• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    ALKYONE: a kvasek misto drozdi si nezkousel?
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    můj domácí chléb: 450 ml vody,200 g špaldové mouky celozrné,600 g žitné celozrné,necelá kostka droždí,2 lžičky soli,2lžičky sušené třtinové šťávy,hrst slunčnicových semínek,něco kmínu,2 lžičky jablečného octa. Kyne 45 min.,pak dám do kamenné formy vymazané slunečnicovým olejem a kyne dalších 25min.Do rozpálené trouby na 210 stupňů a peču 45 min. Dobrou chuť!
    PASH
    PASH --- ---
    ale mozna si nekde najdu, jak se dela trebas vanocni cukrovi a na ten trik prijdu., ze bych rad i neco trosku vic drobivyho zkusil :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: no to jo no...
    PASH
    PASH --- ---
    DARJEEL: aha., hm., to si zapamatuju, ale to je na ty oshawove diete pase :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PASH: maz to nejakym olejem behem peceni, jinak pect pecivo je hokna, snad poradi i jini...
    PASH
    PASH --- ---
    nejake tipy na peceni? drzim ted uz ctvrtej den tu 7mou dietu a snazim se u toho z tech ctyrech slozek vyrabet aspon nejakej sirsi jidelnicek od polevek po pecivo... (jeste sem si rikal neco z toho opravdu hodne rozvarit na neco ala pomazanka, ci krem, ale to uz by asi chutnalo dost divne)
    mam pohankovou a rejzovou mouku, plus do peciva dycky pridam lehce rozvazenou pohanku, rejzi, nebo jahly... no a dotaz., pze sem presne k tahle jednoduse slozenymu pecivu nenasel moc podrobny recepty a s pecenim nemam moc zkusenosti...

    tak., aby bylo pecivo rovnomerne vysuseny a propeceny a kurka pritom nebyla zbytecne tlusta a tvrta... musim to pect na nizsi teplotu a dyl? {na kolik a na jak dlouho?}
    nebo je tohle u normalniho peciva spojeny s prisadama, ktery se do toho pridavaj?

    to co je na obrazku sem pek tak 45 minut na 180


    za jakoukoli radu budu vdecen!! ;]
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: ty jsi nikdy nejedl mozeček viď :-)?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mozku jde i o cukr. kyslik primarne, ale cukru zezere taky kvanta...
    ALKYONE
    ALKYONE --- ---
    nepřecpávat se,neřešit jídlem problémy,mít pestrou stravu,vynechat bramburky,zákusky,jelita a podobný zvěrstva,do toho kvalitní suroviny a je po problémech.žádná věda v tom není...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: jedna věc co mě fascinuje:
    na co mám chuť rovná se informace co mi chybí a nerovná se že dodám potravinu na kterou je chuť a vše je ok, to je špatně přeložený jazyk těla. Jazyk těla říká když toto sním je mi dobře...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    budu delat v tomto roce v Praze prednasky jak poskladat jidlo v pripade alternativniho zpusobu stravovani ... tak aby lidi porozumeli potrebam tela a umeli si poskladat jidelnicek sami... mi to az takova veda neprijde, staci znat biochemii, fyziologii, a k tomu anatomii, aby se v tom jeden neztratil :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BROZKEFF: odpověděl sis sladké = energie
    SEPHYRA: hele to je šalamounský s tím jedním (ono to není jen o sladkém). Máš pravdu a zároveň ji nemáš... Btw. mě se líbí přístup, že jídlo je tu pro naši potěchu :-)...
    DARJEEL: podporuje srdce (z pohledu TČM mozek patří k ledvinám, z pohledu fyziologie - srdce nažene kyslík do hlavy a mozku jde o kyslík, né o cukry). I ovo a zel míchat cca po 1/2 hodině. Jo a v cukráři a různí míchači alkoholových drinků přidávají právě cukr k zvýraznění některých chutí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: to jo, je to napul inženýring (chekovat znalosti, porovnavat,...) a zaroven poslouchat rec tela a intucii (otevrit lednicku - hm, na co mam chut, co mi rika telo po jidle apod.) navic jsem to "dostal nakazany" z vyssich mist ;) ale to uz je jina pohadka... :)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    nj, presne to tim myslim, take to ze latkova vymena je bez cukru dost omezena a telo muze akorat tak .... no vymacknout trochu cukru z bilkovin a pak tam ma jeste laktat a nejake zasobni tuky... Telo je ekonom, vi co ma skladem a pouzije to, ale pokud se mu znizi prisun, take si to uvedomi a prizpusobi k tomu vydej... Tedy jinymi slovy neni energie... neni serotonin, neni cim osalit receptory, neni cinnost, neni nalada atd...

    no obili je dobra volba, nizky GI ... to vysvetluje i to "nemam chut na sladky" ...

    preference tucnych potravin je dana historicky. Ne vzdy byla doba dostatku potravin a 1g tuku ma cca jednou tolik kalorii nez 1g bilkoviny nebo 1g cukru. Tudiz snist gram tuku je energeticky vyhodnejsi nez snist gram cehokoliv jineho... Je o tom cele pojednani o historii stravovani, rovnez se tam myslim resi stravovaci zvyklosti u ruznych narodu... nicmene bez tuku to nejde...

    a jinak, jestli te ta vyziva natolik zaujala, tak to me tesi :)
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: Tedy vítej do klubu menstruujících žen! :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: tak to mam menstruaci tak trikrat tydne.


    SEPHYRA: jak to myslis smutna? jakoze budu mit spatnou naladu, protoze bez cukru budu mit vic inhibovany dopaminogerni receptory, stejne jako to snizi hladinu serotoninu?
    No me hodne pomaha prave obili, ze pak nemam chut na sladky, ale trab bez ovoce byt nechci, je to pak az moc osekany. Prijde mi, ze vyrovnat, vyhonit, to pak muzu cvicenim a dychanim, no ale nevim jestli je to idelalni...

    a btw, brozkfficko:
    "Rada zivocisnych druhu se vyznacuje preferenci sladke chuti. Soudi se, ze preference sladkeho je vrozena. Preference sladkeho se objevuje u savcu od prvniho dne zivota (126).
    Preference sladkych jidel se zda byt jednoznacne potvrzena u lidi, u domestikovanych zvirat a u zivocichu, zijicich v zajeti. Novejsi studie zkoumaji, jedna li se opravdu o cukr. Ukazuje se, ze zde hraji dulezitou roli tuky. Sladka jidla mivaji zpravidla vyssi obsah tuku. (...) Take lide casto preferuji kombinaci tuku s cukry a davaji ji prednost pred samotnym cukrem nebo tukem. Tuky jsou dulezite pro vznik ruznych chutovych vjemu z jidla. Ovlivnuji vyznamne texturu, chut, vuni i pozivatelnost (palatabilitu) potravy. (...) (129)

    Frankova, S.; Dvorakova-Janu V. (2003): Psychologie vyzivy a socialni aspekty jidla. Karolinum: Praha.
    LILY
    LILY --- ---
    BOSSORKA: Tak to já mám v tom případně zřejmě pořád před menstruací bo menstruaci, páč bych sladké jedla každý den. :))
    BROZKEFF: Mno jo, jako miminkám nám taky chutnalo mateřské mléko, které je sladké a tučné..
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    mozek umi jet i na jiny zdroj... srdce taky ;) a prijdes na to kdyz cukry vysadis... ale je to smutna zkusenost, protoze sacharidy jsou proste naladotvorna zalezitost...

    KERRAY:
    jasny, bez rezervy nejedu :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SEPHYRA: jako ty organove hodiny beru, to jsem si parkrat vyzkousel ze funguje, ale ty doporuceni uz holt trochu s rezervou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam