• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Loni na prazskym whisky festivalu jsem chutnal par veci, nektery byly fakt dobry, ale tohle je fail.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: svachovka ma imho stanilne problem s drevitosti.. ale to je proste tim, ze maj vsecko v malejch sudech no:/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Pokud byste meli chut ochutnat Old Well Golden Rose 54,2% ze Svachovky, tak si ji zas nechte zajit. Extremne drevity, horky, silne alkoholovy, meh. Nastesti jen tester, vylil jsem to. Jak zpivali Echt! - pit uz se to neda ani s vodou, nam aspon teda nechutna, s timhle pitim at si trhnou nohou, takhle to nejde dal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KELDA: Já si naopak myslím, že tenhle - od samého počátku - výmrd si nic jiného nezaslouží. Byť dlužno zároveň jedním dechem podotknout, že ti investoři jsou čuráci, kteří zcela zjevně investovali prachy do něčeho, o čem věděli kulové, takže si to "zhodnocení" investic svým způsobem zaslouží. Mně stačil kdysi jeden rozhovor s jedním z majitelů, který byl plný lží a polopravd. A pak také jedna ochutnávka jejich super dřevité "whisky". Či informace, že nikdy žádnou vlastní palírnu neměli. Prostě od samého začátku všechno špatně, od samého začátku podvod...
    KELDA
    KELDA --- ---
    Firma slibovala investiční whisky, místo toho míří do konkurzu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-firma-slibovala-investicni-whisky-misto-toho-miri-do-konkurzu-258158

Bylo by za mě škoda kdyby padla, i když záměry majitele neznám
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Glenkinchie 12 jsem koupil už před rokem v ČR za cca 900kč, trochu se napil, nejak mě to neohromilo a úplně na tu láhev zapomněl, skončila zaházená ve spodní skřínce a dneska jsem jí náhodou vylovil. Působí teda hodně nóbl nebo jak bych to řekl.... jemná, nehádal bych 43%, vyvážená, v puse něčím připomíná irské whisky, příjemná, každopádně velká radost ze znovuobjevení, porotože doma mám zrovna teď jenom samou rašelinu, kukuřici nebo žito :)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    STEPNI_VLK: vyplati, ale jen do vypiti :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VEEHELL: A to se vyplatí! :))
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Sel jsem koupit jednu lahev kamosovi k narozkam. Pri odchodu drzim dve tasky a v kazde dve lahve/krabice. A v ruce uctenka na 11 670,- ....

Lagavulin 8yo, Talisker Port Ruighe
    Octomore 12.3 - 5yo (118ppm) Limited Release
    Bruichladdich 5yo Limited Edition No.:151/267

Octo a Bruich jsem uz otevrel a s kamosem ochutnal. Pecka, "super-heavy-peated" nalepka u "octo" nekecala, takove krasne letni piticko :D. Bruich dava lehounce mene, ale zas to pekne kompenzuje sladkym tonem a raselinka je znat az pri dozvuku po polknuti ... , je trosku tezsi, ale zas par kapek vody a hnedle je to i pro damy (pro ty hustejsi damy samozrejme).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, to je ona. Ostatně, mám ji v Collection - stačí se podívat. ;) Měli jsme ji ve Whiskáči spolu s tou skvostnou 2001. Ale tu jsem tedy ochutnal až po koupi, páč ta z police zmizela raketovou rychlosti. :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: tenhle bowmore? https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/52699/bowmore-1997-ba

jestli jo, tak ten mam jeste ulitej:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, Linkwood je jedna z těch vyhlášených top single malt do blendů, ale ta 12yo Flora & Fauna mě neoslovila a 22yo 1991 od Blackadder dojem jen zhoršila. První Linkwood, který výrazně zlepšila dojem z této palírny byla až Linkwood 11yo 2008 46% (čísla sudů 803613 + 803614) z edice The Un-Chillfiltered Collection od Signatory Vintage. Ani ne tak při prvním ochutnání v rámci degustace, nicméně pracoval jsem pak v Angels' s lahví, která tam od degustace cca rok stála a ta whisky pak chutnala ještě lépe (což ostatně vnímám v u 95 % lahví). Byla to první Linkwood, u které jsem přemýšlel o koupi celé lahve. Jo, a Dios ji ještě furt má skladem, byť tedy za poněkud vyšší cenu než před lety...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Z toho, co jsem zatím od Blackadder měl, je to tak půl na půl. Tahle skvělá Smoking Islay, pak totálně boží Bowmore 12yo 2001 58.5%, o které už jsem tady též básnil, a kterou vychválil i Serge Valentin, docela fajn (ale rozhodně horší než předchozí) Bowmore 16yo 1997 57.5%, lehce nadprůměrná Clynelish 18yo 1995 53.7%, pro mě podprůměrná Linkwood 22yo 1991 58% a nakonec totálně úděsná až nepitelná Benrinnes 11yo 2010 54.5%, kterou mi dával naslepo můj někdejší kolega z Angels' Share.

Suma sumárum, lahvování od Blackadder vždycky rozhodně stojí za vyzkoušení, ale bez toho už bych od nich naslepo kupoval asi jen kouřovky, a i tak jen velmi obezřetně. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: RIP! mel jsem jeden islay raw cask a bylo to naproste skvostny! dokonce i nasim cinskejm kamaradkam, co vubec nepijou whisky, to hrozne chutnalo (a ja uplne what?:D) a docela dost mi toho vypily:)))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK & NOIZER: O dalších 7 let později. ;) Tuhle lahev jsem byl víceméně nucen otevřít kvůli tomu, že rapidně klesl její neckfill, což jsem zjistil náhodou při procházení lahví po stěhování před 4 lety. A dobře jsem udělal, protože korek se při otevírání úplně rozdrolil. Ale dál už bylo vše jen vrcholně pozitivní. Za mě velmi, velmi osobitá Islay kouřovka, ke které bych jen těžko hledal podobnou. Zřejmě to bude dáno tím, že se s největší pravděpodobností jedná o mix 2 různých new make již před zráním - ale ruku do ohně za to nedám. Nicméně vůbec bych se nedivil, kdyby to byla Laphroaig dohromady s Lagavulin, Caol Ila či Ardbeg; těžko říct. Dnes jsem si každopádně nalil poslední panák.

Ve vůni fenykl, asfalt, uzená makrela, kouř táborákového ohně, Maggi, rozmarýn a vanilkový cukr. S vodou pak prášek do pečiva a ovocné bonbony.

Chuť je sladko-kyselá, ale i lehce slaná. Velmi hřejivá. Žloutkový krém, pepř, vanilkový puding, košťál, Pernod, mentol, lékořice, feferonka a pochopitelně kouř. S vodou pak pomeranč, pomerančová kůra, anýz, cukrová voda a ovocné želé bonbony s pepřem.

V dokončení dojíždí pálivost i ta lékořice. Dále pak skořice, máta, fenyklový čaj, slanost, rozšlehané syrové vejce a kvašený okurek. Po přidání vody lehce pichlavé. Slaný nálev, kandované ovoce, popel, peprmintová žvýkačka, uzený sýr a marshmallow.
    PLATINUM_TEETH
    PLATINUM_TEETH --- ---
    Kostka raseliny primo z palírny to zvládla až domu.

M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Kilkerran 12y je, stejně jako Springbank 10 vstupní branou pro tyto palírny a jelikož ty releasy jsou nekonzistentní kvalitou, stačí natrefit na kousek, který ti nesedne a láhev si znovu asi nekoupíš. Já mám K12 rád, ale naposledy jsem narazil na velmi špatný batch a skoro celé láhev šla na highbally, jelikož se to nedalo, jak šíleně dřevitý a hořký to bylo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Já se k ní dostal tuším při výměně vzorků s Jirkou Šinoglem... a pak mi tu ty vzorky dlouho ležely, jak už to tak u mě bývá nedobrým zvykem, takže v mezičase šla ta cena do nebes. Nicméně překvapení fakt velké, protože do té doby jsem žádnou Kilkerran, která by mě vystřelila z bot, rozhodně neměl. A to jsem kdysi absolvoval třebas degustaci s Mirkou zaměřenou právě jen a pouze na palírnu Glengyle. Relativně nedávno jsem konečně ochutnal i Kilkerran 16yo a musím říct, že ta mne též velice příjemně překvapila, poněvadž 12yo mi přišla nic moc.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ten batch Kilkerranu s Re-charred sherry casky dodnes považuji za nejlepší batch a doufám, že bude někdy re-release, pořád si tu schovávám zbytek láhve.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jo aha, ty mas na mysli konkretni starsi batch, tak to asi bude raketa, to jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam