• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ALAGIA: ale je to mlecny kvaseni, tj. ma podobny efekt jako treba pickles nebo jine kvasene produkty uzivane v MB. Nicmene dle overseerova zdrojehero member milan =) je pomer jin/jang prilis nevyvazeny na zahrnuti do MB. Obecne vyborna vec.

Jinak muzes delat z obou druhu caje, vysledek je pak minimalne chutove jiny. Sam jsem delaval ze zelenyho a spokojenost.
    ALAGIA
    ALAGIA --- ---
    OVERSEER: děkuji velice - je zde ale jedna nepřesnost - více se na kombuchu doporučuje černý čaj, nebo směs zeleného a černého.
    ALAGIA
    ALAGIA --- ---
    OVERSEER: ptám se kvůli tomu, že kamarád mi řekl, že ji teď pít nebude (přechází na tento druh stravy)..
    jediný co mě napadá je, že se v kombuše tvoří špetka alkoholu... může to být proto?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    DARJEEL: dělám s tohodle tuku škavrkovou pomazánku. se sojového granulátu,cibule, mořských řas nori, slunečnicového oleje a misa.
    makrobiotické to sice není ale...;o)

ALAGIA
    ALAGIA --- ---
    mám dotaz, co říká makrobiotika o kombuše?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VRINDAVAN: jj, tez dobra vec... =)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    BROZKEFF: ceres je stará známá veganská oblíbenost. ještě se dá ve zdravce koupit vanička kokosovopalmového tuku myslím že stojí šestnáct kčs;o),také dobré.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak oprava receptu, toho ceresu pry staci 250g, nicmene je to funkcni v celem rozmezi, osobne bych doporucoval tak 300g, tedka sem udelal s tema 250 a chce to trochu vic.. =)
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Umeboši bych vařením netrápila a přidala je do rýže až po uvaření.
    My si je rádi doma dáváme do snídaňové kaše (celozrnná rýže rozvařená na kaši, na to trochu kuzu svařeného s vodou, nori, umeboši, případně trochu umeocta na dochucení).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    umeboshka klidne s peckou, nerozvari se.. =)

LILY: umeocet je dobrej na gulash a na zakapnuti treba cinskeho zeli nebo daikonu...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LILY: Ceres je 100% tuk na smažení a fritování, má složení dělaný tak, aby byl odolnej vůči vysokejm teplotám. Většinu tuků tvoří mononenasycené m.k., takže je na cholesterol a tyhle věci celkem neutrální. Z testu tuším dělaného v MF Dnes, který jsem tu kamsi před časem postoval, vyšlo, že jde o jeden z nejlepších tuků z hlediska množství TFA (transmastných kyselin). Prostě to je čistý pokrmový tuk bez chuti a bez přidaného čehokoli, který do výsledného pokrmu nepřidá skoro žádnou vlastní chuť kromě té samotné "mastné chuti" :-)
    Oproti různým Herám je vegan-compatible, protože neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, syrovátku a jánevímčím se ty Hery dochucují.
    PASH
    PASH --- ---
    jeste sem videl prodavat umeboshi pastu, ta je celkem levna., ta je k cemu?
    plus do tlakace., asi bez pecky, coz? :D:D
    LILY
    LILY --- ---
    A co umeocet? Ten mám doma zase já. Ten se taky háže do tlakáče? Ten teda doma nemám.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: po jidle, zejmena potom, co se clovek preji jsou fajn, potom je pouzivam jako podpurny lecebny prostredek (to mam "specialni" umeboshky od kosticky) a taky se daji varit s ryzi (sup jednu do tlakace), myslim, ze ryze pak dyl vydrzi, bo co?
    proc se, RAPALE, haze umeboshka do tlakace k ryzi? rikam to spravne? =)
    PASH
    PASH --- ---
    tak mi kamaradka ted z brna dovezla umeboshi (precijen tu 100g stoji 8 eur...) a nejdriv sem z ty chuti byl trochu zaskocenej, ale je to super!

nejaky tipy a rady, jak s nima nejlip nakladat? plus jak casto je clovek muze uzivat? vim, ze je to hlavne na traveni a ze se pouzivaj v malym mnozstvi ala pulka apod. ale trebas jak casto a jestli spis na syrovo, nebo i jako priada pri vareni apod...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: 400g je tvoje nepozornost, a s celou vanickou ceresu jsem uz par plechu udelal a krome toho, ze se te buchty neda snist moc, tak byla moc dobra, vsem chutnala... lol

LILY: ma nove, extra este lepcejsi slozeni!!! =)
    LILY
    LILY --- ---
    Ceres...ceres...myslíte takový ten tuk, co se prodával eště za komoušů? Vy mě přeqapujete fšici. On je nějaký extra zdravý bo co?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: me poser, tak nejen ze ne 400g, ale i toho ceresu 1/2 :-)... OMG co to zeru!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAPAL: aha, no tak parada, vanicka na dve buchty... =))) ja to pekl podle toho, jaxem si to zapamatoval...

SLAUGHTER: pokud vim, tak na nej jsi expert ty... ceres jabkama... =)))
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    RAPAL: ty taky rad ceres, ze :-)?!
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    DARJEEL: cece,recept rika 250g,sem to vcera kontroloval ,) ovsem trochu mi selhala trouba,sem nezachapal ty symboly na knofliku :) pristi uz vyfotim povedenou..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam