• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: Hich to není moje bakalářka, psala to nějaká holčina z FTK, já mám méně zajímavou :) ale dá se to :D
    SVA
    SVA --- ---
    PASH: aha, tak tu kapitolu jsem zrovna přeskočila
    BOSSORKA: jéé, tak to máš zajimavou bakalařku:)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: doin v Olomouci: http://www.centrumvitality.com/program-centra.html

chtěla jsem tam chodit, ale je plno... kdyžtak o tom cvičení mám nějakou bakalářku, kdybyste někdo chtěl... :)
    PASH
    PASH --- ---
    SVA: do-in jsou ty cviky, co jsou prave v makrobioticke ceste. na netu sme o tom moc nenasel, ale spada to pod shiatsu.
    BROZKEFF: super, takze je jasno ;]

jinak obecne., obe ty knizky od Kuhiho (Mcb cesta ani neni vlastne primo od nej vyz uvod) jsou celkem stary... kde je mozny ziskat aktualizaci, upravu, nekterejch informaci v nich obsazenejch, kdyz se clovek nemuze dostat jentak na seminar?

plus., mozna sem to prehlid... ale jak je to s pomerancovym dzusem? myslim jakoze rucne vymackanym, ne balenym... sice sou z tepleji zony, ale taky jsou sezonni prevaznou cast roku (?)

plus ste psali o horcicich.. ktery?

plus., otazka pro ty, co se to snazi spis neflakat. jak to resite, kdyz dostanete hlad ve meste a nemate zadny jidlo s sebou? ja mam zebricek: rejzovej chleba, tmavy celozrny pecivo, syrova zelenina nebo ovoce
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    kdyžtak taky pár archivních fotek, čisté makrobio nebude ani jedno z toho, ale zpravidla tam ta inspirace je a aspoň to je hezky barevný:
    V poslední době jsem dělal celou řadu jiných zajímavých kulinářských experimentů, ale už nebyl foťák na to výsledky zdokumentovat

BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: jo a není to makrobiotická knížka, ale tak obecně kompilát vědeckých poznatků (ale 15+ let starých) a zkušeností, většina knihy je o tom kterak se stravovat při chorobě X, Y, Z atd.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PASH: tu Carperovou mám, jsou tam sice i zajímavé vály, ale je to straaaaašlivě roztahaný, informačně děsně plytký a především se stále opakující. Je to dlouhatánská pohádka o všem možném, kterou mě osobně nebavilo číst. Vzal jsem si jen postřehy ze shrnutí, samotné texty jsou IMO pro bábu Dymákovou z Orlických hor. (Krom toho tam jsou některé dnes už neaktuální, tj. ne zcela platné informace, třeba o zásadním vlivu "antioxidantů" atp.)

Autorka tam docela často schematizuje, tj. vytváří laciné zobecnění na binární opozici dobře-špatně. Chápu ten záměr věci zjednodušit, ale jsem na to trošku alergickej .)

Za nejhodnotnější a informačně docela nasycující považuju asi seznam věcí a jejich pozitivních účinků co je na konci asi na 20 stranách.

Není to špatná kniha ale. Nedostatky v ní možná vidí jen moje akademická hyper-kritičnost :)
    SVA
    SVA --- ---
    ja mam od kushiho makrobioticka cesta, která je pro mně dost teoretická, potraviny lek náš vezdejší jsem si říkala, že pro mně nebude mít zas takovy přínos, ale jelikož vycházejí s teorie, kterou využívají v praxi, jsem nakonec ráda, že ji vlastním.

Co do in?oco jde?
    SVA
    SVA --- ---
    BOSSORKA: tak to jo, ja bydlím na vaclavkách, jestli si na kolejich, tak mužem udělat zítra společný oběd:)
    PASH
    PASH --- ---
    jinak do-in cviceni luxus! uz po kratky dobe je cejtit rozdil v zadech a krku.
    PASH
    PASH --- ---
    mate nekdo moznost porovnat? co je lepsi koupe? ta druha ma vic jak dvakrat tolik stran, ale mozna zas neni makrobioticka., nenasel sem nikde poradnej popis a nechaval si to koupit a poslat... jen nevim kterou teda. zajima me spis vic teorie nez priklady nemoci a jejich reseni., nejak navazat na Makrobiotickou cestu a vic ty znalosti z ni prohloubit

BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: v olomouci studuju, toz ta ja se nekdy stavim :)
    Imho me to bavi, ale s dvema plotynkama na koleji moc carovat neumim :D (ale aspon neco zvladnu to jo :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: aha to sem nevěděla... no každopádně nezředěné je to mnamka :)
    PASH
    PASH --- ---
    BOSSORKA: no amasake se i pije, takze je pak potreba ho necim zredit... (?)
    SVA
    SVA --- ---
    BOSSORKA: jestli si s olomika, tak mužes příjt někdy na oběd:)
    jinač člověk se učí celý život, důležitý aby tě to bavilo
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: Tyjo to vypadá náramně! :) (Halt každej není takovej jak já, že se učí vařit už dva roky... jj musím tomu dát čas :D )
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    PASH: amasake s vodou? co? proč? ... já sem chutnala zatím poprvý a naposled u darjeela a bylo to vynikající... mnami mnami... vůbec je škoda to do něčeho dávat... jen tak po lžičkách... ale u nás v olomouci sem ho zatím nesehanla :D (stejně by mi dlouho nevydrželo :D )
    SVA
    SVA --- ---
    špíz:seitan, tofu, cuketa, cibule obaleno v biohráškové mouce
    kaše:pohankova a zelené fazole mungo
    zelenina:mrkev, brokolice, růžička na páře
    sojova zalivka
    SVA
    SVA --- ---
    SVA
    SVA --- ---
    rýžové těstoviny, cizrna, kaše s čerstě pomletého biohrachu, směs zeleniny-příprava (CCa 10min)mrkev, brokolice, růžičková kapusta, (cuketa), cibule, kurkuma, kmín
    není to teda zrovná košer makrobiotiky:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam