• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    nj, presne to tim myslim, take to ze latkova vymena je bez cukru dost omezena a telo muze akorat tak .... no vymacknout trochu cukru z bilkovin a pak tam ma jeste laktat a nejake zasobni tuky... Telo je ekonom, vi co ma skladem a pouzije to, ale pokud se mu znizi prisun, take si to uvedomi a prizpusobi k tomu vydej... Tedy jinymi slovy neni energie... neni serotonin, neni cim osalit receptory, neni cinnost, neni nalada atd...

    no obili je dobra volba, nizky GI ... to vysvetluje i to "nemam chut na sladky" ...

    preference tucnych potravin je dana historicky. Ne vzdy byla doba dostatku potravin a 1g tuku ma cca jednou tolik kalorii nez 1g bilkoviny nebo 1g cukru. Tudiz snist gram tuku je energeticky vyhodnejsi nez snist gram cehokoliv jineho... Je o tom cele pojednani o historii stravovani, rovnez se tam myslim resi stravovaci zvyklosti u ruznych narodu... nicmene bez tuku to nejde...

    a jinak, jestli te ta vyziva natolik zaujala, tak to me tesi :)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: Tedy vítej do klubu menstruujících žen! :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: tak to mam menstruaci tak trikrat tydne.


    SEPHYRA: jak to myslis smutna? jakoze budu mit spatnou naladu, protoze bez cukru budu mit vic inhibovany dopaminogerni receptory, stejne jako to snizi hladinu serotoninu?
    No me hodne pomaha prave obili, ze pak nemam chut na sladky, ale trab bez ovoce byt nechci, je to pak az moc osekany. Prijde mi, ze vyrovnat, vyhonit, to pak muzu cvicenim a dychanim, no ale nevim jestli je to idelalni...

    a btw, brozkfficko:
    "Rada zivocisnych druhu se vyznacuje preferenci sladke chuti. Soudi se, ze preference sladkeho je vrozena. Preference sladkeho se objevuje u savcu od prvniho dne zivota (126).
    Preference sladkych jidel se zda byt jednoznacne potvrzena u lidi, u domestikovanych zvirat a u zivocichu, zijicich v zajeti. Novejsi studie zkoumaji, jedna li se opravdu o cukr. Ukazuje se, ze zde hraji dulezitou roli tuky. Sladka jidla mivaji zpravidla vyssi obsah tuku. (...) Take lide casto preferuji kombinaci tuku s cukry a davaji ji prednost pred samotnym cukrem nebo tukem. Tuky jsou dulezite pro vznik ruznych chutovych vjemu z jidla. Ovlivnuji vyznamne texturu, chut, vuni i pozivatelnost (palatabilitu) potravy. (...) (129)

    Frankova, S.; Dvorakova-Janu V. (2003): Psychologie vyzivy a socialni aspekty jidla. Karolinum: Praha.
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: Tak to já mám v tom případně zřejmě pořád před menstruací bo menstruaci, páč bych sladké jedla každý den. :))
    BROZKEFF: Mno jo, jako miminkám nám taky chutnalo mateřské mléko, které je sladké a tučné..
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    mozek umi jet i na jiny zdroj... srdce taky ;) a prijdes na to kdyz cukry vysadis... ale je to smutna zkusenost, protoze sacharidy jsou proste naladotvorna zalezitost...

    KERRAY:
    jasny, bez rezervy nejedu :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SEPHYRA: jako ty organove hodiny beru, to jsem si parkrat vyzkousel ze funguje, ale ty doporuceni uz holt trochu s rezervou :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: podporuje cinnost mozku potazmo srdce... hajzl, klidne jede na ukor celyho tela, ze ja tu hlavu jednou useknu!!!

    jo, jinak chapu... bavil jsem se tudleva s prednostou interni kliniky bohunicke nemocnice a rikal, ze sladky po jidle neni to ono, protoze potom pozdrzi traveninu v zaludku a vubec to cely traveni zpomaluje, nicmene pry dat si sladke tak 40 minut po jidle je dobry, protoze to akorat prichazi pokles hladiny cukru v krvy (snizuje se aktivita ohledne traveni) a sladky to hezky vyrovna a lehce podpori.. :)

    tez du sedet... ;) papa
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BOSSORKA:
    prave ty zenske dny, kdy je chut na sladky se daji resit i tim, ze dbame na spravny prisun mineralu a vitaminu, je to konkretni nedostatek jednoho... nekde jsem o tom cetla hezky clanek, treba to bylo tady...

    DARJEEL:
    to proste nejde jist podle organovych hodin, ale jde sledovat kdyz mas nejaky problem a potrebujes nejaky organ prolecit - pak to smysl ma a dost velky... :)
    sladky po jidle znamena, ze mas spatnou sekreci travicich enzymu a sladke podporuje cinnost ceho? :)))

    Zivot bez legrace by byl dost smutny a jelikoz mam vyzivu vystudovanou, tak vim, ze nezbyva nic jineho nez si delat legraci :) Tak smele do toho :) Jdu meditit :)

    KERRAY:
    to muze, fakt si nepamatuji zdroj - obvykle si to pisu k tomu kam to ukladam, ale tohle je hodne stary clanek... a vychazi vzhledem k tomu ze to mam ve slozce s TCM pravdepodobne z TCM (nejaka jednoduchsi verze pouziti pro bezne lidi, kdyz neco potrebuji lecit jidlem) ... akorat mam dost prace to cele ted proverovat...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    no, mne leccos z tech doporuceni v tom harmonogramu nesedi...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: no tak v tom pripade je nekolik moznosti:
    - striktne vzit ten harmonogram biorytmu a pak aby se z toho clovek posral (samozrejme vo pul seste rano), a jedl jen mezi 9tou a 11tou. pac mi reknete nejaky jidlo co neobsahuje nejaky cukr...
    - nebo se na ten harmonogram totalne vykaslat a delat si svoje nebo tipu "co chce moje telicko, rozmazlim ho malicko"
    - nebo to vzit jako ramec plusminus frame a klidne si dat po jidlo, aktualne po veceri, neco sladkeho, 3x tydne se vysrat mimo povolenych 5 - 7 hodin rannich a klidne se hnedka po snidani poradne vozrat!
    (tak sem si to pro sebe obhajil/okecal a muzu si jit dat ryzove koule s mandlema a amasake, zdar!)

    SEPHYRA: aby nahodou nedoslo k mejlce, ja si delam srandu z toho harmonogramu a ne z tebe, respektive ten tvuj prispevek beru jako hodnotny, ju? :-)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    proč nám ty cukry a tuky vlastně chutnají?

    zřejmě tělo nám tím signalizuje že "tohle do sebe futrovat nadále" nebo´t v tom je energie, usnadňuje to přežití atd.

    ergo docela starý softy, které neprošly upgradem v souladu se situací v moderní společnosti
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    DARJEEL: to, ze tam neni sladidlo/cukr pridany bohuzel neznamena, ze by tam tim procesem nic takoveho nevzniklo...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: Jj presne tak ;) Proste kdyz mam chut na sladky, tak si dam treba dusenou mrkev a ne marinovanej tempeh... (no i kdyz ja vlastne dusenou mrkev nikdy nedelala - ale to nemeni nic na tom ze ji mam rada :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    imho kdyz nad tim premyslim, tak jsou sladkosti a sladkosti... treba takova ryze nebo cervena repa jsou dobre sladky a pritom bych je nepovazoval za sladkosti... no a co treba amasake? to je z ryze (jahel), neni tam pridany zadny sladidlo tyou cukr nebo med a pritom je sladky jak cumel (mnam mnam)...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SEPHYRA: Něco jemně sladkého je fajne, obzvlášt ženy vyhledávají sladší jídla v období před a během menstrauce ... :)
    jj vzpomínám jak jsem si onehdy v brně pochutnávala na mandlovém dezertu v tej mb restauraci ach :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SEPHYRA: jo

    jde mi o to mít představu která není tolik "nepřesná", můžu poprosit o odkaz na nějaké přesnější tabulky teda?
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SEPHYRA:
    tak jeste oprava mezi 9-11 :)

    Jesteze to tady ctu, cele roky jim spatne sladkosti :)))))
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    takhle nejak:
    23. - 1. hodina
    Začíná pracovat žlučník. Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí anebo nemohou spát.

    1. – 3. hodina
    Aktivují se játra. V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, používat tuky, kávu.

    3. – 5. hodina
    V činnosti jsou plíce, proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu.

    5. – 7. hodina
    V největší činnosti je tlusté střevo. Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. Pít hodně čaje.

    7. – 9. hodina
    Dostává se do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny. Tělo potřebuje být v teple. V tuto dobu proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

    9. – 11. hodina
    V tuto dobu je v činnosti slinivka břišní a slezina. V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med (je to jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.


    11. – 13. hodina
    Doba aktivní činnosti srdce. Není dobré jej zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek.

    13. – 15. hodina
    V největší činnosti je tenké střevo. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

    15. – 17. hodina
    Nejvíce pracuje močový měchýř. Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu.

    17. – 19. hodina
    V činnosti jsou ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít.

    19. – 21. hodina
    Dostává se do činnosti obal srdce - krev. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, divadelních her. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět natírání bolestivých míst.

    21. – 23. hodina
    Doba činnosti „tří ohřívačů“. Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Také vynechat jídlo.


    (bohuzel zdroj odkud to mam nevim)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BOSSORKA:
    podle organovych hodin je cas na sladkosti mezi 11-13:00 :) jestli si to dobre pamatuji.
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BROZKEFF:
    zase zalezi na zdroji... to je jako s kazdou potravinou, zalezi na tom kde se pesti na jake pude, jestli se hnoji a pak cim, co ta puda obsahuje, co je ve vzduchu, jake ma slozeni voda, kterou se dana rostlinka zaliva... Podle toho mas pak slozeni latek v konkretni potravine, kterou z toho vyrobis, pripadne o co ji jeste obohatis, nebo cim ji znehodnotis (treba vyrobny postup)... Tedy neni oliva jako oliva, stejne jako neni repka jako repka... a to plati naprosto na vse. Obecne se da orientovat v tom, ze vime jenom priblizne, presne data se vzdy vztahuji ke konkretni sarzi vyrobku, ktera byla merena. A ten zdroj na wiki je nepresny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam