YMLADRIS: IMO
anglická wikipedie shrnuje celkem v přijatelné kvalitě, nicméně i to brát s rezervou (viz Talk page a problém neutrality článku.))
--
Jinak osobně v MB vidím docela málo nějaké "esence" a docela nepřiměřeně hodně ideologie až dogmatismu. Mám jedinou Kushiho knihu "Potraviny lék náš vezdejší" a předmluva překladatelky (paní Průchové) je z mého pohledu na hranici brainwashingu.
Představuju si MB jako živý systém, který reflektuje nejmodernější výzkumy a dietetické poznatky, a případně dělá syntézu tohoto s řekněme s těmi živlovými korespondencemi, jinem a jangem atd... nicméně z pár článků v recenz. časopisech jsem spíš poznal tu rigidní stranu MB s desítky let zastaralými a mylnými informacemi, nepružností ke změně, programovým ignorováním výsledků odborných studií a takřka sektářskou ideologií. Tolik jen k pocitům, které mám z pročtených dišputací "ortodoxní makrobiotici vs někteří lékaři aj. na vědu zaměření pracovníci"
... ale berte mě s rezervou, tu Kushiho knížku jsem opravdu ještě "3x nepřečetl a nestravuji se MB 3 roky, abych pochopil že to o čem se tam píše tak fakt je" (zhruba parafrázuji předmluvu překladatelky ;))