• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Urguju rodiče, aby nakoupili. Která to je?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: vecna skoda
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejlepší whisky na světě nemusí být drahá. Řetězec Aldi vyhrál s lahví za 15 eur

Škoda, že zrovna tenhle obchodní řetězec nefunguje i u nás.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Sice opožděně, nicméně lépe později než nikdy, že ano. Měl bych pro vás jeden tip na základě ochutnávky v rámci Whisky festivalu v Malé Morávce. Jedná se o Ardmore Vintage 1996 20yo 49,3 %, která zrála ve 1st fill ex-bourbon a ex-Islay sudech (vzhledem ke společnému vlastníkovi Beam Suntory lze předpokládat, že se jedná o sudy z palírny Laphroaig). Pro mě to byla whisky festivalu z těch zhruba 25 vzorků, které jsem ochutnal.

Nos: Lehce kouř, vařený celer, oříšky, lehce karamelka, (s H2O) slaný karamel, kávový krém, rebarborový koláč.
    Chuť: Kofila, nasládlost, bílá čokoláda, (s H2O) mléko s medem, karamelové salko, kávová náplň laskonek, bikava.
    Dochuť: Dřevo (lehce), celkově spíše delší, (s H2O) do travního stvolu, zjemněno, lehce kořenitost, čili.

Mimochodem, vřele doporučuju nákup na The Whisky Exchange (£66.95), příp. Master of Malt (£67.38). I s poštovným vás to totiž vyjde mnohem levněji než u nás, kde ji seženete za cenu kolem 3 tisíc!

A jedno příjemné bonusové zjištění, které jsem včera učinil. Při objednávce nad 300 liber máte u Master of Malt poštovné do ČR zcela zdarma! Naprostá pecka a sen všech, co buď objednávají ve velkém, nebo rádi dělají hromadné objednávky pro vícero lidí. A zároveň velká konkurenční výhoda MoM oproti TWE.

PS: Ralfy v rámci svých reviews několikrát blahořečil Ardmore, zvláště pak plnění od nezávislých. Na to konto jsem k objednávce z MoM přihodil tuhle mladou krásku od Berry Bros. & Rudd, která zrála v sudu po Laphroaig whisky.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---

nepatral jsem, treba je to z replikatoru :::
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Not all ‘Japanese whisky’ is Japanese whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/19680/not-all-japanese-whisky-is-japanese-whisky/

Doporučuju všemi deseti k přečtení všem případným zájemcům o "japonskou" whisky. Tak trochu mi to připomíná nechvalnou pověst kanadské whisky, resp. jejího 9.09% rule.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Italská Sambuca Antica Classic. Servíruje se s kávovým zrnem, příp. se přidává do kávy.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    zdar znalci, jakou anýzovku byste doporučili do domácího baru? Znám jenom pastis a ouzo, nechám se rád nasměrovat i jinam.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GOSHEWAN: Asi tak :-)

Ballantines 17y 0.7L 40% - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/ballantines-17y-0-7l-40-ean5059-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    VONTRIX: Ta je fajn, ale sehnatelna je v pohode - jen ne do 1K (:
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    STEPNI_VLK: Ja jeste doplnim Ballantines 17y - je uz skoro nesehnatelna, ale narazil jsem na ni v Manchesteru na letisti, kde byla ochutnavka whisky a dal se do reci s chlapikem, co to nabizel. Zadny brigadnik a docela se vyznal. Doporucil mi prave 17y a musim rici, ze jsem byl maximalne spokojeny.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    WUKONG: STEPNI_VLK: Díky! Jste zlatí. Já i mé lahve jsme vám zavázáni. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Za mě je skvělou míchanou whisky William Lawson's 13yo. Chutná i mně a navíc mne nikdy nezklamala, když jsem ji v baru doporučoval začátečníkům ve světě whisky. Jen si teď nejsem jist, zdali je či není dobarvovaná.

https://www.eshop.maneo.cz/william-lawsons-13y-1l-40-ean5634-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php

Jen slova chvály jsem pak slyšel pět na Great King Street od Compass Box. Ta je navíc zcela určitě nejen Natural Colour, ale i Non-chill Filtered. Osobní zkušenost s ní nicméně nemám.

https://www.eshop.maneo.cz/compass-box-great-king-st-0-5l-43-ean5274-skup2Zn1ak3Zn1ak10.php

A jestli stojíš o trochu té rašeliny, tak určitě nemiň Campbeltown Loch od palírny Springbank. Fotka láhve z linku napovídá, že barvená rozhodně nebude. Navíc je tento blend známý vyšším podílem malt whisky.

https://www.eshop.maneo.cz/campbeltown-loch-0-7l-40-ean4996-skup2Zn1ak3Zn1ak10.php

Obecně nicméně doporučuju raději blendy ve stáří kolem 12 let. Zatímco třeba základní Ballantines je dobrá tak maximálně do koktejlů či smíchaná s nějakým nealkem, tak Ballantines 12yo už se dá celkem vychutnat i samotná (měl jsem tu čest na festivalu Whisky Life! Prague).

Bonus: Hankey Bannister Heritage Blend. Inver House se prý pokusili vytvořit míchanou whisky tak, jak se vyráběla před desítkami let. Hodně zvláštní ve vůni i v chuti. A Ralfy jí ve svém review 420 ocenil 87/100. Přítomností E150a si nicméně nejsem jist.

https://www.eshop.maneo.cz/hankey-bannister-heritage-blend-0-7l-46-ean5793-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    JAKOUBEK: koupil jsem si na doporučení Loch Lomond peated malt a moc mi to chutná. dá se sehnat za 700,-. jen nevím jak je na tom s karamelem.
    Loch Lomond Peated Malt - Loch Lomond - Skotsko, Highland - Požitek.cz
    https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/loch-lomond/loch-lomond-peated-malt.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nenarazil jste náhodou někdo na dobrý blend (který není dobarvovaný karamelem), popř. na levnější single malt (500 - 1000 Kč)? Mám trochu zábrany lít do návštěv dražší whiskey, kterou mám doma. Typově něco jako Finlaggan Eilean Mor nebo Ardmore Legacy. Kouř a řasy neva. ;) Předem děkuju.
    ARASHID17
    ARASHID17 --- ---
    FATTY: Rozhodně stojí za podivaní Talisker na Skye Island..samotný ostrov parádní a palírna také zajímavá =)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Skotsko chce zabránit nadměrnému pití, zavedlo minimální cenu za alkohol - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...alni-cena-dmm-/eko-zahranicni.aspx?c=A180502_092622_eko-zahranicni_div
    FATTY
    FATTY --- ---
    Kamarad planuje vylet do Skotska. Mate nekdo tipy, jako palirny stoji za to navstivit? Pro co nejrozumejsi zazitek, bez turistickych nebo marketingovych sracek okolo..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tomatin Contrast - Bourbon Matured + Sherry Matured (1973 - 1977 - 1988 - 1991 - 2002 - 2006) 46 % - první dojmy

Zkusil jsem na úvod klasicky zakroužit se skleničkami a vytvořit tak linii, ze které postupně stékají kapky. A dostalo mě, jak dlouho to trvalo, než začaly stékat a jak pomaličku stékaly u ex-bourbonu ve srovnání s ex-sherry.

Na nos je jasně výraznější ex-sherry s dominantním Toffifee tónem, s nepatrnou zatuchlinou (ale v pozitivním slova smyslu) na pozadí. To se asi dalo čekat. U ex-bourbon jen lehounce lak na nehty a čerstvě posečená tráva.

V chuti ex-bourbon Tomatinu je na první dobrou krásně výrazný vanilkový puding. V chuti ex-sherry pak jemná nakyslost, oříškovost, která pokračuje až do lískooříškové náplně bonbonů z bonboniér.

S vodou je ex-bourbon parfémovitější ve vůni a sladko-kyselá, citrusovitější v chuti. Ex-sherry je na nos snad ještě víc karamelovo-oříšková a v chuti něco jako slaná karamela s lehkou zemitostí (ještě trochu víc vody a času a je tam i chuť zralého červeného jablka).

Hlavně u ex-sherry Tomatinu je v dochuti krásně cítit vliv sudů z těch starších ročníků: dub, taniny, jemně svíravá chuť a něco jako křída. A ta dochuť je neskutečně dlouhá... Dochuť ex-bourbon jde pro změnu do nahořklé kůry citronu a té bílé slupky grepu mezi kůrou a dření. A s délkou té u ex-sherry si rozhodně nezadá.

Suma sumárum: Po neustálém přecházení od skleničky ke skleničce se mi ty dojmy - vzhledem k délce dochutě u obou - pak už začaly krapet prolínat. Takže pak už jsem raději nezapisoval nic. Nicméně první dojmy veskrze pozitivní. A vskutku, jedná se o spíše tišší single malt whisky, svým způsobem docela blízkou Auchentoshan, řekl bych, jen bez těch výrazných tónů lepidla ve vůni a kyseliny citrónové v chuti.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak, pustím si nejnovější review od Ralfyho a jdu na věc. ;) Jsem zvědavý, jestli se potvrdí to, co jsem slyšel, a sice že Tomatin je takový Auchentoshan z Inverness...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam