• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    DXTR
    DXTR --- ---
    BEREGOND: Pro uplny zacatek asi i je, ale to je pak Uigeadail taky. Ja osobne mirne preferuji chut Corryvreckan oproti Uigeadail a vetsinou mame doma obe :) Na zacatek je imho dobry ten Ten. Cheers
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    DXTR: Zvažoval jsem, ale není ten Corryvreckan přeci jen příliš ostrý start pro začátek?
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    STEPNI_VLK: Ted jsem na to koukal a nedorucuji :-(

    Marpek nebo Kilt zkusim to je dobry tip.

    Bohuzel jsem z Prahy a do Brna se dostanu tak jednou za rok, letos ani to teda nevypada.
    Ta aukce je verejna nebo neco specialniho? Klidne bych to zkusil sam.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BEREGOND: Cask strength u nás už nějaký ten rok ne. Buď lze objednat přes Friends of Laphroaig (ale teď si nejsem jist, jestli k nám momentálně doručují flašky), nebo vydražit někde v aukci: ta poslední šarže vždy chodí za docela rozumné ceny. Dražím relativně pravidelně v německé aukci a to občas i pro kamarády či spolupracovníky, tudíž bych mohl i pro tebe, nemáš-li problém s vyzvednutím v Brně.

    Stačí-li ti vzorek, tak jestli jsi z Prahy, zkus Marpek či Whisky & Kilt. No, a pokud na to nespěcháš, tak počkej, až otevřu jednu ze svých lahví a pak se můžeme domluvit.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Btw docela premyslim ze bych chtel nekdy ochutnat Laphroaig 10y cask strenght. Da se u nas nekde poridit? Pripadne kde ho nejlepe objednat?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOISEGATE: Jedna věc je mít "odpito", druhá pak ta "databáze" vjemů, kterou si vytváříš. Kolik lidí vědomě čichá k bylinkám či koření doma tak, aby si tu vůni zapamatovalo? Kolik lidí pozná pomerančovou chuť v něčem jiném, i když třeba pijí pomerančovou šťávu či jedí pomeranče co chvíli? Kolik lidí si uvědomí, že silice z citrusové kůry voní, když vám zůstanou na ruce, jako ty staré osvěžovače vzduchu na WC? Kolik lidí přiřadí tu chladivou svěžest na patře mátě, resp. mentolu? A tak bych mohl pokračovat dál. Prostě všechno kolem sebe co nejvíc očichávej (nejen věci poživatelné) a ochutnávej a ukládej si to do své databáze v hlavě. Ono to pak časem přijde úplně samo. ;)

    Mimochodem, ty degustační poznámky jsou vždy záležitostí několika ochutnávek. Protože whisky vždy chutná pokaždé tak trochu jinak v závislosti na podmínkách, mém rozpoložení, na tom, co jsem předtím jedl a pil, na rušivých elementech (vždy mám nejraději ticho, protože cokoli ostatního mne ruší při uvědomování si vůní a chutí) a na spoustě dalších faktorů. Navíc každý může pochopitelně stejné vnímat krapet jinak...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    STEPNI_VLK: nedokážu si představit, že bych někdy ve flašce objevil tolik chutí a vůni, na to nemám odpito, ale líbí se mi, že často doporučuješ a recenzuješ dostupný flašky za "lidovku" :)
    DXTR
    DXTR --- ---
    BEREGOND: 10 nebo Corryvreckan :)
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    Za mě osobně ani s jednou člověk nepochybí (pokud se nebojí poctivé dávky kouře), ale otázka byla na výběr jedné z těchto dvou, takže - hlasuji pro Uigeadail. :-)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Zvazuju koupit si Ardbeg domu misto Laphroaigu a mam pred sebou kardinalni rozhodnuti... Ardbeg 10y nebo Uigeadaill? :-)

