• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    kdyžtak taky pár archivních fotek, čisté makrobio nebude ani jedno z toho, ale zpravidla tam ta inspirace je a aspoň to je hezky barevný:
    V poslední době jsem dělal celou řadu jiných zajímavých kulinářských experimentů, ale už nebyl foťák na to výsledky zdokumentovat

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: jo a není to makrobiotická knížka, ale tak obecně kompilát vědeckých poznatků (ale 15+ let starých) a zkušeností, většina knihy je o tom kterak se stravovat při chorobě X, Y, Z atd.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: tu Carperovou mám, jsou tam sice i zajímavé vály, ale je to straaaaašlivě roztahaný, informačně děsně plytký a především se stále opakující. Je to dlouhatánská pohádka o všem možném, kterou mě osobně nebavilo číst. Vzal jsem si jen postřehy ze shrnutí, samotné texty jsou IMO pro bábu Dymákovou z Orlických hor. (Krom toho tam jsou některé dnes už neaktuální, tj. ne zcela platné informace, třeba o zásadním vlivu "antioxidantů" atp.)

    Autorka tam docela často schematizuje, tj. vytváří laciné zobecnění na binární opozici dobře-špatně. Chápu ten záměr věci zjednodušit, ale jsem na to trošku alergickej .)

    Za nejhodnotnější a informačně docela nasycující považuju asi seznam věcí a jejich pozitivních účinků co je na konci asi na 20 stranách.

    Není to špatná kniha ale. Nedostatky v ní možná vidí jen moje akademická hyper-kritičnost :)
    SVA
    SVA --- ---
    ja mam od kushiho makrobioticka cesta, která je pro mně dost teoretická, potraviny lek náš vezdejší jsem si říkala, že pro mně nebude mít zas takovy přínos, ale jelikož vycházejí s teorie, kterou využívají v praxi, jsem nakonec ráda, že ji vlastním.

    Co do in?oco jde?
    SVA
    SVA --- ---
    BOSSORKA: tak to jo, ja bydlím na vaclavkách, jestli si na kolejich, tak mužem udělat zítra společný oběd:)
    PASH
    PASH --- ---
    jinak do-in cviceni luxus! uz po kratky dobe je cejtit rozdil v zadech a krku.
    PASH
    PASH --- ---
    mate nekdo moznost porovnat? co je lepsi koupe? ta druha ma vic jak dvakrat tolik stran, ale mozna zas neni makrobioticka., nenasel sem nikde poradnej popis a nechaval si to koupit a poslat... jen nevim kterou teda. zajima me spis vic teorie nez priklady nemoci a jejich reseni., nejak navazat na Makrobiotickou cestu a vic ty znalosti z ni prohloubit

    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: v olomouci studuju, toz ta ja se nekdy stavim :)
    Imho me to bavi, ale s dvema plotynkama na koleji moc carovat neumim :D (ale aspon neco zvladnu to jo :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: aha to sem nevěděla... no každopádně nezředěné je to mnamka :)
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: no amasake se i pije, takze je pak potreba ho necim zredit... (?)
    SVA
    SVA --- ---
    BOSSORKA: jestli si s olomika, tak mužes příjt někdy na oběd:)
    jinač člověk se učí celý život, důležitý aby tě to bavilo
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: Tyjo to vypadá náramně! :) (Halt každej není takovej jak já, že se učí vařit už dva roky... jj musím tomu dát čas :D )
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: amasake s vodou? co? proč? ... já sem chutnala zatím poprvý a naposled u darjeela a bylo to vynikající... mnami mnami... vůbec je škoda to do něčeho dávat... jen tak po lžičkách... ale u nás v olomouci sem ho zatím nesehanla :D (stejně by mi dlouho nevydrželo :D )
    SVA
    SVA --- ---
    špíz:seitan, tofu, cuketa, cibule obaleno v biohráškové mouce
    kaše:pohankova a zelené fazole mungo
    zelenina:mrkev, brokolice, růžička na páře
    sojova zalivka
    SVA
    SVA --- ---
    SVA
    SVA --- ---
    rýžové těstoviny, cizrna, kaše s čerstě pomletého biohrachu, směs zeleniny-příprava (CCa 10min)mrkev, brokolice, růžičková kapusta, (cuketa), cibule, kurkuma, kmín
    není to teda zrovná košer makrobiotiky:)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: tipy na marinady bych taky bral
    plus sem konecne poridil amasake a koukam do kushiho, ze se ma davat pul sklenice amasake na pul sklenice vody., safra., ted sem dal mnohem slabsi, ale to budu muset zkusit

    jinak ochucenej tempeh sem tu jeste nepotkal a to je v berline bio kram na kazdym rohu, ale mozna sem to prehlid
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Nějaké recepty s natural tempehem by mě taky zajímaly, ochutnala jsem ho jednou v syrovém stavu a dost mě to odradilo (ochucený tempeh přitom kupuju docela běžně)... a to je co říct, protože klidně sním třeba i nattó ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam