• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: mas to v poste
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    WAMP_ELF: Dekuju :-) mám to z mobilu. To tu není :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RUTHLESS: otevri ten aktivni nadpis.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Urguju rodiče, aby nakoupili. Která to je?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    STEPNI_VLK: vecna skoda
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nejlepší whisky na světě nemusí být drahá. Řetězec Aldi vyhrál s lahví za 15 eur

Škoda, že zrovna tenhle obchodní řetězec nefunguje i u nás.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Sice opožděně, nicméně lépe později než nikdy, že ano. Měl bych pro vás jeden tip na základě ochutnávky v rámci Whisky festivalu v Malé Morávce. Jedná se o Ardmore Vintage 1996 20yo 49,3 %, která zrála ve 1st fill ex-bourbon a ex-Islay sudech (vzhledem ke společnému vlastníkovi Beam Suntory lze předpokládat, že se jedná o sudy z palírny Laphroaig). Pro mě to byla whisky festivalu z těch zhruba 25 vzorků, které jsem ochutnal.

Nos: Lehce kouř, vařený celer, oříšky, lehce karamelka, (s H2O) slaný karamel, kávový krém, rebarborový koláč.
    Chuť: Kofila, nasládlost, bílá čokoláda, (s H2O) mléko s medem, karamelové salko, kávová náplň laskonek, bikava.
    Dochuť: Dřevo (lehce), celkově spíše delší, (s H2O) do travního stvolu, zjemněno, lehce kořenitost, čili.

Mimochodem, vřele doporučuju nákup na The Whisky Exchange (£66.95), příp. Master of Malt (£67.38). I s poštovným vás to totiž vyjde mnohem levněji než u nás, kde ji seženete za cenu kolem 3 tisíc!

A jedno příjemné bonusové zjištění, které jsem včera učinil. Při objednávce nad 300 liber máte u Master of Malt poštovné do ČR zcela zdarma! Naprostá pecka a sen všech, co buď objednávají ve velkém, nebo rádi dělají hromadné objednávky pro vícero lidí. A zároveň velká konkurenční výhoda MoM oproti TWE.

PS: Ralfy v rámci svých reviews několikrát blahořečil Ardmore, zvláště pak plnění od nezávislých. Na to konto jsem k objednávce z MoM přihodil tuhle mladou krásku od Berry Bros. & Rudd, která zrála v sudu po Laphroaig whisky.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---

nepatral jsem, treba je to z replikatoru :::
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Not all ‘Japanese whisky’ is Japanese whisky | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/features/19680/not-all-japanese-whisky-is-japanese-whisky/

Doporučuju všemi deseti k přečtení všem případným zájemcům o "japonskou" whisky. Tak trochu mi to připomíná nechvalnou pověst kanadské whisky, resp. jejího 9.09% rule.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Italská Sambuca Antica Classic. Servíruje se s kávovým zrnem, příp. se přidává do kávy.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    zdar znalci, jakou anýzovku byste doporučili do domácího baru? Znám jenom pastis a ouzo, nechám se rád nasměrovat i jinam.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GOSHEWAN: Asi tak :-)

Ballantines 17y 0.7L 40% - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/ballantines-17y-0-7l-40-ean5059-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    VONTRIX: Ta je fajn, ale sehnatelna je v pohode - jen ne do 1K (:
    VONTRIX
    VONTRIX --- ---
    STEPNI_VLK: Ja jeste doplnim Ballantines 17y - je uz skoro nesehnatelna, ale narazil jsem na ni v Manchesteru na letisti, kde byla ochutnavka whisky a dal se do reci s chlapikem, co to nabizel. Zadny brigadnik a docela se vyznal. Doporucil mi prave 17y a musim rici, ze jsem byl maximalne spokojeny.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    WUKONG: STEPNI_VLK: Díky! Jste zlatí. Já i mé lahve jsme vám zavázáni. :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Za mě je skvělou míchanou whisky William Lawson's 13yo. Chutná i mně a navíc mne nikdy nezklamala, když jsem ji v baru doporučoval začátečníkům ve světě whisky. Jen si teď nejsem jist, zdali je či není dobarvovaná.

https://www.eshop.maneo.cz/william-lawsons-13y-1l-40-ean5634-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php

Jen slova chvály jsem pak slyšel pět na Great King Street od Compass Box. Ta je navíc zcela určitě nejen Natural Colour, ale i Non-chill Filtered. Osobní zkušenost s ní nicméně nemám.

https://www.eshop.maneo.cz/compass-box-great-king-st-0-5l-43-ean5274-skup2Zn1ak3Zn1ak10.php

A jestli stojíš o trochu té rašeliny, tak určitě nemiň Campbeltown Loch od palírny Springbank. Fotka láhve z linku napovídá, že barvená rozhodně nebude. Navíc je tento blend známý vyšším podílem malt whisky.

https://www.eshop.maneo.cz/campbeltown-loch-0-7l-40-ean4996-skup2Zn1ak3Zn1ak10.php

Obecně nicméně doporučuju raději blendy ve stáří kolem 12 let. Zatímco třeba základní Ballantines je dobrá tak maximálně do koktejlů či smíchaná s nějakým nealkem, tak Ballantines 12yo už se dá celkem vychutnat i samotná (měl jsem tu čest na festivalu Whisky Life! Prague).

Bonus: Hankey Bannister Heritage Blend. Inver House se prý pokusili vytvořit míchanou whisky tak, jak se vyráběla před desítkami let. Hodně zvláštní ve vůni i v chuti. A Ralfy jí ve svém review 420 ocenil 87/100. Přítomností E150a si nicméně nejsem jist.

https://www.eshop.maneo.cz/hankey-bannister-heritage-blend-0-7l-46-ean5793-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    JAKOUBEK: koupil jsem si na doporučení Loch Lomond peated malt a moc mi to chutná. dá se sehnat za 700,-. jen nevím jak je na tom s karamelem.
    Loch Lomond Peated Malt - Loch Lomond - Skotsko, Highland - Požitek.cz
    https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/loch-lomond/loch-lomond-peated-malt.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nenarazil jste náhodou někdo na dobrý blend (který není dobarvovaný karamelem), popř. na levnější single malt (500 - 1000 Kč)? Mám trochu zábrany lít do návštěv dražší whiskey, kterou mám doma. Typově něco jako Finlaggan Eilean Mor nebo Ardmore Legacy. Kouř a řasy neva. ;) Předem děkuju.
    ARASHID17
    ARASHID17 --- ---
    FATTY: Rozhodně stojí za podivaní Talisker na Skye Island..samotný ostrov parádní a palírna také zajímavá =)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Skotsko chce zabránit nadměrnému pití, zavedlo minimální cenu za alkohol - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...alni-cena-dmm-/eko-zahranicni.aspx?c=A180502_092622_eko-zahranicni_div
    FATTY
    FATTY --- ---
    Kamarad planuje vylet do Skotska. Mate nekdo tipy, jako palirny stoji za to navstivit? Pro co nejrozumejsi zazitek, bez turistickych nebo marketingovych sracek okolo..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam