• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SEPHYRA: jo

    jde mi o to mít představu která není tolik "nepřesná", můžu poprosit o odkaz na nějaké přesnější tabulky teda?
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SEPHYRA:
    tak jeste oprava mezi 9-11 :)

    Jesteze to tady ctu, cele roky jim spatne sladkosti :)))))
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    takhle nejak:
    23. - 1. hodina
    Začíná pracovat žlučník. Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí anebo nemohou spát.

    1. – 3. hodina
    Aktivují se játra. V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, používat tuky, kávu.

    3. – 5. hodina
    V činnosti jsou plíce, proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu.

    5. – 7. hodina
    V největší činnosti je tlusté střevo. Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. Pít hodně čaje.

    7. – 9. hodina
    Dostává se do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny. Tělo potřebuje být v teple. V tuto dobu proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

    9. – 11. hodina
    V tuto dobu je v činnosti slinivka břišní a slezina. V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med (je to jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.


    11. – 13. hodina
    Doba aktivní činnosti srdce. Není dobré jej zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek.

    13. – 15. hodina
    V největší činnosti je tenké střevo. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

    15. – 17. hodina
    Nejvíce pracuje močový měchýř. Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu.

    17. – 19. hodina
    V činnosti jsou ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít.

    19. – 21. hodina
    Dostává se do činnosti obal srdce - krev. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, divadelních her. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět natírání bolestivých míst.

    21. – 23. hodina
    Doba činnosti „tří ohřívačů“. Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Také vynechat jídlo.


    (bohuzel zdroj odkud to mam nevim)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BOSSORKA:
    podle organovych hodin je cas na sladkosti mezi 11-13:00 :) jestli si to dobre pamatuji.
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BROZKEFF:
    zase zalezi na zdroji... to je jako s kazdou potravinou, zalezi na tom kde se pesti na jake pude, jestli se hnoji a pak cim, co ta puda obsahuje, co je ve vzduchu, jake ma slozeni voda, kterou se dana rostlinka zaliva... Podle toho mas pak slozeni latek v konkretni potravine, kterou z toho vyrobis, pripadne o co ji jeste obohatis, nebo cim ji znehodnotis (treba vyrobny postup)... Tedy neni oliva jako oliva, stejne jako neni repka jako repka... a to plati naprosto na vse. Obecne se da orientovat v tom, ze vime jenom priblizne, presne data se vzdy vztahuji ke konkretni sarzi vyrobku, ktera byla merena. A ten zdroj na wiki je nepresny.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: jo vsak jsem psal z fp - tam to nevím (u jater vím že je zatěžují tuky), z pohledu TCM jak jsem psal. Btw poznámku s dechem jsem uplne nepochopil - kdyztak posta by nebylo ot.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: ja ti neoponuju, naopak s tebou souhlasim, jedu tedka dech a vsimam si jak je to propojeny, ja nabizim variantu z jineho pohledu - ty rekneme TCM, ja klasicka zapadni medicina :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: z fyziologického hlediska možná. Ale jinak si stojím za tím, že při problémech s ledvinami je lepší žít bez sladkého.
    BOSSORKA: no ledvinám sladkým radost neuděláš.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: Nojooo dyt já sem to omezila, jen občas ujedu, no takže dneska nebude špička po obědě :((( :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: bily a hnedy cukr (jako disacharid) je zatez pro jatra, to je neco jinyho.. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SLAUGHTER: ech a to je dobře nebo špatně? hádám že spíš špatně... takže i med ajiný... nicméně bílej cukr je asi největší driják...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: bancha je prazena, obsahuje sice vapnik, ale normalni zeleny caj zase obsahuje fluor a primo ho aplikuje na zuby.. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BOSSORKA: sladké obecně působí močopudně, tzn. že ledviny otevřou brány a projde zkrz ně vše možné... To není o rafinovanosti a nerafinovanosti, či jednoduchých a složitých cukrech.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SLAUGHTER: nojo já to secky vím 1. cakra, ledviny, zuby ... vím vím... secko vím :) jen to transformovat ale nejde to hned :) nesolím moc, s tím cukrem je to horsi (ale lepsi nez driv) a medu se nevzdam :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BOSSORKA: dulce jsou nej... Co ty obycejny od pro-bia?
    BOSSORKA: problém se zuby = problém s ledvinami. Brzo spát, nesolit, nesladit atd...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    jehééé sem si ted vsimla za Rapal má novou ikonku Mága - sem si ho zrovna o vejkendu vytáhla v kartách mimojiné ;) (konec OT :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: jj banchu piju semotamo, cernej vubec :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: lifefood, od jinyho dodavatele jsem nevidel.. :)

    na zuby je dobry zeleny caj (ne cerny)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    no sem zvedava esli mi to aspon trosku pomuze na ty moje zuby :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: jj tak miso s wakame si taky nekdy udelam - ale nekdy sem lenoch :) wakame teda namacim do studeny - a da se :) a dulse kupujes od koho? sem se vcera divala na neaky od lifefoodu a vypadaly celkem dobre...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam