• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    takze napr.lilkovite(rajcata, brambory) se v makrobiotice vylucuji, duvodu asi bude vic..

    spatna stravitelnost, takze zatezuji a stresuji, nejsou tuzemske, nas travici trakt se nenaucil s temahle "novinkama" radne jeste vyporadat
    SVA
    SVA --- ---
    mne prijde, ze se tady malo diskutuje, protoze je to az moc volny, prece jenom jsou jista pravidla v makrobiotice, takze trochu ortodoxii by tomuhle auditku mozna i prospelo
    LILY
    LILY --- ---
    RAPAL: Tak já jsem už nějakou dobu u toho závěru "hlavně že to chutná a je to barevný". I když dnes u mě převládaly hlavně 1-2 barevné odstíny. Oběd jsem si vytvořila takový řekněme do oranžova (nastrouhaná mrkev, celer, ta ředkev, cos mi doporučil, pórek, qěták a rajčata - to vše na oleji s kořením do vzniku hmoty) a večeři žlutozelenou (rýže s kari a trochou pórku + okurek).
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    SHMAIDA: žádný strachy,dyť říkám že základ je nástěnka. a ta je ve vývoji. vypadá sice trochu fanaticky,ale chceme-li diskutovat,měli by sme vlastně vědět o čem hovoříme. pravidla makrobiotického stravování a vaření jsou jasně dané, proto je tu zkusím prvně sepsat a pak tu můžeme v diskuzi synektikou dojít třeba k závěru že nic se nemá přehánět,hlavně že to chutná a je barevný ,)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    RAPAL: ajajaj :))) to sem to vymňoukla :o) ba ne, hezký to tady máš
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    cukr a bič přátelé ,)

    LILY
    LILY --- ---
    Zdravím nového správce a klaním se, ó velkému Rapalovi
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    hoho, zodpovědná funkce, jo?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    tímto jsem slavnostně předala správcovství RAPALovi :)))

    je to plně ve tvých rukou...
    už jsem jenom uživatel :)))
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    hledám nového SPRÁVCE :)))
    hlašte se, prosím!!!
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Jak říká dr. Wolker, 300 g čerstvé zelné šťávy denně vás zásobí dostatečným množstvím živé organické potravy, již vám nedá ani 50 kg vařeného či konzervovaného zelí. Současně varuje, že přidání soli k zelí nebo do šťávy, jeho kvality snižuje a dokonce to škodí. ;o)
    JELLY
    JELLY --- ---
    SVA: supr! doufam ze mi vyjde cas a stavim se tam, pac to zni zajimave..dik za spam:)
    SVA
    SVA --- ---
    Naše schůzky se konají každý druhý čtvrtek v měsících září až červen v 17hodin v Praze 1, Spálené ulici č.9. Na schůzce vždy uvítáme nové zájemce, zacvičíme si tělesná, dýchací či energetická cvičení, poreferujeme si o přednáškách, seminářích, výstavách, knihách a časopisech, které nás zaujaly. Na pořadu setkání je vždy přednáška na aktuální téma, připravená našimi členy nebo hosty, kteří se věnují příbuzným oborům. Schůzky jsou spojeny s ochutnávkou zdravých jídel. Hosté přispívají 30,-Kč, které jsou určeny na pronájem prostor.

