 733) právě za karamel? Přičemž tam obecně kritizuje použití karamelu. Uniklo mi něco? Je to v tom množství, které Bowmore do whisky přidává? Nepředpokládám, že by William Grant & Sons dělali pro britský trh nekaramelovou verzi.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: :) Ralfy vždy potěší. :) Jen by mu už někdo mohl poslat s nějakou lahví i novou košili. Já na ten Highland Black pak taky ještě koukal a zdá se, že to bude docela slušné (btw. včera jsem si domů přinesl Islay Mist Peated Reserve a s klidným svědomím si dal panáka). Třeba na ni na cestách Evropou někde narazím. Fajn tip.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Žádné soutěži se nedá věřit. Stejně tak ale ani žádnému recenzentovi, nemáš-li dlouhodobě zjištěno, že máte plus mínus podobné chutě. Stoprocentně můžeš věřit tak maximálně vlastnímu úsudku - a ani tomu ne vždy a za všech okolností. Nicméně o tomhle řetězci slýchám dlouhodobě, že ta jejich speciální plnění whisek nejsou špatná. Highland Black 8yo bude prostě obyčejný blend, který neurazí (Ralfy mu kdysi dal dokonce 88/100), Glen Marnoch na tom bude s kvalitou rozhodně lépe, ale měnit se to bude plnění od plnění, viz hodnocení na Whiskybase.

    ralfy review 721 - Highland Black 8yo Blended Scotch
    https://www.youtube.com/watch?v=jMnV7zVSo3o
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Spirits Business Scotch Whisky Masters? Da se tomu verit? Trochu mi to pripomina PR based “souteze” Jednicka v cerstvost nebo Uzivatelsky nejprivetivejsi banka roku. :/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: mas to v poste
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    WAMP_ELF: Dekuju :-) mám to z mobilu. To tu není :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: otevri ten aktivni nadpis.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Urguju rodiče, aby nakoupili. Která to je?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: vecna skoda
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejlepší whisky na světě nemusí být drahá. Řetězec Aldi vyhrál s lahví za 15 eur

    Škoda, že zrovna tenhle obchodní řetězec nefunguje i u nás.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Sice opožděně, nicméně lépe později než nikdy, že ano. Měl bych pro vás jeden tip na základě ochutnávky v rámci Whisky festivalu v Malé Morávce. Jedná se o Ardmore Vintage 1996 20yo 49,3 %, která zrála ve 1st fill ex-bourbon a ex-Islay sudech (vzhledem ke společnému vlastníkovi Beam Suntory lze předpokládat, že se jedná o sudy z palírny Laphroaig). Pro mě to byla whisky festivalu z těch zhruba 25 vzorků, které jsem ochutnal.

    Nos: Lehce kouř, vařený celer, oříšky, lehce karamelka, (s H2O) slaný karamel, kávový krém, rebarborový koláč.
    Chuť: Kofila, nasládlost, bílá čokoláda, (s H2O) mléko s medem, karamelové salko, kávová náplň laskonek, bikava.
    Dochuť: Dřevo (lehce), celkově spíše delší, (s H2O) do travního stvolu, zjemněno, lehce kořenitost, čili.

    Mimochodem, vřele doporučuju nákup na The Whisky Exchange (£66.95), příp. Master of Malt (£67.38). I s poštovným vás to totiž vyjde mnohem levněji než u nás, kde ji seženete za cenu kolem 3 tisíc!

    A jedno příjemné bonusové zjištění, které jsem včera učinil. Při objednávce nad 300 liber máte u Master of Malt poštovné do ČR zcela zdarma! Naprostá pecka a sen všech, co buď objednávají ve velkém, nebo rádi dělají hromadné objednávky pro vícero lidí. A zároveň velká konkurenční výhoda MoM oproti TWE.

    PS: Ralfy v rámci svých reviews několikrát blahořečil Ardmore, zvláště pak plnění od nezávislých. Na to konto jsem k objednávce z MoM přihodil tuhle mladou krásku od Berry Bros. & Rudd, která zrála v sudu po Laphroaig whisky.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---

    nepatral jsem, treba je to z replikatoru :::
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Not all ‘Japanese whisky’ is Japanese whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/19680/not-all-japanese-whisky-is-japanese-whisky/

    Doporučuju všemi deseti k přečtení všem případným zájemcům o "japonskou" whisky. Tak trochu mi to připomíná nechvalnou pověst kanadské whisky, resp. jejího 9.09% rule.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Italská Sambuca Antica Classic. Servíruje se s kávovým zrnem, příp. se přidává do kávy.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    zdar znalci, jakou anýzovku byste doporučili do domácího baru? Znám jenom pastis a ouzo, nechám se rád nasměrovat i jinam.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GOSHEWAN: Asi tak :-)

    Ballantines 17y 0.7L 40% - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/ballantines-17y-0-7l-40-ean5059-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam