• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ROZA1: Ono bylo tohle myšleno na skladování whisky ve velkých kartonových krabicích (třeba těch od banánů apod.), které opravdu smrdí lepidlem na sto honů. Tedy pokud jsem to dobře pochopil. Klasické tuby či krabice na whisky by měly být v pohodě. Jinými slovy, nedovedu si představit, že by sami výrobci strkali whisky do něčeho, co by mohlo potenciálně poškodit její chuťovou kvalitu.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ja to myslel spis tak, ze upadajici Ardbeg byl nahrazen vzestupem Kilchomanu, aspon pro me, zaznamenal jsem ho az par let zpet. Ale ja jsem prd znalec 🤷‍♂️.
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    Ahoj,
    při pročítání diskuse jsem si všiml nedávno publikovaného příspěvku, který varoval před skladováním lahví v obalu, protože by karton mohl poškodit aroma.
    Moje otázka je - týká se to pouze lahví již otevřených, nebo i neotevřených?
    Mám doma dost neotevřených lahví od 18y výše, které neplánuju v dohledné době otevřít, tak bych poprosil o objasnění.
    Díky
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Já zase pro změnu nikdy nebyl extra velký fanoušek této palírny. Za nejlepší lahvování z core range považuju Uigeadail. Nejlepší Committee Release ze všech, co jsem ochutnal, je pak pro mě Ardbog - naštěstí se mi podařilo kdysi vydražit flašku ještě za celkem rozumný peníz.

    SAMOUT: Ochutnal jsem pouze 3, ale byla teda fakt vynikající, to se musí nechat. Nicméně ta cena je strašná. Ostatně, jako skoro za veškerou Ardbeg produkci. 9letá single cask se zaváděcí cenou nad 10 tisíc je totální úlet a nesmysl. A nepomůže tomu ani fakt, že zrála v sudu, který byl předtím použit pro Ardbog.

    SAMOUT: Stejně tak bys mohl jmenovat i další palírny z Islay. Ale je pravda, že z palírny Kilchoman jsem ještě neměl nic, co by mi nevonělo.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ale kdo potrebuje Ardbeg, kdyz tu je Kilchoman 🤷‍♂️.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdysi byla ve vezi ochutnavka Ardbegu 19yo Traigh Bhan, batch 1 - 4, nejvic chutnala dvojka, ale i ty ostatni byly vytecny. Nicmene to je flaska za randal, s vasim hodnocenim tech beznych nelze nesouhlasit.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: ja uz ardbeg vzdal.. stary flasky mam dopity a novy nekupuju, protoze to, co delaj ted, je jedna velka predrazena bida (cest vyjimkam)..
    Srovnaval jsem 10y, corry i uigeadail novy vs stary a je to uplne jinej svet! Ty novy jsou prazdny, plochy, o nicem
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a ještě jsem dnes předtím ochutnával český calvados z 5litrového dubového sudu, který tam zrál od roku 2021 do roku 2024, aby byl lahvovaný ve 44 %. No, co vám budu povídat, fanoušek calvadosu se ze mne díky tomu nestal. ;) Ale tak to už vím dávno, že pálenky z jablek a hrušek nějak zvlášť moc nemusím, neprožívám, ať už stařené či nestařené. Přičemž ze všech těch ovocných a zároveň nestařených pálenek mi zatím asi nejvíc chutnala ta z planých trnek od Jelínka.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem si dopřál Laphroaig 10yo z první dekády tohoto století a poté Ardbeg 10yo z roku 2014. Obě výborné. Mimochodem, zatímco nová Laphroaig 10yo byla - když jsem je kdysi srovnával - sice jiná, ale vlastně také dost dobře pitelná, Ardbeg 10yo z roku 2021 dopadla v přímém srovnání s 2014 celkem dost blbě: hrubější, prázdnější a mnohem méně příjemná na pití.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Takze jsem udelal dobre, ze jsem ji koupil, jo?:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EARL: Já - coby moderátor WB - dostal avízo o den dříve než šla oficiálně do prodeje jako poděkování za práci... a neváhal jsem ani chvíli.
    EARL
    EARL --- ---
    STEPNI_VLK: sem se chtel zeptat na recenzi, ale uz neni, takze mi to muze bejt jedno:-) ale uvazoval sem nad ni taky
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Po dlouhé, předlouhé době zase nějaký ten lahvový přírůstek do mé "skromné" sbírky. ;)

