• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: jasny) ja sama nevim, nikdy sem nemela se zaludkem/travenim/zazivanim vetsi problemy, krome jednoho stresovyho obdobi, kdy se mi zaludek cca dva mesice kazdej den nekolikrat jakoby obracel naruby, ale to melo jasny psychicky priciny... no proste uvidim;) zda se, ze se ta chlorella na neco napojila nebo je to shoda okolnosti nebo je to fakt darda a vubec mi nesedla, bohuzel ted neumim vybrat spravnou odpoved a doktora zatim odkladam (obavam se konfrontace typu jasne, mate bakterii, zkuste tyhle antibiotika a pak se pridte ukazat)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: nevim jak moc nas tu brat vazne, diagnostika na dalku delat nejde, a ze by to byl typickej pripad se taky rict neda...
    KAREN
    KAREN --- ---
    SISTA: nj nj prevence... jako prasatko nejim, jak sem psala, zacla sem brat chlorellu a po 2 tejdnech a neco se mi rozjely bolesti zaludku, prisuzovala sem to prave chlorelle, protoze to byla jedina vec, ktera se v mym stravovani vyrazne zmenila. po vysazeni se to postupne o dost zlepsovalo... jestli zanet zaludku, puvodu muze bejt nekolik, vcetne bakterialniho;/
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAREN: doporucuju iberogast na ulevu od nejvetsich bolesti, pokud uz je to krize. me to vzdycky moc pomohlo! jinak samo je lepsi prevence a nenechat to tak daleko zajit..
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: no uvidim) zatim sem si brala to psyllium (spis na zkousku, jestli to nejak pomuze), piju byliny (mata, hermanek) a snazim se byt na zaludek hodna... uvidim, co dal. kdyz to neodezni, tak asi casem doktor...
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: nejsem zadnej diagnostik :)) ale tak muzes to minimalne zkusit
    KAREN
    KAREN --- ---
    KERRAY: nejak vic koreneny jidla ted nejim a nevystopovala jsem, ze by to zacalo po nejakym konkretnim jidle a jindy to bylo stejny, proste sem mela shodou okolnosti (?) pri ty chlorellovy kure nejhorsi stavy vecer + v noci... ted mi pride, ze kdyz si do toho lehce rozladenyho stavu neco malyho snim (zeleninu treba, zkratka zadny velky syty jidlo), tak bolest ustupuje a je mi lip. no to sem zvedava. nejaky doporuceni? vyhejbat se korenenejm jidlum a jist mensi lehci jidla + nejist pozde vecer?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    pomaha treba trvale nejist navecer (treba v sedm max, i to uz muze byt pozde) a uz vubec v noci
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    mozna se to v takovym pripade neklasifikuje jako zanet, ale vnimam to tak, ze (poradnej) zanet je proste jen zhorseni tohohle mirnejsiho stavu
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAREN: to by bohuzel odpovidalo... jeste by pobolival i treba po nejakych hodne (nebo i mene, kdyz je to horsi) korenenych jidlech... muze to trvat i dlouhodobe v takove jako mirnejsi forme, kdy se v podstate nic nedeje, jen to obcas poboliva
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAANIMETH: tyjo nevim, chlorellu sem vysadila, zacalo se to uklidnovat... pak se to semtam este ozyvalo, davala sem si psyllium a ted uz to vypada o 95 % lip, este semtam trosku poboliva kveceru, v noci, kdyz mam prazdnej(si) zaludek, asi...
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    RAPAL: docela dobry, asi by se k tomu dalo pridruzit nejake cvico, zamer a strava, ale posloupnost je relativne ucelena .. cista streva jsou grunt:)
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    KAREN: tak me napada jestli nemas zanet zaludku..
    KAREN
    KAREN --- ---
    RAPAL: hmm hmm ja sem si dneska nic nevzala a zaludek je v naprostym klidu, ty reakce sou dost rychly a nejhorsi je to vecer / v noci, predminulou noc sem se docela potila a bolel me silene zaludek vetsinu noci ,(
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    KAREN: chlorellu jsem dával,vyjedl za 40 dní a břicho mě nebolelo. i když jsem to jedl 3x2,a ne 2x3,ale to je asi jedno. jinak při dobírání byly tendence k zácpě,takže jsem si pár tablet nechal a zvolna zakončil. efekt jsem nepozoroval (i když mám pocit že dřív jsem se necítil tak "dobře" jako teď:)
    a když už jsme u té čistky,máte tu někdo zkušenosti a doporučení s očistnými kůrami? uvažuju o očistě střev a jater. objevil jsem sedm ocistnych kur ale přijde mi to jako neucelená a poslepovaná metoda. hm? :)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    LAANIMETH: asi jo :)) asi máš pravdu, to je fakt! zauvažuju nad tím cílenějc. Tenhle týden to už bylo znatelně lepší, ale dneska jsem shřešila s čokoládou. Tak díky, uvidím, co uvidím :)
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    BROZKEFF: recepty lehce mimo mísu http://recepty.centrum.cz/varime/2009/11/7/clanky/co-vsechno-se-da-snist/ i když jezevec na víně nezní vůbec špatně ,)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    ad logo v minihome "kvalitní jídlo je základ".

Procházím si knížku "Staročeské umění kuchařské", které je přehledem české kuchyně od prvních dochovaných zmínek (knížka samotná je z r. 1927). Jsou tam fakt hodně zajímavé věci, hlavně si říkám, že i když to je plné "vraž tam vajec co se vejde" apod., tím že prostě nebyly rozličné náhražky, tak se aspoň pracovalo s "originály", pořádnými surovinami, atd.

Pro zajímavost si tu dovolím hodit trošku ostřejší část, která k tomu holt taky patří - a rozhodně zpracování želev se v dnešních receptářích jen tak nenajde (dobrou chuť):

MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SOUTHGOER: to je mozna rozumne, hlavne kdyz uz to doma clovek ma., jen jejich doporucena davka je myslim 3x5., tak pak asi rochu vic, jak jednu :D
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    MARTIN_KOHOUT: Ja bych treba nesla vylozene do intenzivni kury, obcas bych si podrcenou tabletku pridala do polivky/ omacky nebo ji slupla samotnou. Holt jako se vsim jinym: strava ma byt pestra, jednostranost skodi a zadna potravina neni samospasitelna.)
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: chlorella je ale sladkovodni rasa...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam