Myslím, že pro všechny, kteří v makrobio řeší víc ty jin-jing vztahy by mělo být "zdravotní povinností" být si vědom určitých "nepřesností" v této oblasti v dílech Kushiho a jeho kopírovačů:
odkaz na článek
Guláš zvaný makrobiotika
Možná to zdejší osazenstvo dávno ví, ale pro jistotu -- Kushi v některých případech uvádí nebezpečné věci kdy plete jin a jang, v praxi se to u ortodoxního dodržovatele jin-jangového vyvažování DLE KUSHIHO projeví třeba jako neustálý pocit chladu (dojmem že to a ono je jangové a "hřejivé" tělo omylem dostává další jin, může to být v případě nekritického následování dost blbá pozitivní zpětnovazebná smyčka).
IMHO nehrozí vážnější riziko u toho, kdo
- "jinovost" a "jangovost" nevnímá primárně podle toho co kdo kdesi napsal, ale podle toho, jak to cítí ve vlastním těle,
- se neřídí dělením stravy dle Kushiho či Průchové, ale podle původních a správných rozdělení z tradiční čínské medicíny,
- se makrobiotikou jen inspiruje, ale nepočítá na miskách vah co je jak moc jin a jang,
- se při posuzování co je chladné a dostředivé, a horké a odstředivé řídí spíš selským rozumem, lidovou moudrostí, tradičními metaforami nebo třeba i "západním" polárním systémem Slunce--Luna (IMO analogie k jang--jin).