    Nose: Bananas flambé on the beach, light brown sugar, driftwood, charred lemons and pomelos, crushed seashells, golden kiwis, freshly ironed cotton shirts

    Taste: Excitingly phenolic, adhesive bandages, newspaper ink, toasted caraway and fennel seeds, green papaya, dried mango, lime juice, roasted barley sugar. A gentle dram given the 61.1%

    Finish: Medium-long finish of wispy peat smoke, smoked meats, a dying bonfire rekindled with damp magazines, ripe physalis


    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    No, ono po pravdě, produkci Old Well mám zatím zařazenou jako extrémně nevyrovnanou. Ostatně, viz můj dávný zdejší příspěvek: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.] Takže bych té nepoživatelnosti pro někoho i docela věřil. To zároveň - jak jinak - neznamená, že to někomu jinému nebude chutnat.

    Mám takový dojem, že té mizunara finiš jsem dostal vzorek od známého v té finální, lahvované verzi. Ale mám ho asi někde pod WB číslem a bůh ví, kdy se k němu dostanu. Nicméně sám jsem zvědavý, jak na mne zapůsobí naslepo.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    EARL: Hele, rozkapal jsem to, dal tomu sanci, ale stale to bylo extremne skaredy. To nebylo "nechutna" , to bylo regulerne nepozivatelny. Na festivalu se u jejich stanki rad zastavim, ale tohle se fakt nedalo. Druhou pulku testeru tu jeste mam, ale moc bych tomu nedaval, ze se to zlepsi.
    EARL
    EARL --- ---
    Ja teda asi nejsem uplne reprezentativni, protoze sam uznavam, ze me chutna skoro vsechno a nepamatuju, ze bych mel spatnou svachovku... Ale teda vylejt zbytek panaka, aniz bych tomu dal treba druhou sanci (vime, ze chut se meni) nebo to zkusil rozkapat, mi prijde trochu moc, ale tak dobre no, nechutnala...

    Chtel sem si ji nalejt, abych si potvrdil, jestli to je fakt tak spatny, ale samozrejme sem tu celou lahev uz davno vypil:-) ale uznam, ze treba ta stribrna ruze byla o neco lepsi (obzvlast, kdyz si clovek ochutnal to vino, z toho sudu, ve kterym dozravala)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Loni na prazskym whisky festivalu jsem chutnal par veci, nektery byly fakt dobry, ale tohle je fail.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: svachovka ma imho stanilne problem s drevitosti.. ale to je proste tim, ze maj vsecko v malejch sudech no:/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Pokud byste meli chut ochutnat Old Well Golden Rose 54,2% ze Svachovky, tak si ji zas nechte zajit. Extremne drevity, horky, silne alkoholovy, meh. Nastesti jen tester, vylil jsem to. Jak zpivali Echt! - pit uz se to neda ani s vodou, nam aspon teda nechutna, s timhle pitim at si trhnou nohou, takhle to nejde dal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KELDA: Já si naopak myslím, že tenhle - od samého počátku - výmrd si nic jiného nezaslouží. Byť dlužno zároveň jedním dechem podotknout, že ti investoři jsou čuráci, kteří zcela zjevně investovali prachy do něčeho, o čem věděli kulové, takže si to "zhodnocení" investic svým způsobem zaslouží. Mně stačil kdysi jeden rozhovor s jedním z majitelů, který byl plný lží a polopravd. A pak také jedna ochutnávka jejich super dřevité "whisky". Či informace, že nikdy žádnou vlastní palírnu neměli. Prostě od samého začátku všechno špatně, od samého začátku podvod...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam