• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    KERRAY: jasne, zakladem tim clovek niz nezkazi, ale spis predpokladam trebas, ze tam proste bude pro telo i skok v ramci rocniho obdobi apod. tak jestli neni neco, co by se dle makrobiotiky melo pro telo vic dodat a nebo jestli proste staci, ze si dam na cestu jednu umebosku a bude :D ale ted si uvedomuju, ze ono po dni v letadle to telo stejne dostane takovej sok, ze makrobioticky jidlo bude blaho, at uz jakyhokoli slozeni
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PASH: imho jestli budes mit jejich makrobio, tak klidne to... pripadne mistni veci nekde z trziste
    PASH
    PASH --- ---
    co ma clovek jist/varit, kdyz je na tyden v jizni brazilii? tamni makrobioticka kuchyne je dost jina, nez to, na co jsem zvyklej... ale zase to proste odpovida tamnimu pocasi apod?? budu mit dovazeny jidlo z makrobioticky restaurace, ale neni trebas neco dobryho jako doplnek, aby se telo s tou zmenou lip srovnalo?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LEOZ: Michio Kushi - Makrobioticka cesta
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Zdravím,
    před rokem a něco jsem přešel na veganskou stravu. Několik mých zdravotních neduh ustoupilo, cítím se lépe, ale stejně pořád si s sebou nesu pytel nevyrovnanosti v těle.

    nemá někdo doporučení pro úplného nooba, který by rád postupem času vyzkoušel čistě makrobiotickou stravu a dal jí šanci? existuje pro pochopení stěžejních principů třeba nějaká zasadní kniha?

    dík
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---
    srdecne vas zvu na konferenci, kterou poradam:
    Image and video hosting by TinyPic
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: :) jj, kdyztaxe pripomen ;)
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: nespecha, vklidu zkomprimuj:)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: jo, ale ma to kolem 200 MB a je to v jpegu zatim..
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: muzes nekam nahodit? dik:))
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SOUTHGOER: jo? to je dobry vedet, jsem ji nedavno hledala v tehle kramech a nic, tak se tam zkusim juknout.
    jinak uz ji mam naskenovanou .)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    To bohuzel nemam, ale ted jsem zase videla Makrobiotickou cestu v levnejch knihach na I.P.Pavlova...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    nemate nekdo, prosim vas, ceskyho kushiho v pdf?
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Nejedete nahodou nekdo na vikend se Zuzkou Teresovou? Ze bychom mely/i stejnou cestu...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SHI: neni zac, at se ti dari!

    ja sem hodim toto, s dovolenim, abych to pak casem nemusela hledat, tak pro inspiraci, imo by se dalo od toho odvozovat dalsi jidla..

    JARO: Snídaně: Pórková polévka s ječným miso, kaše z bulguru Oběd: Zeleninová polévka s mořskou řasou, 2 kopečky uvařených krup, smažený seitan potřený sójovou omáčkou, blanšírované zelí Večeře: Vařený hrách a kroupy, kysané zelí

    LÉTO: Snídaně: Vývar z natí kedlubnů a cibulí, kukuřičná kaše Oběd: Zeleninový vývar s celozrnnými nudlemi, uvařená polenta, špenát z mangoldu, marinované tofu, blanšírovaná kapusta s mrkví Večeře: Zeleninové rizoto s cizrnou, list salátu a mrkvové pickles

    PODZIM: Snídaně: Polévka z kukuřičné krupice a zeleniny, vločková kaše s červenou řepou Oběd: Vývar z mořské řasy wakame, plněný zelný list, rýže s jáhly, dušená mrkev s cibulí Večeře: Jáhelník se sušeným ovocem a rozinkami

    ZIMA: Snídaně: Zeleninový vývar z listů ředkve, pohanková kaše s kyselým zelím Oběd: Kyselo s houbami, uvařená pšenice, karbanátky z obilovin a luštěnin, omáčka z dýně, napařená mrkev Večeře: Zapékané těstoviny s tofu makrobiotické stravy

    thx
    SHI
    SHI --- ---
    MLIBREVIRGEA: diky moc to se zase hodi mne! mam pry temer nefunkcni 1ledvinu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: z obilovin jsou hodne zasadotvorne jahly, ale zase sou hodne jang, tak to chce vyvazit
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    diky vam moc za rady!

    tak jsem jeste neco nasla, co by se taky mohlo hodit, tak to sem sopnu - - -

    Jak posilnit ledviny:
    Zvýšit příjem zásadotvorných potravin, snížit příjem kyselinotvorných.
    Dostatečně pít čistou, přiměřeně teplou vodu.
    V zimě se chránit teplým oblečením.
    Dopřát si prohřívací koupel celého těla nebo alespoň nohou.
    V zimě jíst převážně luštěniny, pohanku, rýži, ječmen a proso, ořechy a kořenovou zeleninu (celer a petržel je vynikající pro močové cesty).
    Užívat prohřívací koření - zázvor a skořici.
    Sůl nahradit Tamari sójovou omačkou.

    a

    Velmi zásadotvorné potraviny: proso, pohanka, řepa, kořenová zelenina, mandle, kaštany, řasy, jablečný ocet

    Mírně zásadotvorné potraviny: klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, sójové produkty, některé druhy luštěnin

    Mírně kyselinotvorné potraviny: ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, čaj, ocet, semena, ořechy (většina)

    Velmi kyselinotvorné potraviny: mořští živočichové,zavařované, konzervovankečup, kakao,é, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, káva, většina syntetických léčiv.
    SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: co nám chybí, kovy, jiné prvky a vitamíny od j.Jančáka dopuručuji
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    MLIBREVIRGEA: co se týče MB - co je dobré pro ledviny je dobré pro klouby. Doporučuje se lněné semínko, agar, želatina a vůbec takový ten šlem - rosol.
    Kloub není to stejné jako kost, takže i výživa není úplně stejná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam