MATEJICEKKK: Teď jsem se na ten jeho závěrečný cirkus roku podíval s posledním panákem z lahve Clynelish 1995 18yo Blackadder. Moc dobrá věc, věru - myslím tedy tu whisky. Naštěstí jsem při koupi od Kratochvílovců nezaváhal a vzal rovnou 2 lahve. ;)
Ale zpět k Ralfymu... Vezmu to trochu obšírněji, když už o tom tady jde řeč. Jestli mě paměť neklame, byl jsem to já, kdo sem kdysi jeho videa začal vkládat a kdo z něj byl solidně předposraný. :) Jo, toho času byl něco jako můj osobní whisky guru. A stále jeho videa sleduju, byť valnou měrou spíše z nostalgie a jakéhosi zvyku.
Stále ho respektuju coby znalce whisky, byť s poněkud svérázným vkusem - nicméně na tom není nic divného, neboť každý máme své specifické chuťové preference. Bohužel je s přibývajícím věkem stále více ukecaný a navrch k tomu stále více mele prázdnou slámu. Důkaz? Svá videa kdysi rozdělil na recenze a Extras, aby nebyla tak dlouhá. Dnes už nezřídka jak recenze, tak Extras dosahují samy o sobě délky těch původních videí, která obsahovala obojí. Nezřídka mám po shlédnutí jeho Extras bohužel dojem, že jsem se vlastně vůbec nic zajímavého, nového či přínosného nedozvěděl. Že občas plácne nějakou tu neověřenou blbost, na to už jsem si zvykl (ostatně, kdož bez viny, nechť si hodí kamenem, že ano): jako třeba když relativně nedávno tvrdil, že neexistují nezávislá lahvování bourbonů. Mnohem víc mě štve ten jeho sklon podléhat různým konspiračním teoriím a vydávat je za jedinou správnou pravdu. Ralfy se prostě evidentně hrozně rád poslouchá a s tím, jak stárne, se to jen a pouze zhoršuje. :)
Tak a teď k whisky roku. Beru to s rezervou, tedy tak, jak už teď beru v podstatě všechna jeho hodnocení. Není to tak dávno, co udělil Arran 21yo 91 bodů. A mrkněte třebas na Whiskybase. Nenajdete tam jedinou extra pozitivní recenzi. Namísto kolem 90 se to motá spíše mezi 80 až 85 body. Včera jsem viděl hodnocení pána, který má doma Arran 25yo, která je neskutečně předražená (pod 300 se nedostanete): srovnával ji s Arran Sherry Cask v sudové síle a psal, že zatímco ta sudovka je mnohem lepší než by měla být, tak ta 25yo je pro změnu mnohem horší, a že Arranu zjevně došly kvalitní ex-sherry sudy s 25letou a starší whisky. Další věc je, že tohle je nové lahvování 10yo po redesignu, zatímco já ochutnával až doposud pouze stará lahvování, přičemž u mě vede 14yo. Píšu to sem všechno schválně, protože Ralfy palírnu Arran na můj vkus až příliš nekriticky adoruje.
Co říci závěrem? Je to paradoxní shoda okolností, ale zrovna Arran 10yo mám v plánu si koupit poslední měsíc, co jsem nastoupil do nové práce. Jednak má v dárkovém balení 2 malé krtečky (a mně se právě 2 z mé Highland Park krabičky podařilo rozflákat), jednak jsem si říkal, že aspoň konečně nějakou Arran poznám pořádně. Protože již delší čas jsem zastáncem názoru, že když chcete nějakou whisky zhodnotit, potažmo poznat profil palírny, tak se musíte propít lahví a ne si jen někde dopřát jednoho dva panáky. Takže já jdu do Arran 10yo též, ovšem jedná se o verzi před redesignem, plnění tuším z roku 2012, takže už pěkně staré.
Omlouvám se za obšírnější odpověď na zdánlivě relativně jednoduchou otázku. ;)