    Samozrejme je tu jeste moznost obe ale to bych k tomu spis zkusil jeste nejake jine Islay..
    S Ardbegy nemam velkou zkusenost.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Predevcirem se mi dostala do ruky lahev Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2019 - Triple Wood CS a musim rict, ze si z toho sedam na prdel... Neskutecne plna chut, ktera zustane v puse jeste dlouho po napiti!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, pokud nám to ten pán, co si teď hraje na ministra zdravotnictví, nezatrhne, tak příští čtvrtek ve Whiskáči opět rozjíždíme degustace. Tentokrát už asi až na výjimky jen pod mým vedením. A velmi pravděpodobně pokaždé s nějakou lahví, kterou jen tak někde neseženete. Více informací zde: https://www.facebook.com/events/2752227048379541/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem dokončil degustační poznámky pro Glen Scotia 15yo. Hodím to i sem, ať se dám také něco vlastního. ;)

    Vůně: Petržel, libeček, klobása, sušená rajčata, rozmarýn, mléčná karamela, skořicový cukr a sušené kopřivy. Ale také lehce zatuchlý sklep s hliněnou podlahou, dřevěný prach, něco jako motorový olej a možná i terpentýn. Rovněž náznak slanosti. A příště to může být zase něco jiného, dalšího, zvláštního. Prostě velmi komplexní a silná vůně.

    Po přidání vody se vůně utlumí. Vanilka, kmín (ten římský, exotičtější ve vůni), kandovaná citronová kůra, želé bonbony, Zlaté žloutkové věnečky Opavia a linecké cukroví. Žampiony.

    Chuť: Hutná a olejovitá konzistence. Uzená klobása, med, pórek, hrozinky, perlivé víno, arašídové máslo, naražená (hnědá) část jablka, pomeranč, spařené mandle, pomerančová marmeláda.

    Po přidání vody lehce zhořkne (ale příjemně). Čajové pečivo, zeleninový vývar, zázvor, citronová kůra. Kořeněné kondenzované mléko a mléčný oolong čaj. Mango.

    Dokončení: Sladká mletá paprika, sušený libeček, šumivá tableta, hroznový cukr, jarní cibulka, lékořice, kopřivový čaj, pomerančová kůra a slaný karamel.

    Po přidání vody silně perlí na jazyku jako soda či šampaňské. Grapefruit, pepř a šumivé víno. Doznívá zázvor. Čokoláda s mořskou solí.

    Dojmy: Přesně ten typ whisky, který vám s každým dalším nalitím přinese zase něco nového, a který nepřestává překvapovat. Kombinace různých chutí, která ovšem dohromady funguje. Jinými slovy, whisky s výrazným charakterem.

    Přidání vody dle mého "odstraní" vliv sherry finiše a odhalí původní zrání téhle whisky. Mně chutná více bez ředění. Za tu cenu neuvěřitelná bomba!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Ok, v tom případě beru. U bourbonu je používání lihovarnických výpalků pro další fermentaci klasika, jak jsem psal.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Myslel jsem vuci napr. skotske, japonske ci irske produkci. Sour mash znam od pivovarniku, ale u whisky jsem na nej jeste nenarazil.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Jestli máš na mysli konkrétně "sour mash", tak cca 95 % produkce je vyráběné touhle formou, tudíž nic zvláštního.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pokud netrpíte předsudky vůči americké produkci, včera jsem měl možnost ochutnat Sour Mash Whiskey od Michter’s. Stojí za povšimnutí, už vzhledem ke způsobu výroby.



    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: aha, ok, diky za info:)

    kazdopadne ten online event je na cely tyden 2-9.10., nejen na vikend
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Pokud je mi známo, tak Whisky Show už je dávno odpískaná. Takže ne i, ale pouze virtuální konferenci.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    The Whisky Exchange porada 2-4.10. Whisky festival v Londyne a nabizi i virtualni konferenci, lupeny jsou za 20 liber. Program zde:

    Schedule | The Whisky Exchange Whisky Show
    https://whiskyshow.com/london/virtual-show/schedule/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Další skvělý rozhovor se zajímavým hostem, Tomem Kimmererem, biochemikem, vědcem v oboru lesnictví, konzultantem řady palíren bourbonu a autorem knihy Venerable Trees.

    WhiskyCast Live: The #WhiskyWednesday webcast for August 5, 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=BPz80s-277I
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam