• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    PASH
    PASH --- ---
    PASH: tak oprava., ode dneska uz se za palce na nohou chytnu...

    nejaky tip na specialitu se seitanem? koupil sem ho dneska prve., tak zacinam sbirat rady a tipy
    PASH
    PASH --- ---
    SVA: ja jim vetsinou vlocky, ne prilis sladky (nahreju panev, nasypu, osmazim dokad neni citit orechova vune a pak podusim tak deset minut. obcas k tomu dam jabka na pare, nebo rozinky), nebo kuskus apod. plus mensi polivku
    ono kdyz toho cleovek rano dela vic, tak se to jen musi zorganizovat., u duseni se nemusi stat, parni hrnec jede uplne samostatne atp...

    JANNESZ: jojo, ale za palce na nohou se zatim nechytam :D zato ten zaklon je kazdej den lepsi a lepsi!
    JANNESZ
    JANNESZ --- ---
    PASH: ja bych si teda koupila spis Kushiho.. mam ho a je to super.. a pokud se postupne vybavis jeste dalsi jeho literaturou, tak dostavas docela uceleny obraz.. nejen o strave, ze :) s DO-IN mohu jedine souhlasit a zatleskat, ze ses pustil do fyzicke napravy :D
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: hmhm já taky chleba :D Je to rychlý a navíc po kaši mám za hodku hlad :D
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: nesnidam :))
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: teď jsem si zrovna udělala omáčku ale nemám po ruce foták, jj oba to mate pěkne, pro mne inspirace

    co tak snídate?ja jednu dobu jedla hlavne vločky, ale teď to ojebavam na chlebu
    PASH
    PASH --- ---
    SVA: danke! jen nemam tlakovej hrnec a neumim jeste delat omacky, jako to ma krasne Brozkeff
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    PASH:
    BROZKEFF: Kdo umí ten umí. :)
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: to vypada fakt vyborne
    PASH
    PASH --- ---
    jo a to druhy je dnesni snidane. kuskus s par rozinkama a vlockama, sojovy vyhonky, nakladany zeli, mrkev a ta zelenina, co sem psal, ze jsounejspis listy horcice

    zde pak bakalarka poslana od bossorky na tema Do-In cviceni:
    http://lostpostservice.net/dl/bakalarka-doin.doc
    PASH
    PASH --- ---
    tak tedy neco z kuchyne., ruzne stary fotky, takze uz si uplne u vsech nepamatuju, co tam je...

    jen to prvni, to je cerstvy., pecena dyne hokkaido, v ni zelenina, co nevim, jak se cesky jmenuje (ale je mozny, ze sou to listy horcice...), prouzky ze stonku brokolice a tmavy tahini na vrchu, k tomu list kapusty pokapanej troskou sojovky a udelanej na pare, nakladany cerveny zeli (to se dodalo az po fotce) a psenice. polivka je zeleninova s cockou a kombu.
    polivky sem moc nedokumentoval, precijen do nich neni tolik videt

    Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

    budu rad za pripominky a postrehy!
    jinak teda na fotkach to vubec nevylejza tak lakave, jako na taliri

    plus me napada, nevite o nejakym zdroji, kde by se dalo dozvedet vic o praci s morskejma rasama? mam jen toho kushiho mcb cestu
    PASH
    PASH --- ---
    nebo to dej na imageshack.com ;)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: nemam premiovou verzi, abych sem mohla dat prilohu, tak leda kdo ma premiovku, tak mu to poslu na mejl a pak to hodi sem :)
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: tak to urco nahod ke stazeni
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: Hich to není moje bakalářka, psala to nějaká holčina z FTK, já mám méně zajímavou :) ale dá se to :D
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: aha, tak tu kapitolu jsem zrovna přeskočila
    BOSSORKA: jéé, tak to máš zajimavou bakalařku:)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: doin v Olomouci: http://www.centrumvitality.com/program-centra.html

    chtěla jsem tam chodit, ale je plno... kdyžtak o tom cvičení mám nějakou bakalářku, kdybyste někdo chtěl... :)
    PASH
    PASH --- ---
    SVA: do-in jsou ty cviky, co jsou prave v makrobioticke ceste. na netu sme o tom moc nenasel, ale spada to pod shiatsu.
    BROZKEFF: super, takze je jasno ;]

    jinak obecne., obe ty knizky od Kuhiho (Mcb cesta ani neni vlastne primo od nej vyz uvod) jsou celkem stary... kde je mozny ziskat aktualizaci, upravu, nekterejch informaci v nich obsazenejch, kdyz se clovek nemuze dostat jentak na seminar?

    plus., mozna sem to prehlid... ale jak je to s pomerancovym dzusem? myslim jakoze rucne vymackanym, ne balenym... sice sou z tepleji zony, ale taky jsou sezonni prevaznou cast roku (?)

    plus ste psali o horcicich.. ktery?

    plus., otazka pro ty, co se to snazi spis neflakat. jak to resite, kdyz dostanete hlad ve meste a nemate zadny jidlo s sebou? ja mam zebricek: rejzovej chleba, tmavy celozrny pecivo, syrova zelenina nebo ovoce
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    kdyžtak taky pár archivních fotek, čisté makrobio nebude ani jedno z toho, ale zpravidla tam ta inspirace je a aspoň to je hezky barevný:
    V poslední době jsem dělal celou řadu jiných zajímavých kulinářských experimentů, ale už nebyl foťák na to výsledky zdokumentovat

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: jo a není to makrobiotická knížka, ale tak obecně kompilát vědeckých poznatků (ale 15+ let starých) a zkušeností, většina knihy je o tom kterak se stravovat při chorobě X, Y, Z atd.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: tu Carperovou mám, jsou tam sice i zajímavé vály, ale je to straaaaašlivě roztahaný, informačně děsně plytký a především se stále opakující. Je to dlouhatánská pohádka o všem možném, kterou mě osobně nebavilo číst. Vzal jsem si jen postřehy ze shrnutí, samotné texty jsou IMO pro bábu Dymákovou z Orlických hor. (Krom toho tam jsou některé dnes už neaktuální, tj. ne zcela platné informace, třeba o zásadním vlivu "antioxidantů" atp.)

    Autorka tam docela často schematizuje, tj. vytváří laciné zobecnění na binární opozici dobře-špatně. Chápu ten záměr věci zjednodušit, ale jsem na to trošku alergickej .)

    Za nejhodnotnější a informačně docela nasycující považuju asi seznam věcí a jejich pozitivních účinků co je na konci asi na 20 stranách.

    Není to špatná kniha ale. Nedostatky v ní možná vidí jen moje akademická hyper-kritičnost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam