JAKOUBEK: Člověče, my máme dost odlišné chutě. HP 12yo miluju, Octo a PCH nesnáším. Ale jestli tě baví Lagavulin, tak 12yo Natural Cask Strength je naprostá povinnost! Dotáhl jsem ji k nám do baru a všichni se z ní můžou podělat; i když je drahá jako prase, tak aktuálně zařizuju koupi třetí a čtvrté flašky.
Jeden naprosto konkrétní tip na kouř mimo Islay, který v tom seznamu nemáš, a který je za mě naprosto famózní:
Ballechin SFTC 2004 53.3%. Opět, ještě jsem nezažil hosta, kterému by nechutnala. A já už si domů taktéž pořídil celou lahev, byť to rozhodně není nic levného.
Jo, a jestli tě bavila Springbank 10yo, tak 15yo tě vystřelí na Mars. Doporučuju všemi deseti - a zdaleka ne jen já. Obdobně skvělá je 12yo Cask Strength, kterou pravidelně lahvují obdobně jako Aberlour A'bunadh. Jen se dost liší jednotlivé šarže, protože zpočátku to byl mix
60% Fresh + 40% Refill Sherry Hogsheads, později
70% Sherry & 30% Bourbon Casks a teď je to tuším zase trochu jinak. Já zatím nicméně ochutnal tři různé a všechny byly skvělé.
JAKOUBEK: Clynelish je miláček. Poměr cena výkon u OB naprosto neuvěřitelný, protože se dá sehnat od nějakých
950 Kč, když se člověk hodně snaží. Mám doma tohle perfektní OB a další dvě aktuálně otevřené IB a je to láska jako trám. Clynelish je hlavně vyhlášená svou více či méně voskovou chutí - občas je to jako když strčíš rypák mezi včelí plástve. U nás v baru také teče proudem. Počítej ale s tím, že potřebuj čas, spoustu času ve flašce po otevření a spoustu odpitých panáku na to, aby se dostala do absolutní formy. Mě začala bavit až zhruba po nějakém 4-5 nalití a pár měsíců od otevření. A je furt lepší a lepší...