    http://www.makrobio.cz/


    tak prece zaspamuji:)
    SVA
    SVA --- ---
    JELLY: fajn, davala jsem tady driv odkaz na cviceni, makrobioticke ochutnavky a prednasky ktere probihaji v pze, ja nemnela prilezitost se tam ukazat, ale myslim ze je to dobra moznost se neco dozvedet od lidi co se makrobiotikou zabivaji, je to kazdy ctvrtek a stoji to pouhych 30kc, to je moc dobra cena s porovnanim jinych kurzu, kdyby se ti chtelo tak tam zajdi a pak kdyz tak poreferuj, mne by to celkem zajimalo, pekny zbytek vecera, a hodne fantazie v dalsim experimentovani :)
    JELLY
    JELLY --- ---
    taaakze ja se taky podelim o svoje zkusenosti.)... uz dyl se zjimam o biopotraviny, ale az ted jsem se poradne nakopla,... nahoda me svedla k tomu, ze mi agentura dohodila promotion pro kunratickou stodolu.... z teto promotion se vyklubal trh s veskerou biostravou, kde jsme si vsichni ucinkujici predavali informace o domaci ekologii a biostrave..takto jsem se dostala ke slecnam, ktere varily makrobiotickou bezlepkovou stravu a daly mi ochutnat vse co meli k dispozici...bylo to tak dobre, ze jsem si vzala kontakt a par receptu k tomu.. jejich stranky jsou: http://www.bezlepka.cz/ a maji i e-shop, ktery je skvele clenen na veskere potraviny od zakladnich, az po pochutiny, hotova jidla, ochucovadla a sladkosti.. ihned jsem si od nich primo ten den koupila pohanku a jahly....a zde je prvni recept, ktery jsem si dneska davala k veceri....
    pres noc jsem namocila pul pytliku pohanky a nechala v lednici,,(namocenim se uchovaji veskere cenne latky, ktere pohanka obsahuje a ktere jsou dobre predevsim na cevy...) nejdriv jsem nakrajela jednu celou cibuli na kosticky, hodila na panev na oliv olej a zpenila..pote jsem pridala 350g zeleniny (ja pouzila mrazenou smes-kukurice, mrkev hrasek..zde muzete neomezene experimentovat:) osolila, opeprila, pridlala kari koreni, a zalila trochou zeleninoveho vyvaru .. nechala jsem kratce podusit a pridala pohanku, kterou jsem predtim v sitku prolila horkou vodou..to vse zalila zbytkem vyvaru a michala dokud se vyvar nevyvaril ... no a pak uz sem jenom jedla a rikala jsem mnam:).. jo je to proce tak pro dva lidi.. good luck!:)
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    teď jeden dotaz do pléna...
    nechcete se někdo ujmout správcování téhle diskuse? nějak na to není čas :(
    zájemci, jich jistě bude nepočítaně :)))) do pošty prosím
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    BROZKEFF: dík moc
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Jinak ještě dosti hodnotný odkaz -- oficiální dokument

    Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky

    Není to makrobio, je to normálně paper pro to jak by se měla stravovat obecně populace. Obecně k tomu mám blíž než k té makrobiotice :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Myslím, že pro všechny, kteří v makrobio řeší víc ty jin-jing vztahy by mělo být "zdravotní povinností" být si vědom určitých "nepřesností" v této oblasti v dílech Kushiho a jeho kopírovačů:

    odkaz na článek Guláš zvaný makrobiotika

    Možná to zdejší osazenstvo dávno ví, ale pro jistotu -- Kushi v některých případech uvádí nebezpečné věci kdy plete jin a jang, v praxi se to u ortodoxního dodržovatele jin-jangového vyvažování DLE KUSHIHO projeví třeba jako neustálý pocit chladu (dojmem že to a ono je jangové a "hřejivé" tělo omylem dostává další jin, může to být v případě nekritického následování dost blbá pozitivní zpětnovazebná smyčka).

    IMHO nehrozí vážnější riziko u toho, kdo
    - "jinovost" a "jangovost" nevnímá primárně podle toho co kdo kdesi napsal, ale podle toho, jak to cítí ve vlastním těle,
    - se neřídí dělením stravy dle Kushiho či Průchové, ale podle původních a správných rozdělení z tradiční čínské medicíny,
    - se makrobiotikou jen inspiruje, ale nepočítá na miskách vah co je jak moc jin a jang,
    - se při posuzování co je chladné a dostředivé, a horké a odstředivé řídí spíš selským rozumem, lidovou moudrostí, tradičními metaforami nebo třeba i "západním" polárním systémem Slunce--Luna (IMO analogie k jang--jin).
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---
    ::Uz zitra::

    ...jste srdecne zvani!
    vice na:
    www.nesehnuti.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam