• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: cesnek miluju a tak ho davam .) je z nasi krajinny oblasti, kdyz neni dovezenej z ciny (a ai ten asi pouzivam, kdyz nevim, odkud je) a kdyz muzem jist soju, tak proc ne cesnek .)

    a kmin taky v cajku .) tedka ho zvykam ze sejtanu .))

    polevky delam skoro porad, zeleninove vyvary nezahustuju a kdyz, tak maizenou a nekdy celozrnnou moukou, ktera by se ale asi mela provaret nakych 20 minut.. myslim si. a u polevek na "mlecne" bazi zahustuju taky maizenou nebo tim samotnym ovesnym mlikem, jejich kombinacemi, nekdy zas moukou a nebo kukuricnou kasi v prasku taky. kuzu jsem jeste nezkousela, ale snad taky nekdy vyzkousim..

    DARJEEL: me pripada, ze se zahustuje proto, aby jidlo nabylo vyssi energetickou hodnotu. v lete zahustovat polevky min a taky se spis zamerit na lehke vyvary, kolikrat bez zavarky a v zime zahustovat, davat zavarky atd.

    zda se, ze krom jakesi zabehnutosti polevek v jidelnicku maji zpestrujici ukol mezi jidly, jsou jakymsi tekutym predkrmem, ale hlavne me pripada, ze jsou dulezite prave pro tu rozmanitost behem jidla a takovy jidelni "ritual", pdobne jako je zakusek, prikrm a tyhlety vecicky kolem.

    imo je dulezite jist tekutou stravu, mam takovy dojem, jakoby se zaludek lepe pripravil na hlavni jidlo, navic se lepe travi diky tekutemu stavu (bez ohledu na ingredience). a pak taky toho nesnime tolik, jako bez polivky..

    SVA: po te repove polevce jsem se malem uktloukla :D a diky za tvuj post .)


    HOMOLKA: to souhlasim, ale podle me pomuze ukazat, co v zivote zmenit, mozna prave tim, ze odlehci, idealni je kombinace a kdyz se clovek dostane tak nak ke vsemu, co s ni souvisi.. .)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    kazdopadne makrobiotika je fajn, clovek se po ni citi opravdu dobre a lehce, ale podle me to nefunguje tak, ze zacnu jist makrobio, a za chvili budu zdravy jako ryba, stastny, plny elanu a sily...:)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    KERRAY:
    SVA:
    DARJEEL:
    no rekl bych to asi takhle...mam nekolik kamaradu "striktnich makrobiotiku", kteri podle meho nazoru pochopili kushiho jen hrozne oklestene...proste clovek ma nemoc, muze za to jidlo, kdyz budes jist tak a tak, nemoc zmizi....no rideji se podle toho do puntiku, jen ne a ne se uplne uzdravit. ja jsem par let zkousel taky jist ryze makrobio, ale myslim, ze jist dobre nestaci (ted se bavim o leceni pomoci makrobiotiky)...je to samozrejme podstatne, protoze je to pro vetsinu lidi hlavni prijem energie a urcuje zakladni fyzickou a energetickou rovnovahu.
    ale pokud se clovek chce dostat do tohoto stavu rovnovahy, jist makrobioticky nestaci... je potreba prenest principy rovnovahy (tak ja rozumim makrobiotice) i na jine oblasti zivota, na mysleni, na ciny...

    SVA
    SVA --- ---
    no já vločky už nepoužíma k vaření, pry odvápnuji podle Janči, ale dá se tám hodit cokoliv co se rychle uvaří, teď v zímě v mém případě polevky moc nejím, možná protože už nepotřebuji tolik tekutin jako v létě
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jasně, chápu, úplně stejně to má moje paní sousedka na patře, (nevaří makrobioticky, ale vaří hodně, klasická česká kuchyně), prostě nezahušťuje. Jinak zahušťovat se nemusí moukou, tu já třeba na zahušťování vůbec nepoužívám. Buď škroby nebo třeba vločky, žitný mám moc rád v polívce.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA
    SVA --- ---
    nijak zvlášť ne, mám ráda tekutější málo syté polevky kterýma se prolévám, stačí jenom miso, žádná zelenina, anebo vývar bez misa, nebo vývar s obilí (když zustane) a misem, jednoduché, taky moc nemám ráda mouku ani škrob, popř. hustím kroupami (drcené), jahly někdy...v létě jsem si hodně vaříla polévku jen s jednoho druhu zeleniny, teď na podzim mi chutnála z řepy polévka.

    No k té mouce, když není čerstvě pomletá tak strácí čerstvost a jaksi i živost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SISTA: mhm, jasně, kuzu je super, zvlášť teďka v zimě... díky za odpověď.

    Mě by totiž zajímalo, jestli je v pozadí nějaká "teorie" (zda zahušťovat či ne, proč), a v čem třeba mají podle Vás polévky svoje místo ve stravě apod.
    SISTA
    SISTA --- ---
    DARJEEL: zahustuju pomoci kuzu ("škrob, získaný z kořene japonského vinného keře, je velice lehce stravitelný, zlepšuje stravitelnost ovoce, zabraňuje překyselení trávicího traktu a posiluje a reguluje zažívání, zvyšuje vitalitu, zmírňuje únavu, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení a chřipce. Po rozmíchání ve vodě a zahřátí z něj připravíme zahušťující prostředek do omáček a polévek.")
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: a máš k tomu nějaký důvod?
    SVA
    SVA --- ---
    KERRAY: díky za odpověď
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: hodí se, když něco funguje většímu množství lidí, tak hurá, proč to taky nezkusit, ale na druhou stranu si nemyslím, že by se zbořil svět, když si někdo dá k jídlu brambory...

    různí lidé, různé potřeby, a jak už tu zaznělo, každý učitel makrobiotiky má svoje speciality, svoje pravidla, která považuje za důležitá, a nad kterými jiný učitel mávne rukou, že to je nesmysl, a místo toho bude mít zase svoje...

    na autority není spoleh, jako to ostatně platí dneska obecně, a radši spíš koukám na stravu v TČM, kde ten systém má za sebou pár tisíc let, a makrobiotika z něho vychází, než na mizerně nebo vůbec odargumentovaná prohlášení různých makrobiotických autorit

    makrobiotika má tu výhodu, že se trefuje v mnoha důležitých oblastech (za všechno jen mléčné výrobky, 5 elementů, důležitost rovnováhy), ale to neznamená vůbec nic, protože to už je to, co je převzaté z čínského systému... a hodí se to jako nálepka, protože budu vědět, že pokud je nějaké jídlo makrobiotické, tak by mělo být čerstvé, vyrovnané atd. - ale rozhodně bych automaticky nepřijímal všechno, co někdo označil jako makrobiotika, protože podobné pojmy si kdejaký cvok může uloupit pro svoje účely

    prostě tu škatulku neberu moc vážně - beru vážně mnohá doporučení, která se do ní obvykle zahrnují, ale jedno po druhém, ne celou škatulku, nota bene neprobranou
    SVA
    SVA --- ---
    polévky nezahuštuji
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    A ještě jsem se chtěl zeptat. Dnes jsem přemýšlel nad polévkami, jednak obecně nad jejich úlohou ve stravě, jak mi působí na tělo atd. a potom taky nad "problematikou" zahušťování polévek. Moc do toho nevidím (některé polévky zahušťuji, maizenou) a zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti, tipy atd. Klidně volně asociujte na téma polévky.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    některým zapáleným makrobiotikům přibyla prává na úpravu nástěnky, pokud narazíte na zajímavý odkaz, můžete jej umístit na nástěnku či do záhlaví.
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jak to přesně myslíš? jako že mi je líp? to jsem psala, já se spíš potýkám s tím že si jídlo nedokážu vychutnat, no a pak jsem abuser na čokoládu, což je pochopitelné, když mi pořad chybí hořčík
    KERRAY: keraji, prosim tě nějak ses k věci nevyjádřil anebo jen takovým způsobem, který mi není jasný, mám za to že se o mb zajímáš nějakou dobu a tak by mě zajímalo jak se na celou věc "zásad" diváš s odstupem času?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: jasne, ale rozdil se ti v tele projevi, nebo ne?
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: hmhm, beru to subjektivně, vztaženo na mě, když se neřídím pravidly tak zdravě nejím, já prostě věci dělám buď naplno nebo vůbec
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: no ale i ta pravidla jsou v makrobiotice docela volna. clovek holt po par mesicich zacne dostatecne dobre vimat, co se s nim deje a co mu dela dobre a co ne. druha vec je pak specialni strava v pripade, kdy se tim jeste neco leci. cimz nerikam, ze to brozkvovo vareni do mb spada :D
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: já mám mb staženou pouze na jídlo, individuálně je to pak relativní, někdo to rád "horké" a někdo raději "studené", taky to je můj jediný hmotný zdroj energie, který jsem se naučila jen příjmat a nedávat (pohlaď rostlinu a ona vyroste víc), další moje energie jsou mezilidské, které jsou jaksi vrtkavé, a na posledním místě alternativní zdroje.
    HOMOLKA: nesouhlasím. když se porušují zásady, porušuji se i pravidla, a pokud by sme se měli bavit jen o zdravé vyživě, je to jen obecné nic nevypovídající měřitko, druhá věc je do toho zapojit biorytmy, fenologii, převládající prvek, psychologie, ale od něčeho se odrazit ze začátku musíš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam