• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: a máš k tomu nějaký důvod?
    SVA
    SVA --- ---
    KERRAY: díky za odpověď
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: hodí se, když něco funguje většímu množství lidí, tak hurá, proč to taky nezkusit, ale na druhou stranu si nemyslím, že by se zbořil svět, když si někdo dá k jídlu brambory...

různí lidé, různé potřeby, a jak už tu zaznělo, každý učitel makrobiotiky má svoje speciality, svoje pravidla, která považuje za důležitá, a nad kterými jiný učitel mávne rukou, že to je nesmysl, a místo toho bude mít zase svoje...

na autority není spoleh, jako to ostatně platí dneska obecně, a radši spíš koukám na stravu v TČM, kde ten systém má za sebou pár tisíc let, a makrobiotika z něho vychází, než na mizerně nebo vůbec odargumentovaná prohlášení různých makrobiotických autorit

makrobiotika má tu výhodu, že se trefuje v mnoha důležitých oblastech (za všechno jen mléčné výrobky, 5 elementů, důležitost rovnováhy), ale to neznamená vůbec nic, protože to už je to, co je převzaté z čínského systému... a hodí se to jako nálepka, protože budu vědět, že pokud je nějaké jídlo makrobiotické, tak by mělo být čerstvé, vyrovnané atd. - ale rozhodně bych automaticky nepřijímal všechno, co někdo označil jako makrobiotika, protože podobné pojmy si kdejaký cvok může uloupit pro svoje účely

prostě tu škatulku neberu moc vážně - beru vážně mnohá doporučení, která se do ní obvykle zahrnují, ale jedno po druhém, ne celou škatulku, nota bene neprobranou
    SVA
    SVA --- ---
    polévky nezahuštuji
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    A ještě jsem se chtěl zeptat. Dnes jsem přemýšlel nad polévkami, jednak obecně nad jejich úlohou ve stravě, jak mi působí na tělo atd. a potom taky nad "problematikou" zahušťování polévek. Moc do toho nevidím (některé polévky zahušťuji, maizenou) a zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti, tipy atd. Klidně volně asociujte na téma polévky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    některým zapáleným makrobiotikům přibyla prává na úpravu nástěnky, pokud narazíte na zajímavý odkaz, můžete jej umístit na nástěnku či do záhlaví.
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jak to přesně myslíš? jako že mi je líp? to jsem psala, já se spíš potýkám s tím že si jídlo nedokážu vychutnat, no a pak jsem abuser na čokoládu, což je pochopitelné, když mi pořad chybí hořčík
    KERRAY: keraji, prosim tě nějak ses k věci nevyjádřil anebo jen takovým způsobem, který mi není jasný, mám za to že se o mb zajímáš nějakou dobu a tak by mě zajímalo jak se na celou věc "zásad" diváš s odstupem času?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: jasne, ale rozdil se ti v tele projevi, nebo ne?
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: hmhm, beru to subjektivně, vztaženo na mě, když se neřídím pravidly tak zdravě nejím, já prostě věci dělám buď naplno nebo vůbec
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: no ale i ta pravidla jsou v makrobiotice docela volna. clovek holt po par mesicich zacne dostatecne dobre vimat, co se s nim deje a co mu dela dobre a co ne. druha vec je pak specialni strava v pripade, kdy se tim jeste neco leci. cimz nerikam, ze to brozkvovo vareni do mb spada :D
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: já mám mb staženou pouze na jídlo, individuálně je to pak relativní, někdo to rád "horké" a někdo raději "studené", taky to je můj jediný hmotný zdroj energie, který jsem se naučila jen příjmat a nedávat (pohlaď rostlinu a ona vyroste víc), další moje energie jsou mezilidské, které jsou jaksi vrtkavé, a na posledním místě alternativní zdroje.
    HOMOLKA: nesouhlasím. když se porušují zásady, porušuji se i pravidla, a pokud by sme se měli bavit jen o zdravé vyživě, je to jen obecné nic nevypovídající měřitko, druhá věc je do toho zapojit biorytmy, fenologii, převládající prvek, psychologie, ale od něčeho se odrazit ze začátku musíš
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    RAPAL: no i pres totozny osvetleni moje mama prvni dva mesice rikala mikrobiotika... trend je holt ve zkracovani a zrychlovani, takze se neni co divit, ze sme za podiviny
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    DARJEEL: // makrobio je slozenina slov velky a zivot
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: právě, navíc i v rámci naší malé kotliny je to co učitel, to názor...
    HOMOLKA: a jake to s makrobiotikou, citama, myšlenkama a emocema? Pro mě je mb prostě stravovací systém (byť napojený třeba na tcm)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    HOMOLKA: problem je, ze kdyz zacnes rypat do toho, co to vlastne presne je ta makrobiotika, a co jsou vlastne presne ty zasady, kteryma by se jako clovek mel ridit, tak zjistis, ze tu obecnou platnost aby pohledal...
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    DARJEEL: no me makrobiotika prijde obecne platna ve vsem co clovek dela, jidlem pocinaje, myslenkama, cinama, emocema atd atd... neni to jen zalezitost jidla a potravin...

DARJEEL: :) na pocitove urovni vetsinou v omezene mire jo, asi jako kazdy, ale ze bych vedome videl energii vesmiru, to ne...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HOMOLKA: ty citis rovnovahu a nerovnovahu energii?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HOMOLKA: to jsou ruzny uhly pohledu, ktery se vzajemne doplnuji. Ja treba s mb zacal vylozene tak, ze jsem si rekl co jist a co nejist a rovnovahu jin a jang sem moc neresil. Dostavam se k ni postupne a to tak, ze proste zkousim jak mi co funguje, jak mi co dela atd. Micha se do toho jeste kolobeh rocnich obdobi, ktery ma vyrazny vliv a spousta dalsich veci (osobnostne-telesne dispozice, druh prace, konicky a jine aktivity)... Ja treba mam ve strave prevahu jinu, protoze treba delam hodne jangovy cviceni.
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

...
    ja mel teda naivne za to, ze makrobiotika neni "ani tak" o potravinach jako spis o rovnovaze energii, co z jidla dostavame...
    SVA
    SVA --- ---
    BROZKEFF: já jsem vždycky obdivovala mladé a perspektivní studenty kteří umí vařit:)
    DARJEEL: no a co asi dělám? jsem čtenář a mám kritickou reflexi, co píšeš dál je spíš tvá sebereflexe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam